فاطمه معتمدی: اینکه واقعاً در تولید و پرورش مرغ از هورمون استفاده میشود یا خیر و دیگر اینکه در صورت تأئید آیا مصرف آن تهدید کننده سلامت مردم است، از جمله پرسشهایی بود که قدس در تماس با اداره کل دامپزشکی خراسان رضوی به عنوان مرجع نظارت و کنترل برسلامت تولید فرآوردههای خامی دامی مطرح کرد.
اهمیت موضوع تا حدی بود که رئیس اداره نظارت بر بهداشت عمومی و موادغذایی اداره کل دامپزشکی استان ترجیح داد به جای مصاحبه تلفنی به همراه رئیس اداره بهداشت و مدیریت بیماریهای طیور این اداره و نایب رئیس اتحادیه سراسری مرغداران گوشتی کشور برای پاسخگویی کامل مهمان روزنامه قدس باشد.
اظهار نظرهای غیرکارشناسی
رئیس اداره نظارت بر بهداشت عمومی و موادغذایی اداره کل دامپزشکی خراسان رضوی با بیان اینکه متأسفانه اظهار نظرهای زیادی بخصوص از نوع غیر فنی و غیرکارشناسی عمدتاً توسط افراد دانش آموخته در خصوص محصولات مختلف از جمله مرغ مطرح میشود و برخی از پزشکان نیز در این وادی ورود یافته اند، گفت: افراد دانشآموخته در نزد مردم از جایگاه خاصی برخوردارند، بنابراین مردم به اظهار نظرهای آنان اعتماد میکنند. این افراد باید توجه داشته باشند که تا موضوعی برای آنان مسجل نشده و مستند نباشد، مردم را با اظهار نظرهای خود نگران نکنند. گاه این اظهار نظرهای نسجیده و نادرست در شبکههای اجتماعی هم دست به دست میشود و نگرانی در مردم ایجاد میکند.
مرغ هورمونی نداریم
عطارباشی افزود: مردم با اطمینان خاطر بدانند که نه تنها در استان و مشهد بلکه در ایران مرغ هورمونی نداریم و به هیچ عنوان در تولید و پرورش مرغ از هورمون استفاده نمی شود.
وی درباره دلیل شائبه وجود هورمون در مرغ درجامعه یادآورشد: این موضوع بدان جا برمی گردد که برخی از فروشندگان برای برخی از مرغها از نام بدون هورمون استفاده میکنند در حالی که این نوع مرغها در واقع مرغ بدون آنتی بیوتیک است. ما مرغ هورمونی و غیر هورمونی نداریم که در صورت مشاهده این تخلف تبلیغاتی برخورد میشود.
عطار باشی با تأکید مجدد بر اینکه مرغ هورمونی نداریم، گفت: باید توجه داشت برای کاهش دوره تولید و تسریع در رشد مرغ نیاز به استفاده از هورمون نیست، بلکه استفاده از جیره تغذیهای متناسب با احتیاجات غذایی سبب میشود، رشد جوجه در کمترین زمان ممکن انجام شود.
وی با اشاره به اینکه استفاده از هورمون دارای عوارضی از جمله ایجاد اختلال در سیستم داخلی بدن انسان است، گفت: برخی از پزشکان مدعی هستند که با انجام آزمایش، متوجه وجود هورمون در مرغ شده اند که در پاسخ باید گفت، بدن حیوانات مانند انسان به دلیل وجود یکسری غدد، هورمون دارد که طبیعی است و این بدان معنی نیست که در واحدهای مرغداری از هورمون برای رشد جوجه استفاده شده است. باید توجه داشت که مصرف مرغی که برای پرورش و رشد آن از هورمون استفاده شده است برای سلامت انسان مضر است.
مرغ بدون آنتی بیوتیک
وی با بیان اینکه مقوله مرغ بدون آنتی بیوتیک از مرغ هورمونی جداست، یادآور شد: از آنجا که در مرغ بدون آنتی بیوتیک در طول دوره پرورش به هیچ عنوان از آنتی بیوتیک استفاده نمی شود، بنابراین نسبت به مرغ معمولی از یک سطح سلامت بالاتری برخوردار است.
وی با اشاره به وجود 2400 واحد مرغداری گوشتی در استان اضافه کرد: از این تعداد 32 تا 33 واحد نیز توانستند، پروانه و مجوز تولید مرغ بدون آنتی بیوتیک را دریافت کنند و باید توجه داشت، دریافت چنین مجوزی سخت و تابع رعایت شرایط ویژه است چه به لحاظ ساختمانی و چه رعایت مسائل بهداشتی در بالاترین سطح ممکن به جهت اینکه جوجه در دوره پرورش دچار بیماری نشود.
وی میزان تولید مرغ بدون آنتی بیوتیک در استان را ماهانه 100 تن اعلام کرد و افزود: تمامی مرغهای بدون آنتی بیوتیک موجود بازار به لحاظ اینکه در تولید آن آنتی بیوتیک استفاده نشده است، تأئید میشود.
عطار باشی با بیان اینکه البته سلامت مرغهای معمولی موجود در بازار نیز محرز است، گفت: در تمام دنیا به هنگام بیماری مرغ از آنتی بیوتیک استفاده میشود البته باید تا قبل از کشتار دوره پرهیز از دارو رعایت شود. بنابراین میزان آنتی بیوتیک موجود در مرغهای معمولی در حد استانداد است و مصرف آن جای نگرانی ندارد و میزان باقی مانده دارو در حد آستانه است.
حرفهای غیر واقع برخی پزشکان
نایب رئیس اتحادیه سراسری مرغداران گوشتی کشور نیز درباره استفاده واحدهای مرغداری از هورمون برای تسریع در رشد مرغ و تزریق آن به بازار اظهار داشت: در تولید هیچ مرغی از هورمون به هفت دلیل موجه از جمله غیر قانونی بودن از 50 سال پیش تاکنون، اثرات منفی بر عملکرد طیور، هزینه زیاد، ضرورت شناخت دقیق تر نیازهای غذایی، به گزینی و انتخاب ژنتیکی و افزایش آگاهی از شرایط پرورشی مورد نیاز، استفاده نمیشود.
ساسان سروری افزود: اگر قرار باشد از هورمون برای رشد و پرورش مرغ استفاده شود، باید از نوع پروتینی باشد که آن هم باید به صورت تزریقی و ماهانه سه نوبت انجام شود که با توجه به قطعهریزی 6 میلیون جوجه در ماه در خراسان رضوی عملاً چنین تزریقی امکان پذیر نیست. وی اضافه کرد: متأسفانه برخی از پزشکان و حتی پزشکان متخصص غدد به خانوادهها سفارش میکنند که مرغها داری هورمون است و بنابراین کودکان و نوجوانان نباید مرغ مصرف کنند. در حالی که این مسئله واقعیت ندارد و مرغ تولیدی در تمام کشور از جمله خراسان رضوی به هیچ عنوان در تغذیه و رشد آن از هورمون استفاده نشده است.
سه واحد تولید تخم مرغ بدون آنتیبیوتیک در استان
رئیس اداره بهداشت و مدیریت بیماریهای طیور اداره کل دامپزشکی خراسان رضوی نیزدرباره تولید مرغ ارکانیک در استان اظهار داشت: نهادههای دامی بخش طیور عمدتاً صنعتی و وارداتی است. بنابراین نمی توان در بحث ارگانیک ورود یافت. مرغ ارگانیک نیازمند مزرعه خاص و بدون استفاده از سموم، تغذیه ای که در تولید آن از سم استفاده نشده باشد و رعایت حد خواب لازم برای جوجه است. بنابراین اجرای آن اکنون نه تنها در استان بلکه کشور بسختی امکانپذیر است.
شهرام شرقی افزود:همه مرغهای معمولی در بازار سالم و برای مصرف، مجاز هستند با این تفاوت که مرغ بدون آنتی بیوتیک از سطح سلامت بالاتری برخورداست.
وی اضافه کرد: در استان سه واحد مرغداری مرغ تخمگذار نیز دارای مجوز برای تولید تخم مرغ بدون آنتی بیوتیک است و باید گفت که مزایای تخم مرغ بدون آنتی بیوتیک همانند مرغ بدون آنتی بیوتیک است و مصرف آن برای افراد حساس و بیمار توصیه میشود.
نظر شما