به گزارش قدس آنلاین، نوسانات شدید قیمت ارز که از ابتدای هفته و بعد از اغتشاشات اخیر آغاز شد، درحالی کماکان ادامه دارد که امروز قیمت دلار رکورد ۴ هزار و ۴۲۰ تومان را هم زد.
صرافهای فردوسی که این روزها ترجیح میدهند تابلوهایشان را به روز نکنند بار دیگر دست از فروش دلار کشیده و تنها خریدارند البته به شرط آنکه فروشندهای در بازار پیدا کنند چرا که این روزها همه خریدار دلارند و فروشندهای در بازار پیدا نمیشود.
بانک مرکزی که طبق روال همیشه از طریق صرافیهای مجاز نسبت به تزریق ارز در بازار اقدام میکند این روزها هم تلاش دارد که آرامش را به خیابان فردوسی برگرداند ولی به نظر میرسد چندان موفق نبوده است. هرچند این تلاش منجر به تشکیل صفهای طولانی برای خرید دلار دولتی شده است.
صرافیهای مجاز که ارز دولتی از بانک مرکزی دریافت میکنند این روزها سرشان شلوغ شده و کاسبیشان سکه؛ این صرافها که البته صدای مردم و دلالها را هم درآوردهاند بعد از آنکه دلار را با نرخ سه هزار و ۳۴۴ تومان دریافت کردند نسبت به فروش آن با قیمت سه هزار و ۳۵۳ تومان اقدام میکنند. مردمی که در مقابل صرافیها صف کشیده اند دلار را قیمت ۴ هزار و ۳۵۳ تومان دریافت میکنند و به میزان ۵ هزار قطعه.
* دعوای دلال ها با صرافی ها/ توزیع دلار دولتی به اسم مردم به کام صراف ها
البته مردم میگویند فقط تعداد محدودی میتوانند از این صرافیها ارز دولتی بگیرند چرا که همه را یا به دلال میفروشند و یا برای خودشان نگه میدارند.
ولی دلالها هم از این صرافها گله دارند و میگویند سود این اتفاقات فقط به جیب صرافها میرود که اگر ارز با قیمت دولتی میگیرند و مقدار کمی را به مردم میفروشند و بقیه را دپو میکنند.
اما این تمام ماجرای این روزهای بازار ارز نیست چرا که شلوغی خیابان فردوسی تنها به صفهای مردم مقابل صرافیهای مجاز ختم نمیشود بلکه بار دیگر خیابان منوچهری و مقابل پاساژ افشار(پاتوق دلارفروشها) با ازدهام جمعیت مواجه شده است. دلالهایی که در این محل به خرید و فروش دلار می پردازند همه با یک صدا بانک مرکزی و ریاست آن را مقصر اصلی اتفاقات اخیر در بازار ارز میداند.
* معاملات کاغذی ارزانتر از نقدی تمام شد/ ارز کاغذی ترمز گرانی دلار را کشید
این دلالها میگویند الان معامله دلار به صورت کاغذی(پیش فروش برای فردا) ۴ هزار و ۳۸۰ تومان است ولی نرخ آزاد یعنی برای همین الان ۴ هزار و ۴۲۰ تومان اعلام شده است!
دلال ها می گویند بانک مرکزی امروز نرخ را بالا برد. چرا که قبل از ورود بانک مرکزی به بازار دلار با قیمت ۴ هزار و ۳۶۰ تومان فروخته شده بود ولی این بانک دلار را با قیمت ۴ هزار و ۳۷۰ تومان باز کرد. یکی از دلال ها که از سیاستهای ارزی بانک مرکزی به شدت شکایت دارد میگوید: آقای سیف با این وضعیت دلال بازی را رونق میدهد؛ اگر بانک مرکزی قصد تزریق به بازار ارز را دارد باید درست عمل کند.
یکی دیگر از این افراد که به گفته خود سالهاست در خیابان فردوسی به خرید و فروش ارز میپردازد میگوید: چطور بانک مرکزی و دولت در زمان انتخابات بازار را در اختیار کامل داشتند و اجازه افزایش قیمت نمیدادند ولی یک دفعه قیمتها را رها کردند.
* کریسمس تمام شد؛ دلار ارزان نشد
واسطه دیگری که شغلش خرید و فروش دلار در بازار آزاد است درباره این احتمال که دلار به دلیل کریسمس و سال نو میلادی گران شده اینطور میگوید: این گرانیها اصلا ربطی به کریسمس ندارد چرا که خریدهای ژانویه و کریسمس تمام شد همیشه بعد از کریمس بازار ریزش میکرد این بار برعکس شده و قیمتها مدام با سیرصعودی تغییر میکند.
یکی از صرافهای قدیمی بازار ارز میگوید: اگر وضعیت با همین منوال ادامه یابد و قیمتها کنترل نشود نرخ دلار بالای ۵ هزار تومان میشود.
یکی دیگر از واسطههایی که مقابل پاساژ افشار نظارهگر قیمتهایی هست که هر لحظه تغییر میکند وارد بحث ما میشود و میگوید قبلا توجیه دولت این بود که خرید و فروش کاغذی قیمتها را در بازار بالا میبرد ولی الان نرخ کاغذی کمتر از نرخ نقدی است. یعنی اگر معاملات کاغذی بود دلار ۵ هزار تومان هم میشد.
* قاچاقچیان بازهم دست به کار شدند
نکته مهمی که واسطهها و صرافان بازار همه به آن اذعان دارند این است که در کنار مردم قاچاقچیان هم اختلاف قیمت سود برده و اجازه شکست قیمتها را نمیدهند چرا که هم اکنون دلار در ترکیه ۴ هزار و ۴۷۰ تومان فروخته میشود و قیمت بازار ایران ۴ هزار و ۴۲۰ تومان است به همین خاطر قاچاقچیان برای سودجویی دلار میخرند و لب مرز با قیمت بالا میفروشند.
یکی دیگر از افرادی که در خیابان فردوسی مشغول فروش دلار است میگوید: مردم ترسیدهاند و میگویند پول بی ارزش شده و باید آن را به دلار تبدیل کنیم که البته علت اصلی این طرح اغتشاشهایی است که در کشور شاهد آن باشیم.
این فرد در ادامه میگوید: در این لحظه فقط و فقط بانک مرکزی عامل گرانی است چرا که دیروز بازار را با قیمت ۴ هزار و ۲۷۰ تومان بازا کرد و امروز نرخ را به ۴ هزار و ۳۷۰ تومان افزایش داد. بنابراین عامل اصلی که از این وضعیت سود میبرد دولت و بانک مرکزی است که کسری بودجهشان را با این روال تأمین میکنند.
نظر شما