تحولات منطقه

ریزگردها در سال‌های اخیر به عنوان مهمترین منبع آلودگی هوای کشور ما در ۶ ماه نخست سال شناخته می‌شود.

 ریزگردها هر سال ۱۲۰ بار به خاورمیانه حمله می‌کنند
زمان مطالعه: ۱ دقیقه

نگاهی منطقه‌ای به این پدیده خطرناک نشان می‌دهد کشورهای خاورمیانه با بدترین صدمات ناشی از هجوم ریزگردها مواجه می‌شوند. براساس گزارش کارشناسان سازمان ملل، تعداد طوفان­های گرد و خاک کشور عراق در 15سال آینده می­تواند از تعداد 120مرتبه کنونی  تا 300مرتبه در هر سال افزایش یابد.
 
دانشمندان سازمان ملل پیش بینی می­کنند که امکان وقوع 300 طوفان گرد و غبار در سال‌های پیش‌رو در عراق وجود دارد. این دانشمندان می­گویند با افزایش قابل توجه طوفان­های گرد و خاک، بیشترین آسیب­های بهداشتی متوجه خاورمیانه می‌شود و ایران و کویت بیش از سایر کشورها در معرض گرد و غبار و ریزگردهایی هستند که از کشورهای عراق و سوریه وارد این کشورها می‌شوند. سوء مدیریت زمین و آب، در کنار درگیری­های این منطقه و همچنین تغییرات آب و هوایی از عوامل کلیدی این معضل هستند و بر طبق نظر هواشناسان، طوفان شن و ماسه و گرد و غبار، در مکان­های جدید مانند برخی از نقاط آسیای مرکزی نیز اتفاق می­افتد.
 
نتایج بررسی‌های واحد پایش و پیش بینی شرکت کنترل کیفیت هوای تهران مشخص کرده که در 15سال گذشته افزایش قابل توجهی در فراوانی و شدت طوفان­های گرد و غبار و هجوم ریزگردها در منطقه  خاورمیانه رخ داده است.

یکی از منابع اصلی انتشار ریزگردها عراق است، جایی که جریان آب رودخانه­ها به علت ساخت سد در کشورهای بالادستی عراق با کاهش روبرو شده است و خود منجر به ناپدید شدن باتلاق­ها و خشک شدن دریاچه­ها هم در عراق و هم در ایران شده و رسوبات آن منبع اصلی انتشار ریزگردها در منطقه می­شود. بیابان­ها همواه یکی از منابع اصلی انتشار ریزگردها بوده­اند ولی به نظر دانشمندان، فعالیت­های معدنی ناپایدار، کشاورزی و اکتشافات نفتی در کنار تنش­های نظامی موجود در کشورها­، این مساله را بغرنج‌تر کرده است.
 
منبع: فارس

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.