به گزارش قدس آنلاین به نقل از تسنیم، در این سوره، واقعه روز قیامت و چگونگی آن و دسته بندی انسانها در آن روز بیان شده است. در آغاز سوره می خوانیم:
وقتی واقعه (قیامت) رخ دهد (البته) در وقوع آن دروغی نیست، پست کننده (و) بالابرنده است؛ هنگامی که زمین با تکان (سختی) لرزانده شود و کوه ها به شدت هر چه تمام کوبیده شوند، پس (ذره ذره شوند و چون) غباری پراکنده شوند؛ و شما سه دسته شوید.
یاران دست راست، کدامند یاران دست راست؟ و یاران دست چپ، کدامند یاران دست چپ؟ و سبقت گیرندگان (در خیر) که به سوی رحمت خدا سبقت می گیرند.
پس از آن به شرح وضع و حال نیکوی السابقون یعنی همان سبقت گیرندگان که ممتازترین گروهند می پردازد:
آنان همان مقربان (خدا) هستند، در باغستانهای پر نعمت. گروهی از پیشینیان، و اندکی از متأخران. بر تخت های جواهرنشان، که روبروی هم بر آنها تکیه داده اند. پسران جاودان (بهشتی برای خدمت، پروانه وار) به گردشان می چرخند. با جام ها و تنگ ها و پیاله هائی از باده ناب (که) نه از آن دردسر گیرند و نه بی خود شوند، و میوه، از هر چه اختیار کنند، و از گوشت پرنده هر چه بخواهند، و حوران درشت چشم، همانند مروارید نهان در میان صدف،. (اینها) پاداشی است برای آنچه می کردند. در آنجا نه حرف بیهوده می شنوند و نه (سخنی) گناه آلود. (در آنجا) سخنی جز سلام و گفتار سالم نیست.
در روایتی از این عباس آمده است که از رسول خدا (صلی الله علیه و آله و سلم) معنای آیه شریفه و السابقون السابقون، اولئک المقربون، فی جنات النعیم را پرسیدم. فرمود: جبرئیل به من گفت: اینان عبارتند از علی (علیه السلام) و شیعیان او. آری علی (علیه السلام) و شیعیانش جلوتر از هر کس دیگر به بهشت در می آیند و به خاطر کرامت و احترامی که نزد خدا دارند مقرب درگاه اویند.
در آیه 79 در زمینه بهره و استفاده از حقایق قرآن می خوانیم:
جز پاک شدگان بر آن (قرآن) دست ندارند.
آری هر چه پاکی روح و صفای دل انسان بیشتر باشد، از حقایق و مفاهیم آن بیشتر می تواند بهره مند شود. علم قرآن مانند سایر علوم نیست و برای دسترسی به سرچشمه های زلال و حقایق والای آن علاوه بر فکر و اندیشه، نیاز به طهارت و پاکی ظاهری و باطنی است؛ پاکی در سخن و کلام، پاکی در فکر و اندیشه، پاکی در نیت و اراده، پاکی در عمل و کردار. پاکان از قرآن بهره های بسیاری می برند که دیگران هرگز بدان دسترسی ندارند.
این حقیقت بسیار مهمی است و آنان که به دنبال دستیابی به معارف والای قرآنند و نیز دانش پژوهان علوم دینی و قرآن، باید بدان کاملا توجه کنند و برای اینکه از حقایق قرآن بهره بیشتری ببرند، از معصیت و نافرمانی خداوند دوری گزینند.
پاک ترین و والاترین انسانها، یعنی رسول اکرم (صلی الله علیه و آله و سلم) و اهل بیت شریفش که بنابر آیه 33 سوره احزاب، خداوند آنان را از هر آلودگی پاک داشته است، برترین بهره را از قرآن دارند.
گلستان سورهها – ص 72
محمدحسین جعفری
نظر شما