به گزارش قدس آنلاین به نقل از تسنیم، روزنامه آلمانی "دیولت" در مطلبی به تغییر و تحولات در مبادلات تجاری با ایران حدود یک سال بعد از اجرای برجام پرداخته نوشت: یک سال بعد از پایان تحریمهای غربی میزان صادرات به ایران هنوز کمتر از میزان پیشبینی شده است. اقتصاد آلمان دلسرد و سرخورده است بهخصوص که خطر بروز مشکلات بیشتر هم وجود دارد.
این روزنامه آلمانی در ادامه نوشت: سفارت آلمان و اتاق بازرگانی در تهران در ماههای گذشته اقدامات خوبی انجام دادهاند. تقریباً در مدت زمان حدود چهار هفته رهبرانی از آلمان همراه با هیئتهای اقتصادی به ایران تردد داشتند.
زیگمار گابریل، وزیر امور خارجه فعلی و وزیر اقتصاد وقت آلمان نیز در پاییز گذشته سفری به تهران داشت.
این روزنامه آلمانی در ادامه به سفر بسیاری از همحزبیهای گابریل از ایالات مختلف آلمان از جمله وزرای اقتصاد ایالات نیدرزاکسن، تورینگن، نوردراین وستفالن و زاکسن و سفر برخی مقامات اقتصادی آلمان حتی برای چندین بار به ایران اشاره کرد.
بهنوشته این روزنامه آلمانی این نمایندگان و مقامات آلمانی میخواستند از ایران تصویری در این باره به دست آورند که چه شرکتهایی در آینده میتوانند در زمینه صادرات به ایران فعالیت کنند. چشمانداز هیئتهای آلمانی سفرکننده به ایران بهاتفاق آراء این بود که ایران یک بازار آینده بزرگ و آلمان نیز یک تأمین کننده مطلوب کالاهای مورد نیاز این کشور است.
نویسنده در ادامه به برخی اظهار نظرهای مقامات ارشد آلمانی از جمله یکی از وزرای ایالت نوردراین ــ وستفالن اشاره کرد که اظهار داشته بود: در تهران از ما استقبال گرم و صمیمانهای صورت گرفت. ایران در حال رونق است و هر دو طرف مایل به ادامه روابط خوب و سنتی هستند، از این رو دلایل زیادی برای خوشبینی وجود دارد.
اما با چند ماه فاصله دوباره سرخوردگیها و دلسردیها بازگشته است. حدود یک سال بعد از پایان تحریمهای غرب هنوز آن رونق مورد انتظار قابل رؤیت نیست، بلکه بهعکس تجارت رو به رشد شرکتهای آلمانی با ایران بار دیگر در همان ابتدا در معرض خطر فرونشاندن قرار گرفته است.
این روزنامه آلمانی در ادامه نوشت: البته صادرات در ایران در سال 2016 بهمیزان 30 درصد افزایش پیدا کرد، اما نرخ رشد چند صد درصدی انتظار میرفت. حجم صادرات بر اساس آمارها حدود 2.6 میلیارد یورو و اندک بوده است.
"گرگور وولف"، رئیس بخش تجارت خارجی فدراسیون عمدهفروشی، تجارت خارجی و خدمات آلمان (BGA) در این باره میگوید: اقتصاد آلمان به تجارتهای بیشتر با ایران امید بسته بود، اما انتظارات تا به حال برآورده نشده است و بعید است این وضعیت در زمان قابل پیشبینی هم تغییر کند.
"کلاوس فردریش"، کارشناس تجارت خارجی انجمن تأسیسات و ماشینآلات آلمان(VDMA) نیز دیدگاه مشابهی داشته تأکید کرد که هیچ رونقی وجود نداشته است. البته صنعتی که این کارشناس در آن تخصص دارد بهتنهایی با حجم بالای صادرات 700 میلیون یورو از جمله برندگان بزرگ تجارت با ایران بوده است.
فردریش در عین حال تأکید کرد که در این باره حرفهای زیادی زده شد و همه تلاش کردند تا در خط مقدم این رقابت بایستند، اما حالا سرخوردگی شدیدی وجود دارد. البته از ابتدا مشخص بود که این کار سادهای نیست. میزان علاقه و تقاضا به ماشینآلات آلمانی بالا است اما اجرای این طرحها اغلب بهخصوص از طرف ایران دشوار است.
این روزنامه آلمانی در ادامه این مطلب نوشت: بزرگترین مسئله صادر کنندگان آلمانی در مبادلات با ایران مشکل تأمین مالی است. بر اساس اعلان شرکتهای آلمانی هیچ یک از بانکهای بزرگ تجاری در آلمان جرئت تجارت با ایران را ندارند چرا که نمیخواهند چشمانداز روابط آینده خود با آمریکا را به خطر بیندازند.
آمریکاییها با وجود توافق هستهای با تهران نسبت به اتحادیه اروپا بسیار تحریمهای کمتری علیه ایران را لغو کردهاند و کسی که قواعد سفت و سخت آمریکا در این زمینه را نقض کند دیگر نمیتواند هیچ تجارتی با ایالات متحده داشته باشد و خطر مجازاتهای بیشتری هم در انتظار وی خواهد بود.
بر اساس اعلان اتاق صنعت و تجارت آلمان (DIHK) به همین دلیل بسیاری از بانکها حاضر به اعطای وام و انجام معاملات ارزی با ایران نیستند. تنها مؤسسات مالی کوچک که شعبهای در آمریکا ندارند حاضر به تأمین مالی در این راستا هستند.
بهگفته وولف، کارشناس فدراسیون عمدهفروشی، تجارت خارجی و خدمات آلمان، پروژهها و تجارت کلان از این طریق محقق نخواهند شد.
حالا خطر به وجود آمدن مشکلات بیشتری در این زمینه تحت ریاست جمهوری دونالد ترامپ در آمریکا وجود دارد. دونالد ترامپ، از هر فرصتی برای مخالفت با توافق هستهای با ایران استفاده میکند و این رویکردی است که در نهایت میتواند به تحریمهای بیشتر یا خروج از این توافق منجر شود.
فولکر تریر، مدیر بخش تجارت خارجی اتاق صنعت و تجارت آلمان نیز در این رابطه میگوید: اقتصاد آلمان با نگرانی به حملات لفظی بین ایران و آمریکا مینگرد.
بههرحال تشدید این لفاظیها میتواند به مانعی برای سرمایه گذاریهای بیشتر منجر شود.
وولف، نماینده فدراسیون عمدهفروشی، تجارت خارجی و خدمات آلمان در این باره اظهار داشته است که ایران میتواند در آینده به یک بازار مهم تبدیل شود، زیرا در این کشور اقتصاد متنوع بوده و تقاضاهای بسیار زیادی وجود دارد. تا زمانی که بازار در نتیجه ابهامهای حقوقی همچنان غیرشفاف باشد، چنین آیندهای بسیار دور خواهد بود.
بهنوشته این روزنامه آلمانی برخی شرکتها در ایران میترسند ترامپ در آِینده آنها را مجبور به انتخاب بین تجارت با آمریکا یا ایران و نه هر دو کند. سفر به ایران هم میتواند مسئلهساز شود چرا که کسی که یک مهر ورود به ایران را در گذرنامهاش دارد بالاخره برای سفر به آمریکا باید درخواست ویزا کند.
نظر شما