به گزارش گروه سیاسی قدس آنلاین، تهران امروز میزبان چهارمین دور نشست آستانه در سطح سران سه کشور روسیه ،ترکیه و ایران است، پیش از این آستانه، مسکو و آنکارا میزبان حسن روحانی، ولادیمیر پوتین و رجب طیب اردوغان بودند تا بحران سوریه از پشت میز مذاکره حل و فصل شود؛ البته پیش از اجلاس های موسوم به آستانه، ژنو و وین میزبان گفت و گو هایی برای کنترل بحران دمشق بودند، اما از آنجایی که این نشستها صندلی برای کشورهای منطقهای هم چون ایران و برخی گروههای معارض سوری در نظر نگرفته بودند،عقیم ماندند. با توجه به این موضوع عقربه های قطب نمای سیاست چرخید و آستانه قزاقستان میزبان مذاکره و گفتو گو ها برای حل بحران سوریه شد.
براساس اخبار منتشر شده از نشستهای آستانه اولین اقدام سه کشور برای باز کردن گره کور بحران سوریه مشخص کردن مرزبندیهای بین معارضین سوری و تروریست ها بود تا غبار ابهام از چهره جنگ دمشق برداشته شود، بنابراین با مشخص شدن حوزه نفوذ تروریست ها در خاک سوریه عملیات های نظامی مشخص و معین با هدف معدوم کردن پیش رویهای میدانی تروریست ها انجام شد و کار به جایی رسید که با برگزاری این نشستها کم کم آب سردی بر آتش تروریست ها در خاک دمشق ریخته و شرایط ملتهب و آشفته خیابان های سوریه تاحدودی آرام شد و اکنون که قرار است هواپیما پوتین و اردوغان در باند فردوگاه تهران بنشیند، تقریبا تمام مناطق مرکزی و جنوبی سوریه از وجود تروریست ها پاک و ادلب به تنها پناهگاه تروریست تبدیل شده است. ادلب، استانی واقع در شمال غربی سوریه و نقطه مرزی جنوب ترکیه است که گفته می شود بالغ بر هفتاد هزار تروریست پس از عقب نشینی از مناطق مرکزی سوریه در این منطقه مستقر شده اند و عده ای از تحلیل گران براین باورند بخش عمده این تروریست ها به صورت غیر مستقیم تحت حمایت کشورهایی همچون عربستان، اسرائیل و متحدین غربی هستند، بنابراین ادلب محل تلاقی دو جبهه جنگ هشت ساله سوریه است به طوریکه هر گونه تحول در آن تاثیر مهمی بر آینده دمشق معادلات درون منطقه ای خواهد گذاشت.با توجه به همین مسئله در نشست امروز تهران آزاد سازی ادلب محور اصلی گفت و گو ها خواهد بود.
ادلب آخرین سنگر تروریست ها
در حال حاضر تنها منطقه ای که گروهک های تروریستی در آن به صورت متمرکز، مستقل و فعال حضور دارند، ادلب است،تروریست ها در هر جای سوریه که شکست خوردند به این استان نقل مکان کرده و در آنجا جمع شدند ودر حال حاضر عملیات آزاد سازی آن شروع شده است به طوریکه پیش از آغاز عملیات ادلب، دمشق تدابیر لازم برای مقابله با هر گونه اتفاقی را اتخاذ کرده و مسکو هم هشدار داده است در صورت دخالت و ایجاد مشکل، روسیه هم وارد عمل خواهد شد. دولت سوریه عزم خود را برای پاکسازی و آزادسازی این منطقه اشغال شده توسط گروههای تروریستی جزم کرده است اما ائتلاف حامی تروریست از مدتها قبل همه ابزارهای دیپلماتیک و فشارهای لازم برای جلوگیری از تهاجم گسترده گروههای سوری به منطقه ادلب و آزادسازی این منطقه به کار گرفتند تا مانع حمله قریب الوقوع دولت سوریه به ادلب شوند. تا جاییکه حتی یک کارشناس بریتانیایی عنوان کرد غرب به دنبال حمله شیمیایی به ادلب است تا با صحنه سازی علیه دولت دمشق مانع آزاد سازی این منطقه شود. بنابراین باید گفت تمام قوا در ادلب متمرکز شده است و دو جبهه تمام تلاش خود را برای تعیین معادله جنگ در این استان شمالی به کار گرفتهاند.
ادلب به علت مجاورت و مرز مشترک با دولت ترکیه از یک طرف و به عنوان تنها مسیر ودسترسی به دریای مدیترانه و استانهای غربی سوریه مانند لاذقیه وطرطوس، مناطق کردنشین حسکه و رقه در شرق، میتواند به عنوان گذرگاهی راهبردی برای تداوم اقدامات تروریستی محسوب شود که در صورت ادامه حیات تروریست ها در این منطقه دوباره آتش بحران دمشق را شعله ور می شود، بنابراین جنگ سوریه حالا به انتهای استراتژیک خود رسیده است و اگر دولت سوریه بتواند بر این منطقه مسلط شود، نه تنها برای ترک ها ثبات وامنیت به وجود می آید بلکه منطقه هم در آینده با یک تروریست کنترل شده به عنوان اهرم فشار در دستان کشورهای مداخله گر خارجی و دولت های خودباخته داخل منطقه روبرو نخواهد شد.
همکاری های سه کشور تا پایان بحران
دو کشور روسیه و ترکیه در سرزمین خود با مسائلی از جمله افراط گرایی و جدایی طلبی روبرو هستند و به همین جهت صلح منطقه بیش از هر چیزی برایشان اهمیت دارد، و در این راه از هیچ تلاش دیپلماتیک و نظامی فروگذار نمی کنند به طوریکه همزمان با نشست های آستانه ارتش سوریه موفق شد در یک سال گذشته بسیاری از گروه های تروریستی را شکست دهد و موفقیت های نظامی گسترده ای را کسب کند تا جاییکه بخش عمده ای از خاک سوریه از لوث وجود تروریست ها غربی- عربی پاک شد و حالا تمام تلاش های یک سال گذشته سه کشور به استان ادلب منتهی شده است، یعنی آخرین پناهگاه تروریست ها ! در نتیجه این دو کشور به همراه ایران متعهد شده اند تا پایان نیافتن بحران دمشق، همچنان به همکاری ها خود ادامه دهند و به هدف اصلی خود یعنی ریشه کن کردن تروریست ها دست یابند.
ادلب به عنوان یکی از مناطق کاهش تنش در مذاکرات آستانه،حالا قرار است آینده همکاری های سه کشور را نیز مشخص کند به طوریکه اگر موفقیت های عمده ای در نشست امروز نسبت به آزاد سازی ادلب صورت گیرد و سه کشور به نقطه نظرات دقیق و مشخصی در این مورد دست پیدا کنند می توانیم ادامه راه گفت و گو ها ی سه جانبه را نیز ترسیم کنیم. در حالیکه در ابتدای بحران، ترکیه پا در رکاب همقطاران غربی خود راهبردی متفاوت از ایران و روسیه دنبال کرد، ولی با تحولات صورت گرفته در عرصه میدانی بحران سوریه و سر برآوردن تنشها و اختلاف نظرها در روابط آنکارا - غرب، پس از گذشت چهار سال،چرخشی محسوس در موضع گیری های اردوغان صورت گرفت و فرمان سیاست خارجی ترک ها را به سمت شرق و در همنوایی با ایران و روسیه چرخاند به طوری که حفظ تمامیت ارضی و امنیت ملی به نقطه وصل مشترک سه کشور در بحران سوریه تبدیل شد و امروز شاهد هستیم که تهران، مسکو و آنکارا، در خلال نشست های آستانه علاوه بر رسیدگی به وضعیت سوریه در صدد رایزنی هایی را برای هموار کردن جاده روابط دو و یا چند جانبه خود نیز هستند.گفت و گو و مذاکره در خصوص تبادل تجاری با پول های ملی، کاهش نقش دلار در مبادلات اقتصادی و دور زدن تحریم هایی که حالا علاوه بر ایران دامن مسکو و آنکارا هم گرفته از دیگر پارامترهاییست که اسب سه کشور را در یک بند قرار داده است.
نشست تهران؛ تیر نهایی بر تن تروریست ها
می توان گفت نشست امروز تهران نقطه عطفی است که آینده این اتحاد سه گانه و سرنوشت شوم تروریست ها را مشخص خواهد کرد چراکه محور مذاکرات بر روی آزاد سازی آخرین مامن تروریست ها یعنی ادلب می چرخد. در نتیجه هر گونه تصمیم گیری و دست یابی به نقطه نظر مشترک علاوه بر اینکه پایان تروریست ها و جنگ هشت ساله سوریه را اعلام خواهد کرد نقشه راه مذاکرات آینده سه کشور را نیز مشخص خواهد. اگر سه کشور از پس آخرین سنگر تروریست ها برآیند می توان گفت آنها همچنان به اتحاد خود ادامه می دهند و چه بسا کشورهای دیگری هم چون سوریه نیز به این اتحاد بپیوندند.
منبع: باشگاه خبرنگاران جوان
انتهای پیام/
نظر شما