قدس: همایون هاشمی با بیان اینکه دریاچه دارای یک حوزه آبریز است خاطرنشان می کند: یکی از موضوعاتی که مردم مناطق اطراف ارومیه را متضرر ساخته، مربوط به اقدامات سختگیرانهای است که در فاصله ۶۰۰ کیلومتری از دریاچه ارومیه در شهر تکاب در جهت مسدود کردن چاه های کشاورزی با عمق کم و عمر بیش از پنجاه سال صورت گرفته است.
وی عنوان می کند: این اقدام در حالی صورت گرفته است که هیچ تاثیری در احیای این دریاچه نداشته و تنها آب سطحی که کشاورزان برای گذران زندگی خود از آن استفاده میکنند را محدود میکند، اما با کشت گیاهانی در اطراف دریاچه که نیاز به آب زیادی دارند، یا ایجاد ویلاهایی که دارای استخر هستند، برخورد نمیکنند.
رئیس مجمع نمایندگان آذربایجان غربی در مجلس شورای اسلامی، تاکید کرد: اعمال این نوع سیاست باعث تشدید نارضایتی بین مردم شده و انجام این قبیل اقدامات کاملا غیرکارشناسانه، شائبهدار، فرمایشی و تبعیضآمیز است که عمدتا جنبه تبلیغاتی دارد.
وی ادعا می کند: یکسری اقداماتی هم برای کاهش مصرف در بخش کشاورزی قرار بوده به صورت آبیاری تحت فشار انجام شود که عمدتا به سرانجام نرسیده است، کمااینکه آقای لاریجانی نیز در این مورد تذکر داده بود، که باید وزارت جهاد کشاورزی تحقق این مهم را در اولویت برنامههای خود قرار دهد.
وضعیت نامطلوب
وی با یادآوری اینکه دریاچه ارومیه در شرایط کنونی از وضعیت مطلوبی برخوردار نیست و در این مورد نگرانی جدی وجود دارد، تصریح می کند: هماکنون به سمت تخریب و نابودی کامل دریاچه پیش میرویم، بنابراین وضعیت این دریاچه نه تنها بهتر نشده، بلکه بدتر هم شده است، به همین دلیل بارها از معاون اول رئیس جمهور درخواست کردهایم که با قید فوریت یک نشستی را برگزار کند، تا اعضای مجمع نمایندگان استان آذربایجان غربی بتوانند مشکلات خود را در این حوزه مطرح کنند.
وی با انتقاد از عدم اجرای طرح احیای دریاچه ارومیه، از اعمال سیاست تبعیض و اقدامات سختگیرانه برای کشاورزان به عنوان عامل تشدید نارضایتی در این مناطق یاد می کند.
هاشمی با بیان اینکه امسال کاهش بارندگی نیز نسبت به مقطع زمانی سال گذشته روی پیشرفت شرایط بحرانی دریاچه ارومیه اثرگذار بوده است که خود محل نگرانی است، یادآور می شود: در نشستی که با مسئولان ستاد احیای دریاچه ارومیه داشتم، از عدمتخصیص به موقع بودجه برای اجرای برنامهها و طرحهای متعددی که دارند، گلایه داشتند، بنابراین میتوان گفت، تاکنون هیچ اقدام اثرگذاری در جهت احیای دریاچه ارومیه انجام نشده است.
سوء مدیریت
وی با اشاره به عواملی که وضعیت کنونی دریاچه ارومیه را رقم زده است، خاطرنشان می کند: توسعه باغات اطراف این دریاچه که آب فراوانی برای آنها مصرف میشود، سدهایی که در پی سوءمدیریت ایجادشده و میزان برداشت آب را افزایش داده و کاهش بارش باران از مهمترین علل وضعیت کنونی دریاچه ارومیه است که باید برای رفع آنها اقداماتی را در بسته اجرای مدیریتی تعریف کرد.
توسعه باغات، ایجاد سد، کاهش بارش باران از مهمترین علل خشکسالی و وضعیت کنونی دریاچه ارومیه استنماینده مردم میاندوآب،شاهین دژ و تکاب در مجلس شورای اسلامی، با انتقاد از عدم تخصیص اعتبارات کافی برای احیای دریاچه ارومیه تصریح م یکند: بیتردید عدم توجه به وضعیت دریاچه ارومیه بحرانی فراگیر را ایجاد میکند، بنابراین باید در جهت پیشگیری از این بحران تامین اعتبارات لازم برای احیای دریاچه ارومیه در زمره اولویتهای لایحه بودجه ۹۷ قرار میگرفت، و این در حالی است که عدم تامین اعتبارات این بخش یکی از نگرانیهای مهم ستاد احیای دریاچه ارومیه بوده، تاجایی که بارها مسئولان آن اعلام کردهاند که منابع کافی برای احیای این دریاچه در اختیار آنها قرار نگرفته است.
هاشمی تاکید می کند: دریاچه ارومیه متعلق به ملت ایران است و چنانچه پیشبینیهای صورت گرفته در رابطه با وضعیت آتی این دریاچه اتفاق بیفتد، کل منطقه از عواقب آن تاثیر میپذیرد و به یک پدیده نامطلوب جهانی تبدیل میشود.
نماینده مردم میاندوآب اظهار می کند: ما در مورد دریاچه ارومیه با یک اتفاق نگرانکننده و خاص روبرو هستیم، که نمونه آن در جهان وجود ندارد و میتواند بیش از یک سوم اقلیم ایران را دستخوش تغییرات زیست محیطی کند، بنابراین همین نگرانی کافی است تا دولتمردان آستینها را بالا بزنند و مانع از بروز اتفاقی وحشتناک در حوزه محیط زیست کشور شوند.
وی یادآور می شود: نگرانی در مورد وضعیت دریاچه ارومیه روزبروز تشدید میشود و متاسفانه اقداماتی نیز که در سالهای اخیر انجام داده شده، عمدتا به دلیل کمبود منابع ابتر باقی مانده و تا حدودی هم پراکندگی در هزینهکردها صورت گرفته است.
نظر شما