به گزارش قدس آنلاین، به نقل از روابط عمومی اوقاف و امورخیریه خراسان شمالی، سفر امری است که افراد را با فرهنگها و مذاهب مختلف آشنا کرده و آنها را با وجود تفاوتها و اختلافها، به یکدیگر پیوند میدهد، که یکی از مهمترین این سفرها، سفرهای مذهبی ای هستند که از قرنها پیش در سراسر دنیا وجود داشته و قدمت آن به قدمت فرهنگ دینی تمامی ادیان می رسد، در این گزارش با معرفی اماکن مذهبی خراسان شمالی، تمامی علاقمندان را به سفر به اماکن مذهبی این استان دعوت می کنیم.
شهرستان بجنورد؛ بقعه متبرکه امام زاده سلطان سید عباس ( ع ) معروف به (( معصوم زاده))
در جنوب شهر بجنورد و بر بلندای تپه ای مشرف به محوطه باستانی هزاران ساله موسوم به (( معصوم زاده ))، بارگاهی باشکوه با گنبدی فیروزه ای جلب نظر می کند که به (( سلطان سید عباس ( ع ) یا معصوم زاده)) شهرت دارد.
بنا بر روایات مشهور این امام زاده از فرزندان امام موسی کاظم ( ع ) است که در دوران حکومت عباسیان از مدینه به خراسان هجرت فرموده و در اواخر سده دوم هجری وفات یافته اند.
این مجموعه در گورستان عمومی شهر و گلزار شهدای بجنورد قرار دارد.
این بقعه تاریخی متبرک امروزه به همت اداره کل اوقاف و امور خیریه به پردیسی بزرگ توسعه یافته و با امکانات و خدمات قابل توجهی همواره پذیرای زوار عزیز و علاقمندان این امامزاده شریف است.
شهرستان بجنورد؛ بقعه امام زاده ایوب
روستای ایوب واقع در ۷۷ کیلومتری شمال غرب بجنورد از توابع دهستان گیفان بخش گرمخان شهرستان بجنورد و در ۱۵ کیلومتری جنوب مرز کشور ترکمستان واقع است.
از جاذبه های این منطقه گردشگری می توان به بقعه امامزاده ایوب همچنین چشمه و استخرهای آبگرم آن اشاره کرد و در کنار آن، چشم انداز باغات و طبیعت زیبای روستای ایوب، طبیعت زیبا و بقعه امام زاده عسگری روستای گیفان، دره آسیا زو و ... قرار دارد و در افق دور دست شمالی نیز (کوهستان معروف می سی نو ) دیده می شود.
شهرستان شیروان؛ بقعه متبرکه امام زاده حمزه ابن موسی الرضا (ع)
بقعه امامزاده حمزه رضا ( ع ) از معروفترین اماکن تاریخی – مذهبی استان است که در ابتدای شهر زیارت واقع شده و به (( حمزه ابن موسی الکاظم )) از برادران امام رضا ( ع ) منسوب است.
این بنای تاریخی پلان مستطیلی و چهار ورودی در جهات اصلی دارد، ایوان باشکوه و مزین به کاشی کاری دارد و گنبدخانه و ضریح فلزی پرتکلف آن از ویژگی های این بقعه تاریخی است، تاریخ دقیق ساخت این بنای تاریخی معلوم نیست ولی با توجه به سبک و سیاق معماری بقعه به احتمال زیاد در دوره صفوی ساخته و بعدها دوباره تعمیر و مرمت شده است
شهرستان شیروان؛ زیارتگاه زکریای پیغمبر ( ع)
این زیارتگاه در فاصله ۷۰ کیلومتری شمالی شرق شهر شیروان در حد فاصل روستای نامانلو و منطقه حفاظت شده گلیل برفراز یکی از بلندترین قلل این ارتفاعات در جهت جنوب شرقی سد گلیل قرار دارد.
به استناد روایات کهن و ادبیات شفاهی در این بقعه سر مبارک زکریای نبی ( ع ) دفن شده و بدن مطهر آن بزرگوار جداگانه در فاصله نزدیکی از بارگاه اصلی خاکسپاری شده است.
کرمانج های نامانلو و روستاهای اطراف، در یکی از روزهای تابستان برای انجام مراسمی کهن به سوی زیارتگاه زکریا ( ع ) رهسپار می شوند و بر فراز قله و در جوار آرامگاه، مراسم شکرگزاری برداشت محصول خود را به جای می آورند، در این مراسم مردم برای شکرگزاری از خوان پر نعمت و بیکران ایزدی به قربانی و نذر و نیاز می پردازند.
شهرستان فاروج؛ آرامگاه بابا و بی بی
آرامگاه تاریخی بابا و بی بی از آثار ارزشمند تاریخی دوره تیموری در روستای خسرویه قرار دارد.
این بنا متشکل از دو اتاق در ضلع شمالی و جنوبی و یک ایوان بزرگ در ضلع شرقی است، بر روی مقبره اصلی یک صندوقچه چوبی منبت کاری شده با تزئین نقوش گیاهی و کتیبه هایی به خط ثلث قرار دارد.
شهرستان اسفراین؛ مقبره باباقدرت
مقبره باباقدرت واقع در غرب روستای دهنه اجاق اسفراین، به شیوه دستکند شکل گرفته است و تمام اجزای تشکیل دهنده آن در دل تپه طبیعی حفر شده است.
به استناد عکس های قدیمی و نقل قول های افراد محلی، در گذشته ورودی آرامگاه به شکل دهنه یک غار طبیعی و ارتفاع آن به اندازه اقامت یک انسان بوده است.
در سراسر دیواره جنوبی تالار چهار طاقچه و در دیوار شمالی آن دو طاقچه ایجاد شده است، ورودی بنا در ضلع شرقی تپه است که با شیب تندی به یک مسیل بزرگ منتهی می شود، در حاشیه مسیل و مظهر رشته قناتی وجود دارد که آب مورد نیاز مجاورین زیارتگاه را تامین می کند، برخی پژوهشگران صاحب این قبر را (( درویش حسین بن محمد )) و سازنده (( بقعه امام زاده کوران )) می دانند.
شهرستان مانه و سملقان؛ بقعه امام زاده محمد دلاور ( ع)
بقعه امامزاده محمد دلاور یا محمد دیباج از بقاع متبرکه شهرستان مانه و سملقان در فاصله دو کیلومتری متری شمال شهر آشخانه قرار دارد که به دلیل نوسازی های مکرر تاریخ ساخت آن دقیقا معلوم نیست، اهالی منطقه بر این باورند که امامزاده دلاور یکی از نوادگان امام رضا ( ع ) بوده است.
شهرستان جاجرم؛ آرامگاه خواجه علی بن مهزیار
آرامگاه خواجه مهزیار از جمله آثار ارزشمند تاریخی جاجرم به شمار می رود که ساخت آن را به دوره ایلخانی می دهند.
براساس بررسی های به عمل آمده تا دوره قاجار فضای داخلی بقعه و به ویژه مرقد، تزئینات آجرهای لعاب دار فیروزه ای با نقش برجسته آیات شریفه قرآنی به خط ثلث و نقوش گیاهی داشته که بعدها از اینجا به مقبره یار محمدخان شادلو (( سردار مفخم )) در بش قارداش منتقل و در آنجا نصب شده است، بعدها هم به (( گنجینه اسلامی )) موزه ملی ایران انتقال داده شده و در آنجا به شماره ثبت ۳۲۷۸ نگهداری می شوند.
طبق برخی رویات مذهبی این بنا مدفن ابوالحسن مهزیار، از یاران صدیق امام علی بن موسی الرضا ( ع ) است، علی بن مهزیار از سوی امام رضا ( ع ) و امام جواد ( ع ) مقام نمایندگی و وکالت در نواحی جاجرم داشته و تالیفات و آثار متعددی از او بر جای مانده است، آرامگاه خواجه مهزیار در حومه شرقی جاجرم، ابتدای جاده جاجرم – سبزوار قرار دارد.
شهرستان راز و جرگلان؛ بقعه شاهزاده حمید
بقعه شاهزاده حمید در خارج از روستای راستقان در ۵۴ کیلومتری شمال شرق راز در شهرستان راز و جرگلان واقع شده است، این امامزاده یکی از بناهای آرامگاهی مهم منطقه و متعلق به اواخر دوران قاجاری است، این بقعه شامل بنای چند ضلعی گنبددار است که ورودی آن به صورت یک ایوان در سمت غرب و رو به روستای راستقان می باشد.
نمونه این طرح ها شبیه شاخ قوچ در دستبافته های قوم ترکمن از قبیل نمد، فرش و پارچه های ابریشمی قابل مشاهده است، تنوع نقش و رنگ بکار رفته در این نگاره ها شاد و جالب توجه است.
نظر شما