تحولات منطقه

۱ اسفند ۱۳۹۵ - ۱۷:۵۶
کد خبر: ۵۰۵۴۹۲

۱۹۶ سال پیش در چنین روزی، معاده ننگین ایران و روس موسوم به «عهدنامه ترکمانچای» به امضای نمایندگان دو کشور رسید. سندی از بی‌کفایتی قاجاریه که نسخه آن هنوز هم موجود است.

«عهدنامه ترکمنچای» چه شکلی بود + تصاویر
زمان مطالعه: ۱ دقیقه

به گزارش قدس آنلاین به نقل از فارس، در زمان فتحعلی شاه قاجار، دو دوره جنگ بین ایران و روسیه درگرفت که هر دو جنگ باشکست ایران به پایان رسید.

پس از شکست دوم، و در نخستین روز از اسفندماه 1199 شمسی (پنجم شعبان 1243 قمری، 21 فوریه 1828 میلادی) عهدنامه‏‌ای بین ایران و روس در قریه ترکمانچای به امضا رسید که به همین دلیل به  «عهدنامه ترکمانچای» مشهور شد. به موجب این معاهده که از عهدنامه گلستان هم شوم‌تر بود، ولایات ایروان و نخجوان به روسیه واگذار و مرزها معین شد.

همچنین علاوه بر غرامتی که ایران پرداخت کرد، حق کشتیرانی در دریای خزر مجدداً برای روس‌‏ها به تأیید رسید. به علاوه، اتباع روسیه در ایران از حقوق کاپیتولاسیون و مصونیت قضایی برخوردار شدند!

دولت روسیه در برابر آن همه منافع، تنها ولیعهدی عباس میرزا و رساندن او را به تخت سلطنت تأیید کرد. جالب اینکه نسخه خطی این عهدنامه پس از گذشت دو قرن همچنان باقی مانده و در کتابخانه ملی نگهداری می‌شود.

این عهدنامه در 32 صفحه تنظیم شده است که در ادامه چند صفحه ابتدایی و صفحه آخر آن را مشاهده می‌کنید:



برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • مدیر سایت مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظرات پس از تأیید منتشر می‌شود.
captcha