جاذبههای طبیعی شهرستان کوهرنگ که بردامن زردکوه بختیاری خفته، بیشمار است چنان که گردشگر این بهشت طبیعت خستگی راه از یاد میبرد، در یکی از دورترین نقاط این شهرستان درارتفاعات زاگرس مرکزی، پس از عبور از مسیر پر پیچ و خم کوهستانی روستای پلکانی «سرآقا سید» یا همان «ماسوله زاگرس» بر بر دامنه کوه خودنمایی میکند.
روستای سرآقا سید، روستایی با بافت سنتی و معماری قدیمی است که درحدود ۴۵ کیلومتری شمال غرب شهر چلگرد مرکز شهرستان کوهرنگ در دره شمالی بخش شمال غرب زردکوه و در مرز استان لرستان در سراب رودخانه «زرک» یکی از شاخههای رودخانه «آب زالکی» از زیرحوضههای رودخانه «دز» واقع شده است.
گشت و گذار در گوچه های ماسوله زاگرس
انگار زمان در ماسوله زاگرس متوقف شده چراکه روستا به شدت به اصل خود نزدیک است و معماری آن تاکنون بکر مانده و ساختار پلاکانی بناهای این روستا معماری آنرا از دیگر زیست بومهای بختیاری متمایز کرده است.
خانههای ساده و گلین این روستا به صورت پلکانی متراکم و از مصالح خشت خام و چوب ساخته شدهاند، اتاقهای این خانهها کوچک و تودرتو با دیوارهای پهن و دربهای کوچک است، در بسیاری از قسمتهای این روستا پشت بام خانهای، حیاط خانه بالایی و یا محل گذر ساکنان قدیمی روستای سرآقاسید است که از تبار هفت لنگ و چهار لنگ بختیاریاند.
مردمانی با گویشی ناب و پوشاکی اصیل و دست نخورده، مردمانی که صدها سال به دور از دغدغههای زندگی شهری در این روستا زندگی میکنند.
چشم انداز زیبای روستای سرآقاسید بهشت گونه است اما در کوچههای باریک و گلین این بهشت دور افتاده در زاگرس میانی، آثار فقر و محرومیت را میتوان دید.
این روستا دارای بیش از دو هزار نفر جمعیت در تابستان و کمتر از هزار نفر در زمستان است و خانهها روستا تماما با خشت ساخته شده و معماری آن به صورت پلکانی فشرده است، به طوری که پشت بام منزل پایین حیاط منزل بالایی است.
حفظ آداب و رسوم محلی، گویش و پوشاک مردم روستای سرآقاسید بیانگر پیشینه غنی فرهنگی و دینی مردم این روستای است که صددرصد ساکنان آن را سادات تشکیل میدهند.
اگرچه روستای ماسوله در شمال کشور به علت شکل خاص قرار گرفتن خانهها دارای شهرت خاص شده است و سالانه هزاران گردشگر از این روستا بازدید میکنند اما نمونه این روستا در استان چهارمحال و بختیاری روستای «سرآقاسید» است که با زیبایی دیگر چهبسا بیشتر از ماسوله در کنار جذابیتهای بیشمار طبیعی مانند رودخانه، آبشار و جنگل در کوهرنگ چهارمحال و بختیاری وجود دارد که به علت ضعف در معرفی و مطلوب نبودن زیرساختهای تردد به روستا هنوز ناشناخته مانده و مردم روستا با درآمد کم زندگی را میگذرانند.
مردم این روستا خانههای پله کانی خود را بسیار مقاوم و زیبا ساختهاند که توان تحمل برفهای چندمتری منطقه را در فصل زمستان داشته باشد.
بسیاری از روستاهای دیگر استان در مناطق مختلف بافت تاریخی هستند که میتوان به روستاهای سواد جان، هوره، یاسه چای، معموره و... اشاره کرد.
وجود قبرستانهای تاریخی(قبرستانهای ارامنه)، دالانهای سرپوشیده، قلعههای تاریخی و... از مواردی مهمی است که در برخی از روستاهای تاریخی استان وجود دارد.
نظر شما