تحولات منطقه

۲۷ اسفند ۱۳۹۷ - ۰۸:۴۲
کد خبر: ۶۴۹۴۳۷

در سالی که گذشت شخصیت‌ها و چهره‌های فرهنگی و هنری و ادبی و سیاسی و... زیادی از بین ما پر کشیدند و به خانه ابدی خود رفتند.

کدام شخصیت‌های مهم سیاسی در سال ۹۷ درگذشتند؟
زمان مطالعه: ۸ دقیقه

به گزارش گروه سیاسی قدس آنلاین، سال ۹۷ نقطه پایانی زندگی برخی از سیاست‌مداران بود. برخی از چهره‌ها سیاسی، مبارز انقلابی و صاحب منصب‌های کشور فوت کردند که در ادامه مروری بر ابعادی از زندگی آنها خواهیم داشت:


نخستین مرد سیاسی درگذشته در سال ۹۷، حجت‌الاسلام والمسلمین سیدعلی‌اکبر موسوی‌حسینی بود. وی عصر روز ۳۱ خرداد امسال در ۷۹ سالگی به علت عارضه قلبی در بیمارستان مهر دار فانی را وداع گفت.

حجت‌الاسلام حسینی، همزمان با قیام ۱۵ خرداد ۱۳۴۲ به رهبری خمینی به صف انقلابیون پیوست و در کسوت معلمی به مبارزه با رژیم پهلوی روی آورد.

برخی اساتید ایشان عبارت بودند از: سیدمحمد حسین طباطبایی صاحب تفسیر المیزان، سیدمحمدحسین حسینی طهرانی، صاحب کتاب‌های معادشناسی و امام‌شناسی، سیدمحمدحسین بهشتی، آیات عظام جوادی‍آملی، جعفر سبحانی و خوشوقت.

نماینده مردم تهران در مجلس شورای اسلامی در دوره‌های چهارم و پنجم، مدیریت کل آموزش و پرورش استان تهران، ریاست کمیسیون آموزش و پرورش مجلس، عضویت در شورای عالی انقلاب فرهنگی و استاد حوزه و دانشگاه از دیگر مسئولیت های آن مرحوم بوده است.

مردم این روحانی را با نام «حسینی اخلاق در خانواده» می‌شناختند؛ چرا که وی در دهه ۶۰ مجری برنامه پرطرفداری بود که از شبکه یک صدا و سیمای جمهوری اسلامی پخش می‌شد و به مسائل و مشکلات خانواده‌ها پرداخت. مرحوم حسینی همچنین از نظر اخلاق، تعلیم و تربیت و عمل به آنها زبانزد خاص و عام بود.


نفر شناخته شده‌ای بعدی که در سال ۹۷ دیده از جهان فرو بست، عباس دوزدوزانی از سیاست‌مداران و مبارزان قبل و بعد از انقلاب اسلامی بود. وی روز یک‌شنبه ۷ مرداد ۱۳۹۷ خورشیدی در سن ۷۶ سالگی درگذشت.

وی در فاصله سال‌های ۱۳۵۸ تا ۱۳۵۹ به‌عنوان فرمانده موقت سپاه پاسداران انقلاب اسلامی فعالیت می‌کرد. وی از سال ۱۳۵۹ تا ۱۳۶۰ در کابینه شهید محمدعلی رجایی وزیر ارشاد بود. دوزدوزانی در دوره نخست مجلس شورای اسلامی نماینده تبریز بود و در ادوار دوم و سوم مجلس شورای اسلامی نیز به‌عنوان نماینده تهران در مجلس حضور داشت. او همچنین عضو و رئیس شورای شهر تهران در دوره اول شوراها و رئیس کانون زندانیان سیاسی قبل از انقلاب بود. آخرین منصب دوزدوزانی مشاور ارشد ریاست جمهوری بود و بعد از آن بازنشسته شد.


آیت‌الله مرتضی تهرانی مشهور به حاج آقا مرتضی از اساتید فقه و اخلاق تهران و برادر بزرگتر مرحوم آیت‌الله حاج‌آقا مجتبی تهرانی و از شاگردان برجسته امام خمینی(ره)  در تاریخ ۳۰ تیر سال ۹۷ جان به جان آفرین تسلیم کرد.

وی برادر بزرگتر مرحوم آیت‌الله حاج‌آقا مجتبی تهرانی و از شاگردان برجسته امام خمینی(ره) بود. آیت‌الله حاج‌آقا مرتضی تهرانی دوره سطح علوم حوزوی را در نوجوانی گذرانید و در سن ۱۸ سالگی با مهاجرت به قم در زمره جوان‌ترین شاگردان درس خارج آیت‌الله‌العظمی بروجردی و امام خمینی(ره) قرار گرفت.

حاج آقا مرتضی در طول سالیان اقامت در قم همپای دوست صمیمی‌اش مرحوم حاج‌آقا مصطفی خمینی از مائده حکمت، معرفت و اخلاق امام خمینی بهره‌مند شد؛ حتی در  برخی تابستان‌ها که امام در روستای امام‌زاده قاسم تهران مستقر می‌شد، وی به‌طور شبانه‌روز از محضر امام بهره می‌برد. عشق و علاقه به امام، حاج‌آقا مرتضی را در نیمه دوم دهه ۴۰ نیز به نجف اشرف کشاند. وی بعدها به ایران بازگشت و امام جماعت مسجد میرزا موسی (واقع در بازار تهران) شد و به بازاریان درس اخلاق می‌داد.


چهارمین شخصیت سال ۹۷ که از میان ایرانیان رخ بر بست، سیدتقی نوربخش، رئیس سازمان تأمین اجتماعی کل کشور بود.  وی پزشک بود که از سال ۱۳۹۲ تا ۱۳۹۷ مدیرعاملی سازمان تأمین اجتماعی را برعهده داشت. او پیشتر عضو هیئت مدیره و قائم مقام مدیرعامل سازمان تأمین اجتماعی بین سالهای ۱۳۷۶ تا ۱۳۸۰، قائم مقام رئیس کل سازمان نظام پزشکی بین سال‌های ۱۳۸۲ تا ۱۳۸۴، رئیس انجمن جراحان ارتوپدی ایران بود.

وی همچنین در شهریور ۱۳۹۲ طی حکمی از سوی علی ربیعی، وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی به مدیرعاملی این سازمان منصوب شد. نوربخش در تصادف رانندگی حین بازدید از گرگان در ۲۴ آبان ماه ۱۳۹۷ کشته شد.


حجت‌الاسلام والمسلمین سیدجعفر خوانساری فرزند مرحوم آیت‌الله العظمی سید احمد خوانساری در دوشنبه ۲۸ آبان ۹۷ دار فانی را وداع گفت.

حجت‌الاسلام سیدجعفر خوانساری فرزند آیت‌الله العظمی سید احمد خوانساری و داماد آیت الله العظمی سید محمد رضا گلپایگانی درگذشت.


محمدرضا اعتمادیان که عمر خود را صرف خدمات ارزشمندی به نهضت امام خمینی(ره) کرد و پس از پیروزی انقلاب در مسئولیت های مختلف حضور داشت، درگذشت.

 مرحوم محمدرضا اعتمادیان از اعضای شورای مرکزی حزب مؤتلفه اسلامی بود که در عرصه‌های مختلفی مانند دانشگاه امام صادق (ع)، نایب تولیت آستان قدس رضوی، سازمان اوقاف، کمیته امداد امام خمینی (ره) و ساخت چندین درمانگاه به انقلاب اسلامی و ملت ایران خدمات ارزشمند بسیاری را ارائه کرده است.


مهم‌ترین چهره سیاسی و شخصیت سال که درگذشت، آیت‌الله هاشمی‌شاهرودی، رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام بود.  آیت‌الله سیدمحمود هاشمی‌شاهرودی رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام و عضو فقهای شورای نگهبان در سن ۷۰ سالگی به دلیل بیماری دار فانی در بیمارستان تحت مراقبت‌های ویژه قرار دارد.

آیت‌الله هاشمی‌شاهرودی در سال‌ ۱۳۲۷ هجری‌شمسی در شهر نجف‌ به دنیا آمد و در خانواده‌ای مذهبی و از سادات‌ منسوب‌ به‌ امام‌ حسین‌(ع‌) بزرگ شد. آیت‌الله‌ سیدعلی حسینی‌شاهرودی، از شاگردان برجسته مرحوم آیت‌الله خویی بود که بحث‌های اصول و فقه استاد خود را به رشته تحریر درآورد، پدر وی بود. آیت‌الله شاهرودی ۶ ماه بسیار بد و وحشتناک در زندان بعثی‌ها داشت و شکنجه‌های این زندان کماکان در طول زندگی ایشان به جا مانده بود و سه برادر وی شامل؛ سیدمصطفی، سیدهادی و سیدمحسن هاشمی‌شاهرودی توسط رژیم بعث عراق به شهادت رسیدند.

عضو جامعه مدرسین حوزه علمیه قم، عضو شورای عالی سیاستگذاری حوزه، عضو مجمع جهانی اهل بیت (ع)، عضو مجمع تقریب مذاهب اسلامی، ریاست قوه قضائیه در دو دوره متوالی به مدت ۱۰ سال ، عضو فقهای شورای نگهبان، عضو و نایب رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام، عضو و نائب رئیس مجلس خبرگان رهبری، رئیس هیئت عالی حل اختلاف و تنظیم روابط قوای سه‌گانه، ریاست مؤسسه دایره‌المعارف فقه اسلامی از جمله تلاش‌های بسیار زیاد وی در طول انقلاب اسلامی بود.


سردار سرتیپ «احمد فضائلی» معاون پژوهشی دبیرخانه شورای عالی انقلاب فرهنگی و فرمانده اسبق دانشگاه امام حسین (ع)، شامگاه ۲۹ دی ماه در ۶۴ سالگی بر اثر ایست قلبی دار فانی را وداع گفت. احمد فضائلی» متولد ۱۳۳۳ فرزند مرحوم حبیب الله فضایلی از مشاهیر خطاطی، کارشناسی خود را در رشته زمین شناسی و کارشناسی ارشد خود را از دانشگاه تهران در رشته مدیریت آموزشی و دکترایش را از دانشگاه سیدنی استرالیا در رشته مدیریت آموزشی دریافت کرد.

او جانشین مسئول آموزش ستاد کل نیروهای مسلح، از سال ۱۳۶۸ تا سال ۱۳۷۱ تحصیل در رشته مدیریت آموزش همزمان با کار در ستاد مشترک و تدریس در دانشگاه امام حسین (ع)، از سال ۱۳۷۱ تاکنون عضو هیئت علمی دانشگاه امام حسین (ع)، از سال ۱۳۷۱ تا سال ۱۳۷۲ مشاور رئیس دانشگاه امام حسین علیه السلام، از سال ۱۳۷۲ تا سال ۱۳۷۶ تحصیل دکتری در رشته مدیریت آموزش در استرالیا (سیدنی) دانشگاه وسترون سیدنی، از سال ۱۳۷۷ تا ۱۳۷۷ مشاور فرمانده دانشگاه امام حسین علیه السلام، از سال ۱۳۷۸ تا سال ۱۳۷۸ جانشین فرمانده دانشگاه امام حسین علیه السلام و از سال ۱۳۷۹ تا سال ۱۳۸۴ فرمانده دانشگاه امام حسین علیه السلام بوده است.


حاج محمد مهرآئین رئیس اسبق سه فدراسیون جودو، تکواندو و کاراته و پدر دو شهید گرانقدر در ۸ بهمن سال جاری دارفانی را وداع گفت. وی از مبارزان دوران قبل از انقلاب اسلامی بود.


محمدنبی حبیبی دبیرکل حزب موتلفه اسلامی و از مبارزان باسابقه انقلاب اسلامی در آستانه چهلمین سالگرد پیروزی انقلاب دارفانی را وداع گفت. حبیبی در سال ۱۳۲۴ در روستای باغخواص ورامین به دنیا آمد. آشنایی وی با هیئت‌های موتلفه اسلامی به سال‌های ۴۰ بازمی‌گردد و در این دوران جز فعالان مبارزه علیه رژیم پهلوی بود. وی در دوران قبل از پیروزی انقلاب اسلامی در بسیاری از تظاهرات‌ها فعال بوده و علیه رژیم شاهنشاهی فعالیت‌های سیاسی داشته است.

حبیبی از اعضای قدیمی هیأت مؤتلفه اسلامی و از سال ۱۳۸۳ دبیرکل این حزب بود. حبیبی از سال ۱۳۶۲ تا ۱۳۶۶ به مدت ۴۴ ماه شهردار تهران بود. وی بعد از انقلاب در زمره اعضای حزب موتلفه اسلامی در مسئولیت‌های نظیر استانداری تهران، فارس، خراسان بزرگ و از همه مهم‌تر ۴۴ ماه شهردار کلانشهر تهران بود.

از جمله سوابق دیگر این بار دیرین امام و رهبری می‌توان به؛ قائم مقام بنیاد بین‌المللی غدیر، مدیرعامل شرکت پست جمهوری اسلامی، معاون وزیر راه و ترابری، رئیس سازمان هواپیمایی کشور، معاون وزیر بازرگانی، قائم مقام رئیس بنیاد مستضعفان و جانبازان، رئیس ستاد اقامه نماز تهران و معاون سیاسی استاندار کرمان اشاره کرد. حبیبی دارای مدرک فوق‌لیسانس جامعه‌شناسی از دانشگاه تهران است.


محمد جواد صاحبی رئیس انجمن ادیان و مذاهب حوزه علمیه قم و عضو شورای دین پژوهان کشور در تاریح ۲۳ بهمن درگذشت.

وی استاد برجسته و ممتاز حوزه و دانشگاه، شامگاه امروز سه شنبه ۲۳ بهمن ۱۳۹۷ دار فانی را وداع گفت. مرحوم صاحبی عضو شورای دین پژوهان کشور و رئیس انجمن ادیان و مذاهب حوزه علمیه قم بود.


مرحوم آیت‌الله محمد مؤمن از اعضای مهم و تأثیرگذار مجلس خبرگان رهبری و عضو فقهای شورای نگهبان قانون اساسی در دوم اسفند سال جاری به‌علت بیماری و خون‌ریزی مغزی دارفانی را وداع گفت. آیت‌الله محمد مؤمن دارای سوابق سیاسی درخشانی است. وی قبل از پیروزی انقلاب، با پیروی از امام خمینی (ره) و عضویت در جامعه مدرسین حوزه علمیه قم، در مبارزات علیه حکومت طاغوت نقش برجسته‌ای داشت و این فعالیت‌ها به تبعید او به تویسرکان و ۲۴ تن از اعضای جامعه مدرسین انجامید.پس از پیروزی انقلاب اسلامی حضور فعالانه و مجاهدانه آیت‌الله مؤمن چه در زمان حیات پربرکت امام خمینی (ره) و پس از آن در زمان رهبری حضرت آیت‌الله العظمی خامنه‌ای ادامه یافت و همچون یار صدیق در خدمت ولایت فقیه، انقلاب اسلامی و امت مؤمن و انقلابی ایران اسلامی قرار داشت.

«مسئولیت انتخاب و اعزام قضات شرع دادگاه‌های انقلاب در سراسر کشور به دستور حضرت امام خمینی (ره)»، «عضو شورای بازنگری قانون اساسی»، «ریاست دادگاه عالی انقلاب اسلامی»‌، «عضویت شورای عالی قضایی»‌، «عضویت در شورای نگهبان با حکم امام خمینی ‌(ره) در سال ۱۳۶۲ و ابقاء در آن مسئولیت با حکم رهبر معظم انقلاب اسلامی»‌، «مدیریت حوزه علمیه قم و عضویت در شورای‌عالی سیاست‌گذاری حوزه علمیه قم از سال ۱۳۷۱ تا ۱۳۷۴ و نیز عضویت در دوره چهارم شورای‌عالی حوزه علمیه قم»‌، «نمایندگی در دوره اول و دوم مجلس خبرگان رهبری از طرف مردم سمنان و در دوره سوم به نمایندگی از مردم قم»‌، «ریاست مجمع فقه اهل‌بیت (ع)»، «عضو جامعه مدرسین حوزه علمیه قم»، «عضو مجمع جهانی اهل‌بیت (ع)»، «رئیس دادگاه عالی انقلاب اسلامی (دادگاه عالی قم)» و «عضو هیئت امنای دانشگاه قم» ازجمله مسئولیت‌های مهم آیت‌الله محمد مؤمن هستند.

منبع: آنا

انتهای پیام/

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.