به گزارش قدس آنلاین به نقل از فارس ، طی چند هفته گذشته،ارزش ریال در برابر دلار بیش از اندازه کاهش یافت، این مسئله نهتنها برای رسانههای داخلی بلکه برای رسانه های خارجی هم جذاب شد؛ به طوری که اسپوتنیک نیوز خبرگزاری روسی در مصاحبهای با با یک اقتصاددان ایرانی به دلایل کاهش ارزش ریال پرداخته است.
کاهش ارزش ریال ایران طی چند هفته گذشته بسیار جدی بود به طوریکه نرخ برابری آن تقریباً در مقایسه با تمام ارزهای دیگر کاهش یافته است ارزش پول کشور بیشتر نمایانگر وضعیت اقتصادی است.
هوشیار رستمی در مصاحبه با خبرگزاری اسپوتنیک نیوز روسیه اعلام کرد: یکی از قولهای حسن روحانی در طول تبلیغات دوران ریاست جمهوری این بود که نرخ مبادله ریال در برابر دلار را کنترل کند.
این اقتصاددان تصریح میکند که پیش از این دلایلی نظیر به نتیجه نرسیدن توافق هستهای، کاهش منابع ارزی و نیز انتخابات آمریکا از جمله دلایلی بودند که حسن روحانی نتواند به قولهای تبلیغاتی خود در برابر حفظ ارزش ریال عمل کند اما اکنون چنین دلایلی وجود ندارد.
به گفته رستمی، چندین اتفاق اخیر به نرخ مبادله ریال در برابر دلار تاثیرگذار بوده از جمله تصادف قطار در ایران و همچنین شرکت زائران ایرانی در اربعین حسینی در کربلا و نیز یکسری از حملات در حله عراق که زائران را هدف قرار دادند، علاوه بر آن یکسری عوامل اقتصادی و تکنیکی در نرخ مبادله ریال در برابر دلار تاثیرگذار بود.
هوشیار رستمی میگوید: این وضعیت عادی است و کاهش نمیتواند مربوط به دلایل خارجی باشد. دو سه هفته گذشته دولت ایران اعلام کرد کاهش در ارزش ریال در برابر دلار موقتی است و پس از آن ارزش پول ایران تقویت خواهد شد. اوایل این هفته اعلام شد که تهران تصمیم گرفته است تا ارزش پول خود را با تغییر از ریال به تومان 10 برابر کند. «تومان» واحد پول قدیم ایران بوده که اکنون دوباره دولت ایران تصمیم گرفته به این واحد برگردد.
هوشیار رستمی در مصاحبه با اسپوتنیک نیوز گفته است: برای مثال در سال 2015-2014 در تمام طول سال ارزش یک دلار معادل 3595 تومان بود و در پایان همان سال با 200 تومان کاهش به 3399 تومان رسید. وضعیت مشابهی هم در سال 2015 تا 2016 اتفاق افتاد زمانی که تا آخر امسال دلار 300 تومان کاهش یافت و از رقم 3737 تومان به 3472 تومان رسید.
رستمی میگوید: چنین وضعیتی امسال هم پیش خواهد آمد و دوباره ریال تقویت خواهد شد.
به گفته رستمی، کاهش ارزش ریال به واسطه شرایط فصلی و عوامل سیاسی داخلی است.
برخی اقتصاددانان بر این باورند که دولت ایران باید نرخ مبادله ریال در برابر دلار را کنترل کند.
آنها میگویند نرخ مبادله ترجیحی باید بین 4 هزار تا 4500 تومان در برابر دلار باشد. در سال 2017 متوسط نرخ مبادله احتمالاً 4200 تومان در برابر یک دلار خواهد بود.
نرخ مبادله ریال معمولاً از سایر عوامل مانند نرخ مبادله ارزها توسط کشورهای دیگر تاثیر میپذیرد.
علیرغم این عامل که بین مارس 2014 و 2016 دلار در بازارهای جهانی تا 14 درصد رشد داشت.
ایران این وضعیت را در بازار ارز کنترل کرد. به هر حال دلایل مختلفی وجود دارد که میتواند نرخ مبادله دلار را تغییر دهد.
این اقتصاددان در پایان تأکید میکند: تحت فشارهای سیاسی، بانک مرکزی ایران ممکن است مداخله در بازار ارز را برای کاهش نرخ مبادله دلار آغاز کند اما در روزهای آینده نرخ مبادله ریال احتمالاً پایدار خواهد بود و کاهش اخیر ریال در نتیجه بحران اقتصادی در ایران نیست.
نظر شما