عصمت، شجاعت، داناترین و باتقواترینِ روزگار خود بودن، داشتن نشانه، آگاهترین به سیاست، تعیین و معرفی به بیانی آشکار از سوی پیامبر(ص)، شماری از صفات امامان معصوم(ع) است. (شیخ طوسی، الاقتصاد، الهادی الی طریق الرشاد، ص۱۸۹ به بعد)
افزون بر این، هر یک از این ۱۲ گوهر درخشان به فضیلت یا فضائلی ویژه آراسته است که از آن با عنوان خصیصه یا خصائص یاد میشود. به عنوان نمونه، ولادت امیرمؤمنان امام علی(ع) در بیتالله و حضور ۳۳ ساله آن حضرت در کنار پیامبر(ص) از جمله خصائص ایشان است. (سیدمرتضی، خصائص الأئمّه، ص۳۹ به بعد) بر این اساس، بیعت با امام علی بن موسی الرضا(ع) به عنوان ولیعهد و نیز از جمله خصائص آن حضرت، رخدادی شایسته بازخوانی و تأمل است. (نگاه کنید به: العاملی، جعفر مرتضی، الحیاه السیاسیّه للإمام الرضا(ع))
صرف نظر از دلایل و پیامدهای این بیعت، در سوم رمضان سال ۲۰۱ه.ق گروهی از هاشمیان و صحابه حضرت امام در مرو با ایشان به عنوان ولیعهد بیعت کردند که به بیعت صغری معروف است. در هفتم رمضان همان سال، برابر با ۱۳ فروردین سال ۱۹۶ه.ش عموم مرویان با ایشان بیعت کردند که از آن با نام بیعت کبری یاد میشود. حکم ولایتعهدی نیز در همین روز تقدیم ایشان شد و در نهایت، شهر مرو در دهم رمضان شاهد برگزاری جشن بزرگ و باشکوه ولایتعهدی بوده است. (نگاه کنید به: روزشمار رخدادهای زندگانی امام علی بن موسی الرضا(ع))
امام (ع) در مراسم بیعت، پس از حمد و ثنای الهی فرمود: «إنّ لَنا عَلَیکُم حَقّاً بِرَسولِ اللهِ وَ لَکُم عَلَینا حَقّاً بِهِ، فَإذا أدَّیتُم إلَینا ذلِکَ وَجَبَ عَلَینا الحَقُّ لَکُم»؛ ما را به سبب پیامبر حقی بر شماست و شما را به همان سبب، حقی بر ما. پس هر گاه آن را نسبت به ما بجا آوردید، حق شما بر ما واجب خواهد شد. (شیخ مفید، الارشاد، ج۲، ص۲۶۲)
انتهای پیام/
نظر شما