تحولات منطقه

۸ دی ۱۳۹۵ - ۱۱:۲۴
کد خبر: ۴۸۷۶۹۷

اردوغان با احدی شوخی ندارد. رئیس جمهوری ترکیه ظرف پنج ماه گذشته هر مظنون یا منتقدی را به بند کشیده است. فضای ترکیه آنچنان پلیسی شده است که مدیر کافه روزنامه جمهوریت ترکیه به اتهام اهانت به رجب طیب اردوغان محاکمه می‌شود. شنول بوران گفته است که حاضر نیست به رئیس جمهوری ترکیه حتی یک فنجان چایی بدهد. حالا وی ممکن است به چهار سال زندان محکوم شود.

آغاز مجازات کودتاچیان گولن
زمان مطالعه: ۴ دقیقه

به گزارش قدس آنلاین به نقل از ایرنا علی ودایع در روزنامه مردم سالاری نوشت: جان دوندار، سردبیر سابق روزنامه جمهوریت، امسال در پی انتشار یک گزارش جنجالی به اتهام افشای اسرار دولتی به پنج سال و ده ماه زندان محکوم شد. او هم اکنون به آلمان فرار کرده است. بنا بر آن گزارش، کامیون‌های سازمان اطلاعات ترکیه برای رساندن سلاح به گروه‌های تکفیری در سوریه به کار گرفته شده اند.
اردوغان همواره تاکید کرده است که خاطیان مجازات سنگینی خواهد شد و حالا اولین دادگاه رسیدگی به اتهامات کودتاچیان برپا شد. در پی کودتای نافرجام ۱۵ ژوئیه سال‌جاری میلادی علیه دولت آنکارا تاکنون علیه بیش از ۱۲۰۰ تن در استانبول اعلام جرم شده و ۴۱ هزار تن نیز در مجموع دستگیر شده‌اند. طبق برنامه قرار است دادگاهی‌هایی برگزار شود که دادگاه دیروز(سه‌شنبه) استانبول اولین مورد از آنها بود. تا کنون ۴۵ سرباز در دادگاه‌های کوچک‌تر در شهرهای زونگولداغ، بورسا و ارض روم حضور پیدا کرده اند.
دادگاه سیلیوری که محاکمه افسران پلیس در آنجا برگزار شد، اهمیتی نمادین دارد. این دادگاه برای برگزاری جلسات محاکمه پرونده «اِرگِنکن» ساخته شد. این شبکه بزرگ موسوم به ارگنکن، در۲۰۱۳ به توطئه کودتا برای براندازی دولت اردوغان متهم شد.
فضای سنگین امنیتی بر دادگاه
براساس گزارش‌ها، نیروهای امنیتی در اطراف دادگاه سیلویری در غرب استانبول حضوری سنگین داشته و خبرنگاران اجازه بردن دوربین و دیگر تجهیزات را به داخل ساختمان نداشته اند. نکته جالب اینجاست که هیچ یک از سردسته‌های و فرماندهان اصلی در آن حضور ندارند. دولت ترکیه پیشتر گفته بود که لازم است یک دادگاه جدید در آنکارا ساخته شود، چرا که دادگاه‌های موجود برای محاکمه این همه متهم به اندازه کافی بزرگ نیستند.
از ۳۰ متهمی‌که محاکمه آنها آغاز شد، ۲۱ نفر ممکن است هر یک، به اتهام «تلاش برای براندازی نظم قانون اساسی» و «تلاش برای سرنگونی دولت یا جلوگیری از انجام وظایف دولت»، با سه حکم مجازات حبس ابد مواجه شوند. هشت تن دیگر نیز ممکن است به اتهام «عضویت در یک سازمان تروریستی مسلح» به تا ۱۵ سال حبس محکوم شوند.
۳ خلبان بالگرد پلیس نیز به جرم خودداری از انتقال تیم نیروهای ویژه برای حفاظت از عمارت هوبِر (اقامتگاه رئیس‌جمهور) در استانبول، تحت پیگرد قضایی قرار گرفته‌اند. دیگر افسران پلیس، به سرپیچی از دستور برای مقابله با کودتاچیان و تلاش برای تضعیف هر گونه مقاومت مردمی‌با ارسال پیام‌هایی در شبکه‌های اجتماعی متهم شده‌اند.
بنا براعلام رسانه‌های ترکیه، ۲۴ نفر از این متهمان در حال حاضر در بازداشت موقت اند، یکی از آنها فراری و بقیه نیز تحت کنترل قضایی قرار دارند. به گزارش یورونیوز، «اورهان کارگی بکار»، وکیل نمایندگان تعدادی از قربانیان این حادثه گفت: «هر کس که در کودتا دخالت داشته است باید در دادگاهی عادلانه حضور یابد. تمام افراد گناهکار باید به اشد مجازات محکوم شوند، چرا که به کشور خیانت کردند.»
انگشت اتهام روی سینه گولن
دولت ترکیه، «فتح الله گولن» را که از سال ۱۹۹۹ در ایالت پنسیلوانیای آمریکا به سر می‌برد، به سازماندهی کودتای نافرجام ۱۵ ژوئیه متهم می‌کند، کودتایی که طی آن ۲۷۳ تن کشته و بیش‌از دو هزار تن زخمی‌شدند.
گولن که این اتهام را به شدت رد می‌کند، رئیس جنبشی موسوم به «خدمت» است که شامل شبکه وسیعی از مدارس، دانشگاه‌ها، سازمان‌های غیردولتی و موسسات مختلف می‌شود. دولت ترکیه این سازمان را «سازمانی تروریستی» می‌داند.
دولت محافظه کار ترکیه پس از کودتای نافرجام ۱۵ ژوئیه، پاکسازی‌های گسترده ای را در سراسر این کشور به منظور اخراج طرفداران فتح‌الله گولن از بخش‌های ادارات دولتی، ارتش، دستگاه قضایی، آموزش و اقتصاد آغاز کرد.
علاوه بر بازداشت مظنونان به دست داشتن در این کودتا، پاکسازی‌هایی در محافل سیاسی طرفدار کردها و رسانه‌ها صورت گرفت. سازمان‌های غیردولتی، دولت را به خفه کردن صداهای منتقد متهم می‌کنند. شدت این اقدامات نگرانی‌های غرب به ویژه اتحادیه اروپا را که روابطش با ترکیه طی چند ماه گذشته به طور محسوسی وخیم شده، برانگیخته است. روند این بازداشت‌ها در ترکیه ظاهرا کند نشده است. وزارت کشور ترکیه شامگاه دوشنبه از بازداشت یک هزار و ۹۶ نفر مرتبط با سازمان گولن تنها ظرف یک هفته گذشته خبر داد. پس از دادگاه استانبول، محاکمه‌های دیگری نیز قرار است در چارچوب تحقیق درباره کودتای نافرجام برگزار شود، از جمله جلسه دادگاه بیستم فوریه در شهر موغله در جنوب غربی ترکیه که در جریان آن ۴۷ نفر به اتهام تلاش برای ترور اردوغان محاکمه خواهند شد.
رفتارهای هیستریک اردوغان
رئیس‌جمهوری سابقا محبوب ترکیه ظرف پنج سال اخیر آنچنان رفتارهای سینوسی هیستریک داشته است که ۵ ماه گذشته عددی به حساب نمی‌آید. شاید مردم ترکیه تازه طعم آنچه که دیپلماسی اقتدار عثمانی است را چشیده اند. ترکیه که تا همین چندسال پیش اقتصاد پیشرو و نماد توسعه انسانی بود حالا به میدان کودتا، بمب گذاری و جنگ خیابانی تبدیل شده است.
بگیر و ببندهای تند اردوغان آنچنان فضای پلیسی در ترکیه ایجاد کرده است که ناخودآگاه از «آتاطیب» تصویر یک دیکتاتور تمام عیار را تصویر می‌کند. امروز در ترکیه خیلی‌ها دلتنگ اردوغان مهربان بودند اما رئیس جمهوری این کشور دیگر همانند گذشته به منتقدان احترام نمی‌گذارد. اردوغان گویا فراموش کرده است که در دادگاه «سیلیوری» کسانی را محاکمه می‌کند که کودتاچیان سکولار را قلع و قمع کرده بودند.
رفتارهای تند اردوغان شاید در کوتاه مدت اقتدار وی را تثبیت کند اما در میان مدت از کودتاچیان گولن و منتقدان ستارهای آزادی می‌سازد که به خودی خود در بستر نارضایتی اقتصادی و حملات تروریستی منجر به یک کودتای دیگر خواهد شد.

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.