تحولات منطقه

۳۰ فروردین ۱۳۹۶ - ۲۲:۳۱
کد خبر: ۵۲۱۶۲۱

مقدمه یک ازدواج موفق، انتخاب همسر شایسته است اما در این میان باید ملاک‌های شایستگی را به درستی و از منابع متقن شناخت.

همسر شایسته دارای چه صفاتی است
زمان مطالعه: ۳ دقیقه

به گزارش قدس آنلاین به نقل ازتسنیم، روایات اهل‌بیت(ع) و سیره رسول‌الله(ص) می‌تواند منبعی برای تغذیه روحی و فکری خانواده‌ها و الگوگیری از آن برای دستیابی به زندگی سعادتمندانه، مؤمنانه و مملو از آرامش باشد. انتخاب همسر یکی از مسائلی است که زندگی فردی و خانوادگی اشخاص را تحت تأثیر خود قرار داده و مثبت و منفی بودن آن شرایط زندگی افراد را دچار تحولات جدی می‌کند. 

مقدمه یک ازدواج موفق، انتخاب همسر شایسته است اما در این میان باید ملاک‌های شایستگی را به درستی و از منابع متقن شناخت؛ این در حالی است که با وجود روایات متعدد از ائمه اطهار(ع) در این زمینه برخی جوانان و خانواده‌ها دچار ناآگاهی هستند و با اسارت در جاذبه‌های رنگی اما پوچ فرهنگ بیگانه دست به انتخاب‌های غلطی می‌زنند که جز کشش مقطعی و جذابیت‌های کوتاه مدت ثمری ندارد و پشیمانی به بار می‌آورد. 

در سیره ائمه معصومین(ع) و رسول الله(ص) برای انتخاب همسر به مؤلفه‌هایی همچون هم شأنی زن و شوهر اشاره شده است؛ به نحوی که پیامبر اکرم(ص) می‌فرمایند: «کسانی را که همتا و هم شأن یکدیگر هستند ازدواج دهید و از کسانی که همتا وهم شأن شما هستند همسر بگیرید تا برای فرزندانتان مادر مناسبی باشند. همچنین امام صادق(ع) پنج خصلت را معرفی می‌کنند که نبود آن‌ها‌ پیوسته خوشی را اندک، عقل را زائل و افکار را پریشان می‌کند که یکی از آن‌ها همدم مناسب است.

همچنین خداوند نیز در آیه 26 سوره مبارکه نور به این مهم اشاره و یادآور شده است که «الْخَبِیثَاتُ لِلْخَبِیثِینَ وَالْخَبِیثُونَ لِلْخَبِیثَاتِ وَالطَّیِّبَاتُ لِلطَّیِّبِینَ وَالطَّیِّبُونَ لِلطَّیِّبَاتِ أُولَئِکَ مُبَرَّءُونَ مِمَّا یَقُولُونَ لَهُمْ مَغْفِرَةٌ وَرِزْقٌ کَرِیمٌ؛ زنان پلید برای مردان پلیدند و مردان پلید برای زنان پلید و زنان پاک برای مردان پاکند و مردان پاک برای زنان پاک، اینان از آنچه درباره ایشان می‌گویند برکنارند، برای آنان آمرزش و روزی نیکو خواهد بود». 

همچنین خداوند در آیه 221 سوره مبارکه بقره نیز یادآور شده است که «و با زنان مشرک ازدواج مکنید تا ایمان بیاورند، قطعا کنیز باایمان بهتر از زن مشرک است، هر چند [زیبایی] او شما را به شگفت آورد و به مردان مشرک زن مدهید تا ایمان بیاورند، قطعا برده باایمان بهتر از مرد آزاد مشرک است، هر چند شما را به شگفت آورد. آنان [شما را] به سوی آتش فرا می‏‌خوانند و خدا به فرمان خود [شما را] به سوی بهشت و آمرزش می‌خواند و آیات خود را برای مردم روشن می‏‌گرداند، باشد که متذکر شوند».

صفات زن شایسته

در بیان صفات زن شایسته در کلام اهل بیت(ع)، ایمان و دینداری از اهمیت به سزایی برخوردار است به نحوی که پیامبر(ص) می‌فرمایند: «زیبایی زن را بر ایمان او ترجیح ندهید»، همچنین می‌فرمایند: «کسی که زنی را به خاطر زیبایی بگیرد آنچه را که دوست دارد در او نمی‌یابد و کسی که زنی را به خاطر مالش می‌گیرد خدا او را به خودش واگذارد، پس هدف شما باید میزان دینداری همسر باشد».

امام صادق(ع) نیز فرمودند: «زن قید و بند زندگی است، پس دقت کن که خودت را به چه چیزی مقید می‌سازی. برای زنان سنجشی نیست، نه برای خوبان آن‌ها و نه برای بدان آن‌ها. زن‌های خوب را با طلا و نقره نیز نمی‌توان سنجید زیرا از طلا و نقره برترند و زنان بد را با خاک هم نمی‌توان ارزش گذاری کرد که خاک از آن‌ها بهتر است».

صفات مرد شایسته 

از کلام امام علی(ع) در این روایات نیز می‌توان به خوبی مؤلفه‌های یک زن شایسته را برای ازدواج دریافت. ایشان می‌فرمایند: « هر کدام از شما که قصد ازدواج داشت دو رکعت نماز بخواند و در آن سوره فاتحه و یس بخواند، بعد از نماز، خداوند را حمد و ثنا گفته و بگوید: خدایا به من زنی با این خصوصیات عطا کن: صالح و با محبت، کسی که صاحب فرزند شود، شاکر، قانع و باغیرت باشد، اگر به او احسان کردم شاکر باشد و اگر بدی کردم ببخشد، اگر به یاد خداوند بودم یاری‌ام کند و اگر خدا را فراموش کردم به یادم بیاورد، و اگر از نزد او رفتم خود را حفظ کند، اگر وارد خانه شوم شاد شود، اگر خواهش کردم اطاعت کند، اگر قسم دادم آن را تأیید کند و اگر عصبانی شدم مرا آرام سازد».

برای مردان نیز صفاتی بیان شده است تا از آنان مردی شایسته برای ازدواج بسازد به نحوی که فردی نزد امام حسن(ع) آمد و با آن حضرت در مورد ازدواج دخترش مشورت کرد، آن حضرت فرمود: او را به پسر باتقوا شوهر بده، زیرا مرد باتقوا اگر زن خود را دوست داشته باشد او را تکریم و احترام می‌کند و اگر هم زنش را دوست نداشته باشد به او ظلم نمی‌کند. همچنین امام رضا(ع) معتقد هستند: «به شراب خوار زن ندهید. همانا هر که به شرابخوار همسر بدهد گویا آن دختر را به سوی زنا راهنمایی کرده است».
 

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.