تحولات منطقه

مدیرکل بهزیستی استان خراسان رضوی گفت: بیش‌ از ۶۰۰۰ نفر معلول جسمی، حرکتی و ذهنی در مراکز شبانه‌روزی بهزیستی نگه‌داری می‌شوند و برای نگه‌داری از بیماران اوتیسم مراکزی نداریم.

نگهداری ۶ هزار معلول در مراکز بهزیستی/ برای بیماران اوتیسم جا نداریم
زمان مطالعه: ۴ دقیقه
به گزارش قدس آنلاین، حمیدرضا پوریوسف در نشست خبری روز جهانی معلولان در خصوص قانون جامع حمایت از حقوق معلولان اظهار کرد: اردیبهشت امسال لایحه قانون جامع حمایت از حقوق معلولان از تصویب شورای نگهبان گذشته و برای اجرا به دولت ابلاغ شده است. این قانون از اردیبهشت ماه لازم الجراست. سال ۱۳۹۸ اولین سال اعتبارات اجرایی این قانون درج شود.
وی ادامه داد: ایران در سال  ۸۷  به عضویت کنوانسیون جهانی حقوق افراد دارای معلولیت پیوست. این کنوانسیون برای کشور ما الزام آور است. قانون سال ۱۳۹۷ دارای چند ویژگی خاص است که برتری نسبت به قوانین قبلی دارد. از ویژگی‌های آن می‌توان به در چند جای این قانون برای مدیرانی این قانون را زیرپا بگذارند، تبعات حقوقی و جزایی تعیین شده‌است. این نشان از ضمانت اعتباری، اجرایی حقوقی و قضایی این قانون است.  
مدیرکل بهزیستی استان خراسان رضوی عنوان کرد: برطبق آخرین آمار ۱۱۴ هزار و ۷۱ نفر معلول در سامانه بهزیستی خراسان رضوی تشکیل پرونده و ثبت شده‌اند. دودرصد از افراد جامعه معلول هستند. پیش بینی می‌شود آمار معلولان حدود ۳ الی ۴ درصد معلولین بارز، متوسط و بالاتر، از کل کشور است. بعضی از افراد معلول که نیاز به خدمات بهزیستی دارند مراجعه و تشکیل پرونده می دهند. بعضی از افرادی نیاز به خدمات ندارند و مراجعه نمی کنند. در سال حدود پنج الی هفت درصد به افرادی که در این حوزه قرار می گیرند بیشتر می‌شود و این روند خیلی بیشتر از ایجاد معلولیت است. هرچه خدمات بهزیستی گسترش  پیدا کند افراد معلول شناسایی شده بیشتر خواهند شد.  
وی افزود: از خدمات بهزیستی به می توان به : خدمات توانبخشی و توان پزشکی، آموزشی، رفاهی و معیشتی، اشتغال،  کمک هزینه تحصیل در همه مقاطع، معافیت سربازی و... اشاره کرد. ۱۶۵ مرکز توان بخشی شبانه روزی در استان خراسان رضوی هستند و در این مراکز خدماتی مثل: ویزیت در منزل، روزانه و مراقبتی دولتی و غیر دولتی در حال فعالیت هستند. مراکزمراقبتی نیزکه کار مراقبت از افراد در ساعاتی از هفته نیاز دارند، انجام می دهند. مراکز توان‌بخشی استان خراسان رضوی ازسطح متوسط کشوری بالاتر هستند. حضور خیرین در بخش معلولان بسیار تاثیرگزار و چشم‌گیر بوده است.
 پوریوسف درپاسخ به این سوال «آمار معلولان جسمی و حرکتی ومعلولان سالمند» بیان کرد: بیش‌ از ۶۰۰۰ نفر معلول جسمی، حرکتی و ذهنی در مراکز شبانه‌روزی بهزیستی نگه‌داری می‌شوند. برای نگه‌داری از بیماران اوتیسم مراکزی نداریم. استاندارد مراکز شبانه روزی براساس شیوه‌نامه ارسالی انجام می‌گیرد. ساختاری برای مرکزهای شبانه‌روزی براساس نوع مرکز افرادی که تخصص‌های لازم دارند، در نظرگرفته شده‌است. پرسنل مراقبتی نیزدراین مراکزهستند که بیش‌تر با معلول سرکار دارند که در مواقعی که حادثه رخ می‌دهد در کنار افراد باشند. آموزش‌های لازم به تمامی کارکنان این مراکز داده شده است. موانع آسیب رسان در مراکز را به حداقل و صفر رساند برسانیم. همه این مراکز مجهز به دوربین مداربسته هستند.  
وی ادامه داد: نرخ سالمندی در استان خراسان رضوی ۹.۲ درصد است و این نرخ برای افراد سالمند معلول نیز همین است. بیشترین افراد دارای معلولیت کودکان هستند.  
 ۴۹۳۰ کودکان معلول صفر تا ۶ سال،۷۶۷۲ کودکان معلول ۷ تا ۱۲ سال،۸۱۶۵ کودکان ۱۳ تا ۱۸ سال هستند. ۱۱ هزارو ۵۱۷ نفرسالمند معلول بالای ۶۰ سال در استان خراسان رضوی هستند. بیش از نیمی حدود ۲۰۵۰ نفر از سالمدان مراکز ما مجهول الهویه هستند.
پوریوسف در خصوص شهریه نگهداری در مراکز ابراز کرد: یارانه نگهداری به خانواده افراد معلول داده می‌شود. شهریه نگهداری پایه در این مراکز یک میلیون و ۶۰ هزار تومان است و با نظر ممدکاران کسانی که  توان پرداخت شهریه ندارند، دولت به عنوان یارانه نگه‌داری به خانواده‌ها ۵۶۰ هزارتومان در ماه پرداخت می‌کند. حوزه توان‌بخشی استان در سه ۶ ماه متوالی مقام اول کشوری را کسب کرده است. در دو،۶ ماهه متوالی اقدامات مناسب سازی استان نمره ۱۰۰ از ۱۰۰ را دریافت کرده است.  
وی خاطرنشان کرد: مناسب سازی در دو بخش سخت‌افزاری و نرم‌افزاری است. سخت افزاری آن شامل رم، آسانسور، سرویس بهداشتی مناسب معلولان و... است. بخش نرم‌افزاری آن فرهنگ‌سازی و تغییر نگرش است که در بخش نرم افزار پیشرفت خوبی داشته‌ایم.
فضاهای عمومی، مکان‌های عمومی، بیمارستان‌ها، مساجد و... فقط ۳۰ درصد مناسب‌سازی شده است. برای فرهنگ‌سازی بیش‌تر جشنواره کشوری کارکاتور با موضوع مناسب سازی برگزار شده است. چهل درصد افراد معلول شناسایی شده در روستاها هستند. هیچ روستایی نداریم که معلول در آن‌جا شناسایی نشده و تسهیل‌گر نداشته باشد.
پوریوسف در پاسخ به ایسنا در خصوص تعاملات بهزیستی با شهرداری برای مناسب سازی معابرو ... اظهار کرد: مکاتبات، جلسات صورت گرفته است و نتیجه آن ورود چندین دستگاه اتوبوس کف کوتاه به ناوگان اتوبوس‌رانی است. شورای شهر قول به ورود اتوبوس فقط کف کوتاه کرده است. سامانه تاکسی هوشمند مناسب برای معلولان راه اندازی شده که این سامانه به بهزیستی متصل است.  
مدیرکل بهزیستی استان خراسان رضوی در خصوص مسکن معلولان بیان کرد: وزارت مسکن و شهرسازی، مسکن برای خانواده هایی که دو معلول و بیشتر دارند از ۳۰ میلیون تومان کمک بالاعوض برای شهری و برای روستایی ۱۸ میلیون تومان پرداخت می‌شود. به ۸۰۰ نفر از خانواده‌های معلول در چهارسال اخیر مسکن داده ایم.  
پور یوسف در پاسخ به ایسنا در خصوص اشتغال معلولان عنوان کرد: اشتغال معلولان چند بعد دارد یک: فرد معلول توانایی های محدودیت هایی دارد دو: نگرش جامعه به معلول مناسب نیست سه: بسیاری از فضاهای کاری و شرایط کار برای معلولان مناسب نیست. در قانون جامع حمایت از حقوق معلولان به اشتغال معلولان توجه و در نظر گرفته شده است. مثلا ۳۰ درصد از کارهای تلفنی به معلولان اختصاص دهند و یا کارهای دفتری یا منشی اداری به معلولان داده شود. با کمک مسئولان توانستیم سهمیه ۳ درصد استخدام معلولان در آموزش و پرورش که ۱۹ نفر بودند را احیا کنیم. تسهیلات خود اشتغالی به معلولان نیز داده می شود و نیز حق کارفرما برای حق عدم کارآرایی معلول ۳۰ الی ۷۰ درصد پرداخت می شود.
وی در خصوص درصد معلولیت های اکتسابی و ارثی یادآور شد: نیمی از معلولیتها مادرزادی و ارثی هستند و در حال حاضر ۶۰ درصد هستند. بعضی از معلولیت ها درمان پذیر نباشند مجوز سقط داده می شود.
منبع: ایسنا
انتهای خبر/

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.