قدس آنلاین: برخی تحلیل های اقتصادی بر این است که طبق گزارش بانک مرکزی در سال ۹۶ دستمزد کارگران ۳۷ درصد از حداقل هزینههای سبد معیشتی آنها را پوشش میداد که این فاصله در سال ۹۷ به ۴۱ درصد رسید و در سال جاری بار دیگر بیشتر شد و روی عدد ۴۰ درصد قرار گرفت.
*کسری ۵میلیونتومانی سبد معیشت کارگران حداقلبگیر
فرامرز توفیقی، رئیس کمیته دستمزد کانون عالی شوراهای اسلامی کار کشور، درباره افزایش هزینههای زندگی گفت: یک تکلیفی از سوی سازمان جهانی کار مشخص شد. از اوایل سال ۸۹ و ۹۰ مشاهده میکردیم که سمینارهایی درباره سند کار شایسته برگزار شد، سند و پیشنویسی تهیه شد، بعد از مدتها بدون حضور کارگران این سند نهایی شد. وی با بیان اینکه سند کار شایسته آنگونه که باید تهیه نشده است گفت: این سند بدون سهجانبهگرایی تدوین شده است و مفهوم دیگری بهجز کار شایسته دارد. در این سند بهصورت زیرپوستی پذیرش مردم برای اشتغال با حداقل درآمد آمده است. ما باید بهخاطر وظایف قانونی مانع انجام این کار شویم، مسئول این کار وزارت کار است.
توفیقی با اشاره به افزایش ۷۳درصدی هزینههای زندگی کارگران نسبت به اسفند ماه ۹۷ اظهار داشت: میزان سبد حداقلی در اسفند ماه ۹۷ حدود ۳میلیون و ۷۵۹هزار و ۲۶۲ تومان بود. اما این سبد در حال حاضر به ۶میلیون و ۴۸۲هزار و ۲۱۵ تومان تا انتهای اردیبهشت ماه رسیده است. تا پایان اردیبهشت ماه جهشهایی در لبنیات، حبوبات و سیبزمینی داریم که این جهش تأثیر مستقیم را در هزینه سبد میگذارد.
رئیس کمیته دستمزد کانون عالی شورای اسلامی کار کشور ادامه داد: در اسفند ماه اعلام کردیم که اگر حقوق ۱۰۰ درصد اضافه شود، اما دولت و قوه مقننه نقش حاکمیتی خود را در بازار ایفا نکنند، ما در بازار دچار مشکلات هستیم. اگر مشاهده کنیم که با سوءاستفادهگران برخورد کنند، اینگونه نمیشود.
وی ادامه داد: کمیته دستمزد کانون شوراها باید کار خود را بهصورت مدام و ماهانه انجام دهد؛ هرچند کمیته دستمزد سهگانه شورای عالی کار، بهطور مرتب تشکیل جلسه نمیدهد و نمایندگان دولت و کارفرمایان جز در روزهای پایانی هر سال، بحثِ «دستمزد» و محاسبات آن را جدی نمیگیرند. باید در طول سال، سبد معاش خانوار محاسبه شود و نمودار تغییرات این شاخص، در طول دوازده ماه مشخص باشد تا در نهایت در پایان سال، با یک علامت سؤال بزرگ مواجه نباشیم.
توفیقی افزود: سبد معیشت خانوار در اسفند ۹۷، ۳میلیون و ۷۵۹هزار و ۲۶۲ تومان تعیین شد؛ هر سه ضلع مذاکرات مزدی ــ کارگران، کارفرمایان و دولت ــ پای این رقم را امضا کردند؛ اما طبق محاسبات تا انتهای فروردین ماه، ۵۷ درصد افزایش قیمت باعث شد تا کارگران برای حفظ قدرت خرید خود نیازمند ۲میلیون و ۱۰۰هزار تومان مازاد دستمزد باشند. هزینه سبد معاش در انتهای فروردین ماه ۵میلیون و ۹۰۷هزار و ۵۶۲ تومان تعیین شد.
وی ادامه داد: مقایسه هزینه سبد معیشت فروردین (۵میلیون و ۹۰۷هزار و ۵۶۲ تومان) و اردیبهشت ماه (۶میلیون و ۴۸۲هزار و ۲۱۵ تومان) کارگران نشان میدهد که هزینه اردیبهشت ماه کارگران حدود ۵۷۴هزار و ۶۵۳ تومان افزایش یافته است، یعنی کف هزینههای خانوار در اردیبهشت ماه نسبت به فروردین ماه ۵۷۴هزار تومان متورم شده است.
منبع: تسنیم
نظر شما