تحولات لبنان و فلسطین

تنها بودن، فاصله گرفتن از دیگر انسان‌ها و فرو رفتن در لاک تنهایی خود این‌ها موقعیت‌هایی است که برخی از افراد در شرایط روحی خاص انتخاب کرده و به‌نوعی دوست دارند تنها بمانند.

نشانه‌های هشدار دهنده تاثیر منفی تنهایی بر سلامت

به گزارش گروه اجتماعی قدس آنلاین، تنها بودن، غرق در افکار و خود بودن، فاصله گرفتن از دیگر انسان‌ها و فرو رفتن در لاک تنهایی خود و ... این‌ها جملاتی است که شاید با آن آشنایی داشته باشید، اما آیا می‌دانید بعد از این طوفان‌ها چه چیزهایی در انتظارتان است و چه زمان‌هایی بهتر است تنها باشید؟

امروز قصد داریم تا به این سوالات پاسخ دهیم، پس پیشنهاد می‌کنیم اگر پاسخ این سوالات را نمی‌دانید، مطلب پیش رو را از دست ندهید.

تنهایی به چه معناست؟

تنهایی پاسخی پیچیده و عمدتاً ناخوشایند به انزوا یا کمبود هم‌صحبتی است. این پاسخ معمولاً شامل احساس اضطراب از کمبود ارتباط و اشتراک با دیگران است که از گذشته شروع شده و تا به آینده ادامه خواهد داشت. البته این احساس ممکن است زمانی که فرد در اطراف خود افرادی را دارد نیز وجود داشته باشد. تنهایی می‌تواند حاصل عوامل مختلفی، چون عوامل اجتماعی، ذهنی و احساسی باشد.

تحقیقات نشان داده‌اند که این احساس بین گروه‌هایی از افراد که ازدواج کرده‌اند، در رابطه هستند، درون خانواده هستند یا شغل موفقی دارند بسیار شایع است. این مسئله موضوعی است که از روزگار باستان تاکنون بسیار مورد کاوش واقع شده است. تنهایی را درد اجتماعی نیز تفسیر می‌کنند، یک مکانیزم روان‌شناختی برای هشدار به افرادی که منزوی شده‌اند و ترغیب آن‌ها به جستجوی ارتباطات جدید.

نشانه‌های هشدار دهنده تاثیر منفی تنهایی بر سلامت

تنهایی به همان اندازه که می‌تواند سلامت جسمانی انسان را تحت تاثیر قرار دهد، بر سلامت روانی نیز تاثیرگذار است.

تنهایی بلند مدت می‌تواند اثر منفی چشمگیری بر سلامت کلی و بهزیستی انسان داشته باشد. افراد تنها اغلب با یک احساس ناامیدی مواجه هستند و این احساسات می‌توانند به روش‌هایی مخرب بر بدن تاثیرگذار بوده و موجب اضطراب، افسردگی، افزایش خطر خودکشی یا دیگر رفتاری خشونت آمیز شده و حتی ضرر این شرایط می‌تواند برابر با کشیدن ۱۵ نخ سیگار در روز باشد.

شرایط زمانی وخیم‌تر می‌شود که بدانیم افراد تنها اغلب بدترین دشمن خود هستند و می‌توانند اثر منفی تنهایی را با قضاوت یا سرزنش خود درباره این که چرا هیچ دوستی ندارند و احساس انزوا تقویت کنند که در نهایت می‌تواند شکست در اتخاذ اقدام‌های ضروری برای تعامل با دنیای اطراف را موجب شود. در ادامه با نشانه‌هایی که از تاثیر منفی تنهایی بر شرایط سلامت حکایت دارند، بیشتر آشنا می‌شویم.

بیماری قلبی شما وخیم‌تر شده است

آیا به بیماری قلبی مبتلا هستید و به نظر می‌رسد بدون دلیل خاصی شرایط آن وخیم‌تر شده است؟ تنهایی ممکن است دلیل این شرایط باشد. طی یک مطالعه در دانمارک، زمانی که پژوهشگران شرایط ۱۳,۴۶۳ بیمار مبتلا به بیماری‌های قلبی مانند آریتمی، نارسایی قلبی و بیماری دریچه قلب را تجزیه و تحلیل کردند، دریافتند که احساس تنهایی با دو برابر شدن خطر مرگ مرتبط بوده است.

همواره با احساس خستگی مواجه هستید

افرادی که از روابط خود در زندگی ناراضی هستند، اغلب بی خوابی‌های شبانه را تجربه می‌کنند که به دشواری در تمرکز و احساس خستگی در طول روز منجر می‌شود. بنابر مطالعه‌ای که در نشریه Psychological Medicine منتشر شد، افراد تنها نسبت به همتایان اجتماعی خود ۲۴ درصد احتمال بیشتری دارد با احساس خستگی مواجه شده و در حفظ تمرکز نیز دچار مشکل می‌شوند.

با چربی اضافه در ناحیه شکم مواجه هستید

سطوح هورمون کورتیزول در جریان خون افرادی که احساس تنهایی می‌کنند بیشتر است و این خبری بد برای آنهای است که نگران اندازه دور کمر خود هستند. بنابر پژوهشی که در دانشگاه ییل انجام شد، افزایش سطوح هورمون کورتیزول می‌تواند موجب افزایش وزن در ناحیه شکم افرادی شود که اضافه وزن ندارند. باید به این نکته اشاره داشت که از بین بردن چربی این قسمت از بدن دشوارتر است.

بیماری‌های مزمن مختلف در شما تشخیص داده شده اند

تنهایی به همان اندازه که می‌تواند سلامت جسمانی انسان را تحت تاثیر قرار دهد، بر سلامت روانی نیز تاثیرگذار است. بنابر پژوهشی که در دانشگاه ایالتی اوهایو انجام شد، افراد تنها زمانی که با استرس مواجه می‌شوند، افزایش در سطوح پروتئین‌های التهاب‌زا را تجربه می‌کنند و این التهاب می‌تواند به بیماری‌هایی مانند دیابت نوع ۲، آرتریت و بیماری قلبی منجر شود.

حافظه شما رو به افول است

تنهایی می‌تواند بر شرایط حافظه انسان نیز اثر منفی بگذارد، از این رو اگر قصد دارید در سنین بالا حافظه‌ای قوی داشته باشید، برقراری ارتباط با دیگران و پرهیز از تنهایی یکی از گزینه‌هایی است که می‌توانید مد نظر قرار دهید.

بنابر پژوهشی که در نشریه JAMA Psychiatry منتشر شد، افرادی با سطوح بالای پلاک‌های آمیلوئیدی، نشانگری از بیماری آلزایمر، در مقایسه با آن‌هایی که فاقد این نشانگر بودند، ۷.۵ برابر احتمال بیشتری داشت تا تنهایی خود را گزارش کنند.

از مشکلات اضطراب رنج می‌برید

احساس تنهایی می‌تواند اثر منفی چشمگیری بر سلامت روانی انسان داشته باشد. بدون یک سیستم پشتیبانی شامل دوستان و اعضای خانواده، شما آسیب پذیری بیشتری به موارد اضطراب‌زا خواهید داشت. بنابر مطالعه‌ای که در نشریه Psychological Medicine منتشر شد، جوانان تنها بیش از دو برابر احتمال بیشتری داشت به مشکلات سلامت روانی، مانند اضطراب مبتلا باشند که زندگی روزانه آن‌ها را تحت تاثیر قرار داده و در تواناییشان برای انجام کار، رفتن به مدرسه و یا برقراری روابط اجتماعی اختلال ایجاد می‌کرد.

به افسردگی مبتلا هستید

یک تصور اشتباه رایج این است که فردی با تعداد دوستان اندک، انسانی تنها است. با این وجود، بسیاری از افراد ترجیح می‌دهند تا دایره دوستان محدودی داشته باشند و با مشکلی نیز مواجه نیستند. اما برای برخی دیگر شرایط این گونه نیست. بنابر مطالعه‌ای که در نشریه Journal of Health and Social Behavior منتشر شد، ترکیبی از گروه دوستان محدود همراه با احساس انزوا می‌تواند افزایش ۶۵ درصدی علائم افسردگی را در پی داشته باشد.

فشار خون شما به سطوح ناسالم رسیده است

بیماری قلبی، سکته مغزی، و آنوریسم تنها برخی از شرایطی هستند که در صورت عدم درمان پرفشاری خون شکل می‌گیرند.

درمان فشار خون بالا برای برخی افراد می‌تواند به سادگی یافتن چند دوست جدید باشد. بنابر پژوهشی که در دانشگاه شیکاگو انجام شد، بزرگسالان تنها دارای فشار خون بیشتر نسبت به افراد اجتماعی‌تر هستند.

بیشتر از حد معمول به آنفلوآنزا مبتلا می‌شوید

اگر تنها هستید در فصول سرد سال بهتر است پیش از این که بیمار شوید، دایره روابط اجتماعی خود را گسترش دهید. بنابر پژوهشی که در نشریه Health Psychology منتشر شد، تنهایی و ارتباطات اجتماعی کم می‌تواند موجب واکنش کمتر بدن به واکسن آنفلوانزا شود، از این رو، هرچه بیشتر مستعد ابتلا به بیماری می‌شوید.

برای کاهش وزن تقلا می‌کنید

اگر قصد دارید وزن خود را کاهش دهید، ممکن است در ابتدا مجبور باشید به مسائلی که موجب احساس انزوا می‌شوند، رسیدگی کنید. تنهایی می‌تواند مانعی بزرگ در برابر درمان چاقی باشد. تنهایی یکی از محرک‌های رایج برای پرخوری است، از این رو، شرایط برای افرادی که در تلاش برای محدود کردن کالری‌های مصرفی خود هستند، دشوارتر می‌شود.

علائم سرماخوردگی همواره شدید هستند

سرماخوردگی به طور معمول شرایطی بسیار آزاردهنده محسوب نمی‌شود، اما اگر تنها باشید، ابتلا به یک سرماخوردگی ساده نیز می‌تواند احساس به پایان رسیدن دنیا را در شما ایجاد کند. بنابر پژوهشی که در نشریه Health Psychology منتشر شد، افراد تنها در مقایسه با آن‌هایی که روابط اجتماعی گسترده‌تری دارند، هنگام سرماخوردگی علائم شدیدتری را تجربه می‌کنند. ظاهرا، تنهایی در ترکیب با عامل استرس‌زای بیماری برای تبدیل یک سرماخوردگی ساده به مساله‌ای جدی‌تر و شدیدتر کفایت می‌کند.

همواره غذاهای کم ارزش مصرف می‌کنید

اگر برای دیگران غذا درست کنید، احتمال تهیه وعده‌های غذایی سالم‌تر شامل مواد غذایی مختلف بیشتر از زمانی است که تنها برای خود غذا درست می‌کنید. زمانی که تنها هستید، دنبال کردن یک رژیم غذایی ناسالم و استفاده از غذاهای کم ارزش مانند فست فودها و غذاهای منجمد که مواد مغذی اندکی ارائه کرده یا فاقد هر گونه ارزش غذایی هستند، راحت‌تر است.

در تلاش برای مقابله با استرس هستید

اگرچه همه ما در زندگی خود با مقداری استرس مواجه می‌شویم، اما افراد تنها و فاقد پشتیبان عملکرد ضعیف‌تری در مقابله با آن دارند. بنابر پژوهشی که در نشریه Psychiatry منتشر شد، پشتیبانی اجتماعی می‌تواند واکنش نوروشیمیایی در مغز را تقویت می‌کند که مقابله با استرس را تسهیل می‌کند و فقدان پشتیبانی اجتماعی واکنش ضعیف‌تر به استرس را در پی دارد.



با اختلال غذا خوردن مواجه هستید

طی یک مطالعه پژوهشگران رابطه بین اختلالات غذا خوردن و تنهایی را تجزیه و تحلیل کرده و دریافتند که روابط میان فردی منفی اختلالات غذا خوردن و احساس تنهایی را تشدید می‌کند.

درد جسمانی بدون دلیلی منطقی را تجربه می‌کنید

آیا دردهای جسمانی بی دلیل که با احساس تنهایی همزمان بوده اند را تجربه کرده اید؟ گاهی اوقات، درد عاطفی می‌تواند به درد جسمانی تبدیل شود. مطالعه‌ای که در نشریه Science منتشر شد، نشان داد که مغز انسان به احساس تنهایی به روشی مشابه با درد جسمانی واکنش نشان می‌دهد و مواد شیمیایی احساس خوب را برای مقابله با این شرایط ترشح می‌کند.

مرتب به پزشک مراجعه می‌کنید

زمانی که پژوهشگران در دانشگاه جورجیا عادات سلامت بزرگسالان مسن را مورد مطالعه قرار دادند، دریافتند آن‌هایی که تنها بودند، تقریبا ۱۲.۷ درصد بیشتر از همتایان اجتماعی‌تر خود به پزشک مراجعه می‌کنند.

با گرفتگی‌های معده مواجه هستید

استرس، افسردگی، و اضطراب همگی پیوند نزدیکی با تنهایی دارند و می‌توانند اثر بزرگی بر گوارش شما داشته باشند. این شرایط می‌تواند به بروز یبوست، اسهال، ناراحتی و گرفتگی معده منجر شود.

زمانی که پریشان می‌شویم بدن برای واکنش جنگ یا گریز آماده می‌شود، از این رو عملکردهایی مانند گوارش متوقف می‌شوند.. این می‌تواند به معنای تجربه گرفتگی معده یا برخی ناراحتی‌های گوارشی دیگر باشد.

با سردردهای بسیار مواجه هستید

معده تنها اندامی نیست که تحت تاثیر تنهایی قرار می‌گیرد. تنهایی می‌تواند عامل سردردهای مکرر شما باشد. دو سوم از افراد تنها سردرد را در نتیجه حالت احساسی افسرده تجربه می‌کنند.

افزایش ناگهانی ضربان قلب بدون محرک جسمانی را تجربه می‌کنید

بسیاری از افراد تنها از اضطراب رنج می‌برند. در شرایطی که اضطراب یک مشکل سلامت روانی است، اما می‌تواند موجب بروز علائم جسمانی مانند لرز، نفس نفس زدن، و ضربان سریع قلب شود.

همواره با احساس سرگیجه مواجه هستید

یکی از علائم جسمانی همراه با اضطراب ضعف و سرگیجه است و در شرایطی که این مساله ممکن است ناچیز به نظر برسد، اما می‌تواند به طور جدی در زندگی و فعالیت‌های روزانه فرد اختلال ایجاد کند.

تنها بودن در چه زمان‌هایی لازم است؟

در کتاب‌های روانشناسی بسیار گفته شده است که تنها بودن و گوشه نشینی معایب مخربی دارد، اما در برخی از اوقات واقعا لازم است.

حس تنهایی، تاکنون در مورد مضرات و خطرات تنهایی صحبت‌های زیادی شده است، اما گاهی تنها ماندن نیز لازم است که در این جا به مزیت‌های آن میپردازیم.

تنهایی بهتر است یا در جمع بودن؟

  • تا حالا پیش آمده که در طول روز و میان کارهای مختلف ساعتی رابه خودتان اختصاص دهید؟
  • آیا جزء آن دسته افرادی هستید که ساعت تنهایی برایشان اهمیت دارد؟
  • آیا شما هم دوست ندارید به هیچ قیمتی اوقات تنهایی خودتان را از دست بدهید؟

چرا گاهی لازم است تنها باشیم؟

سال‌های سال است که از نیاز ذاتی انسان به گروه، زندگی اجتماعی و تأثیر این شکل از زندگی بر سلامت روان و جسم صحبت می‌شود.

این در حالی است که کمتر در خصوص تنهایی و نقشی که در زندگی ایفا میکند گفته شده است. بر اساس نتایج به دست آمده از آخرین تحقیقات انجام شده، افرادی که در شبانه روز ساعتی رابه خودشان اختصاص می‌دهند نه تنها استرس کمتری را تجربه می‌کنند؛ بلکه از خلاقیت بیشتری نیز برخوردار هستند.

این تأثیر ازآن جهت رخداد می‌دهد که پرداختن به کار مورد علاقه در ساعت تنهایی روز با افزایش قدرت خلاقیت و تفکر، میزان هورمون‌های مرتبط با استرس را در بدن کاهش می‌دهد.

انچه دراین بین اهمیت دارد تفاوت قائل شدن میان افراد ضد اجتماعی و گروهی استکه آگاهانه تنهایی را انتخاب می‌کنند.

در واقع، افرادی که از روی ترس در جمع حضور پیدا نمیکنند دچار نوعی اختلال هستند که می‌تواند تبعاتی جدی از قبیل؛ خشونت و افسردگی به دنبال داشته باشد. این در حالی است که برای گروه مقابل تنهایی یک انتخاب است، انتخابی که مهلت تفکر میدهد.

به عبارت دیگر، تنهایی برای این دست افراد مهلتی است که امکان رسیدگی به کارهای شخصی و مورد علاقه را فراهم می‌کند.

انچه اهمیت دارد آگاهی نسبت به این موضوع است که الزاماًً هر فرد اجتماعی و دارای ارتباطات گسترده سلامت روان ندارد؛ از سمت دیگر تنهایی همیشه نشانه‌ای برای شخصیت‌های ضد اجتماعی نیست.

منبع: باشگاه خبرنگاران جوان

انتهای پیام/

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.