تحولات لبنان و فلسطین

نیروهای عراقی و حشد شعبی پس از پشت سر گذاشتن فراز و نشیب‌های کوچک و بزرگِ ۸ ماه گذشته سرانجام در یک قدمی تسلط کامل بر شهر «موصل» و فتح دژ مستحکم داعش قرار گرفته اند.

به گزارش قدس آنلاین، قریب به هشت ماه پیش در روز ۱۷ اکتبر سال ۲۰۱۶ «حیدر العبادی» نخست وزیر و فرمانده کل نیروهای مسلح عراق فرمان آغاز عملیات بزرگ آزادسازی شهر «موصل» واقع در استان نینوا را صادر کرد؛ شهری که تروریست های داعش در سال ۲۰۱۴ با خیانت نیروهای بعثی در ساختار ارتش عراق، موفق به اشغال آن شدند.

از آن زمان تاکنون، داعش شهر موصل را به عنوان پایتخت خود در عراق معرفی کرده است؛ همانگونه که در سوریه نیز شهر الرقه را پایتخت خود می داند. اهمیت استراتژیک شهر موصل عراق از لحاظ سیاسی، تاریخی و جغرافیایی موجب شده است تا بازپس‌گیری آن توسط نیروهای عراقی ضربه مهلکی را به تروریست های تکفیری وارد آورد.

درست به همین دلیل است که تکفیریها با چنگ و دندان تلاش می کنند تا آخرین سنگرهای باقی مانده برای خود در موصل را حفظ کرده و تحت هیچ شرایطی آنها را از دست ندهند. آنها به خوبی می دانند که از دست دادن موصل به معنای از دست دادن دیگر مناطق تحت تصرف خود در نقاط مختلف عراق است.

العبادی: مرحله پس از تروریسم در عراق مرحله جدیدی خواهد بود که در آن مردم عراق در کشوری امن زندگی جدیدی را آغاز خواهند کردمقامات عراقی مدتی است که از روزهای پایانی تروریست های تکفیری داعش در موصل سخن می گویند. سلسله دستاوردهای میدانی نیروهای عراقی در نبرد با تکفیریها نیز حاکی از اتمام کار داعش در شهر موصل است. در همین ارتباط، چندی پیش «حیدر العبادی» نخست وزیر عراق در سخنانی تصریح کرد: «مرحله پس از تروریسم در عراق مرحله جدیدی خواهد بود که در آن مردم عراق در کشوری امن زندگی جدیدی را آغاز خواهند کرد».

وی در ادامه سخنان خود همچنین از قریب الوقوع بودن اعلام آزادسازی کامل شهر موصل در استان نینوا خبر داد. این در حالی است که شماری از فرماندهان نظامی عراق نیز از اتمام عملیات آزادسازی شهر موصل واقع در استان نینوا تا پایان تعطیلات عید فطر در عراق خبر داده اند.

واقعیت این است که شهر موصل واقع در استان نینوا که دارای بیش از یک میلیون جمعیت بوده از اهمیت استراتژیک بالایی در عرصه های مختلف سیاسی، تاریخی و جغرافیایی برخوردار است. شهر موصل، پس از شهرهای بغداد و بصره، سومین شهر بزرگ عراق به شمار می رود.

این شهر در ۴۰۰ کیلومتری بغداد واقع شده است و تکفیریها می توانند از موقعیت جغرافیایی نزدیک این شهر با پایتخت عراق، برای ضربه زدن به دولت مرکزی بغداد بهره برداری کنند؛ کما اینکه آنها بسیاری از اقدامات تروریستی خود در بغداد را از اتاق های فرماندهی موصل مدیریت می کنند. بنابراین، جغرافیایی موصل بسیار حیاتی و با اهمیت است. این شهر یک کریدور تجاری بسیار مهم است که از مرز ترکیه و سوریه فاصله چندانی ندارد.

در نتیجه خارج کردن شهر موصل از کنترل داعش، می تواند مانور و حرکت تروریست های داعش، آذوقه و مهمات آنها را در این مرزها به شدت محدود کند. همچنین این شهر در نزدیکی چاه های نفت حیاتی عراق واقع شده است. خط لوله های انتقال نفت عراق به ترکیه نیز از مسیری نزدیک به موصل عبور می کند. تسلط بر موصل، ضمن آنکه ضربه سختی به اقتصاد داعش وارد می کند، می‌تواند تأثیر روانی و مستقیم مهمی بر اقتصاد عراق داشته باشد.

داعش با از دست دادن موصل از سرمایه های هنگفتی که در این مدت به واسطه فروش نفت به پشتیبانان خود به دست می آورد، محروم می شود. علاوه بر این، در شهر موصل آثار باستانی و تاریخی بسیاری وجود دارد که در واقع، هویت ملی عراق با آنها تعریف می شود؛ هرچند که تروریستهای داعش در طول مدت زمان اشغال این شهر، بخش عمده ای از آثار باستانی و تاریخی آن را تخریب و منفجر کرده اند. 

تسلط بر موصل، ضمن آنکه ضربه سختی به اقتصاد داعش وارد می کند، می‌تواند تأثیر روانی و مستقیم مهمی بر اقتصاد عراق داشته باشدنیروهای نظامی عراق با همکاری و هم‌یاری نیروهای حشد شعبی طی هشت ماهی که از آغاز عملیات بزرگ آزادسازی شهر موصل می گذرد، دستاوردهای زیادی را خلق کرده اند. آنها اخیرا  موفق به آزادسازی مسجد الهادین و هلاکت ابوبکر المصری یکی از سرکرده های بارز داعش در باب جدید در الموصل القدیمه شدند.

علاوه بر این، نیروهای لشگر  نهم زرهی بخش جنوبی محله الشفاء در غرب موصل را از لوث داعش آزاد کردند و بر قلعه باستانی باشطابیان، یک زندان و مرقد یحیی ابوالقاسم مسلط شدند. نیروهای عراقی در جریان این پیشروی ها همچنین موفق شدند بر کلیسای «شمعون» واقع در بخش قدیمی موصل سیطره یابند.

این در حالی است که منابع عراقی از افول داعش در منطقه الموصل القدیمه خبر دادند و اعلام کردند که تروریستهای تکفیری فقط  ۵۰۰ متر مربع را تحت اشغال خود دارند و کمتر از ۲۰۰۰ داعشی که در میان آنها عوامل انتحاری و تک تیراندازان قرار دارند، در این منطقه هستند.

این منابع به پیشروی نیروهای عراقی برای تسلط بر مناطق باقیمانده خبر دادند و افزودند: «نیروهای عراقی بر منطقه المشاهده و کلیسای ساعت یکی از بزرگترین کلیساهای غرب موصل مسلط شده اند و مواضع داعش در منطقه الساعه القدیمه در مرکز بخشی قدیمی را به کنترل خود درآورده اند».

از سوی دیگر رائد شاکر جودت رئیس پلیس عراق گفت: «نیروهای عراقی پس از تسلط بر منطقه باب البیض به پیشروی های خود ادامه می دهند. داعش ۶۰ درصد از توان دفاعی و مواضع حیاتی اش را در منطقه الموصل القدیمه از دست داده است از هفت محله الموصل القدیمه داعش فقط بر سه محله مسلط است که الفاروق و السرجخانه از جمله آنهاست».

باتوجه به سلسله دستاوردهای میدانی اخیر و همچنین اظهارات مقامات ارشد سیاسی و فرماندهان نظامی عراق، می توان نتیجه گرفت که شمارش معکوس آزادسازی شهر موصل آغاز شده است و مرگ تروریست های تکفیری مستقر در این شهر، دیگر به عامل زمان بستگی دارد. در این میان نباید از نقش مهم و استراتژیک نیروهای حشد شعبی در عملیات آزادسازی موصل به راحتی عبور کرد.

در بیان اهمیت بسزای نقش نیروهای حشد شعبی در نبرد با تروریسم به ویژه در شهر موصل عراق، همین بس که ایالات متحده آمریکا با تمامی اذنابش در منطقه تلاش کرد تا با هدف خدمت رسانی به تکفیریها، این گروه خودجوش مردمی را به زیر بکشد. نیروهای حشد شعبی علاوه بر مبارزات جانانه و خستگی ناپذیر خود با تکفیریها، نقش مهمی را در خدمات رسانی به آوارگان عراقی ایفا کردند.

درحال حاضر دو خطر اصلی، عملیات آزادسازی موصل را تهدید می کند؛ خطر اول، خطر شعارهای تجزیه طلبانه بارزانی است و خطر دوم، توطئه‌های ائتلاف آمریکاییدرحال حاضر، دو خطر اصلی، عملیات آزادسازی شهر موصل که روزهای پایانی خود را می گذراند، تهدید می کند؛ خطر اول به اقلیم کردستان باز می گردد که رئیس آن یعنی «مسعود بارزانی» مرحله جدیدی از تفرقه افکنی در عراق را کلید زده و باز هم با مطرح کردن مسأله برگزاری همه پرسی استقلال اقلیم، شعارهای تجزیه طلبانه سر می دهد.

خطر دوم، در واقع همان خطری است که طی هشت ماه گذشته نیز عراق با آن درگیر بوده و آن چیزی نیست جز تهدیدات ائتلاف بین المللی به اصطلاح ضد داعش به سرکردگی ایالات متحده آمریکا. آمریکایی ها در طول ماه های گذشته با انجام حملات به اصطلاح اشتباهی! به مواضع نیروهای عراقی و حشد شعبی و همچنین انجام عملیات های هلی برن برای نجات سرکردگان داعش از قلب نبرد موصل، تلاش کردند تا آزادسازی این شهر را به تعویق بیندازند.

اکنون شاهد آن هستیم که تلاش های آنها با شکست مواجه شده است. با این حال، تصور اینکه آمریکایی ها در ادامه عملیات آزادسازی موصل هیچ اقدامی را برای نجات داعشی های دست پرورده و تحت الحمایه خود صورت نمی دهند، بسیار سخت و باورناپذیر است.

درهر صورت، پس از فراز و نشیب های کوچک و بزرگ هشت ماه گذشته امروز نیروهای عراقی در آستانه آزادسازی کامل شهر موصل واقع در استان نینوا قرار گرفته اند. جنایت های هولناک اخیر تروریست های داعش علیه غیرنظامیان عراقی در مناطق مختلف این کشور به ویژه در شهر موصل، خود به تنهایی گواه بر عجز و ناتوانی آنها از مقابله با رزمندگان عراقی است. داعشی ها تلاش می کنند تا با ایجاد موجی از رعب و وحشت در صفوف غیرنظامیان، مانع از مرگ حتمی خود شوند؛ حال آنکه در شرایط کنونی راهی جز «تسلیم» یا «مرگ» در برابر آنها باقی نمانده است.

منبع: خبرگزاری مهر

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.