تحولات منطقه

سرور ‌هادیان: یکی از وقف‌هایی که از گذشته‌های دور وجود داشته، وقف عزاداری و روضه‌خوانی است.

«وقف» باید به سمت برآوردن نیازهای جامعه برود
زمان مطالعه: ۲ دقیقه

بسیاری از واقفان معتقدند، در گذشته‌ها به علت آنکه برگزاری مراسم و مجالس عزاداری امام حسین(ع) و ائمه اطهار(ع) ممنوع بود، بسیاری از واقفان، وقفشان به این سمت و سو رفته است.

موقوفه «حاج‌قربان قسمتی» در قوچان یکی از وقف‌های عزاداری دهه محرم است؛ برگزاری مجالس عزاداری در یک دهه محرم که تاسوعا و عاشورا در اولویت‌های برگزاری قرار دارد.

به سراغ متولی این موقوفه که می‌روم؛ درمی‌یابم به دلیل کهولت سن امکان گفت‌وگو مهیا نیست بنابراین پسرش متولی موقوفه «مرتضی قسمتی»، متولد ۱۳۵۰ در تهران و ساکن مشهد به عنوان وکیل پدرش امور وقف جد پدری را برعهده دارد. او درباره این موقوفه می‌گوید: این موقوفه متعلق به جد پدر پدربزرگ من است و شامل هفت دربند مغازه تجاری در قوچان است و یک باب منزل در قوچان که برای برگزاری مراسم‌های عزاداری از آن استفاده می‌شود. او می‌افزاید: درآمد حاصل از اجاره‌های این مغازه‌ها، صرف عزاداری 10 روز محرم و همچنین برگزاری مراسم تاسوعا و عاشورا می‌شود.

وی توضیح می‌دهد: در سال ۶۰، منزل پدریمان در قوچان که حدود ۳۰۰ متر است بازسازی شد تا مراسم‌ها در آنجا برگزار شود و نیت واقف از گذشته‌های دور تاکنون هر ساله انجام می‌شود. او با اشاره به این نکته که در گذشته‌های دور که امکانات رفاهی کم بود به طور قطع انجام این وقف چندان راحت نبوده است، اظهار می‌دارد: در آن دوران امکانات طبخ غذا مانند امروز نبوده و آشپزی برای 10 روز و عاشورا و تاسوعا برای جمعیت عزادار کار ساده‌ای نبوده است. اما با توجه به عشق و علاقه و اعتقادات قلبی و مذهبی این کار انجام می‌شده است.

وی درباره آثار و برکات وقف در زندگی افراد بیان می‌دارد: به اعتقاد من جد پدربزرگم با این کار یک درس خوب برای همه فامیل به یادگار گذاشت، او با این وقف اگر چه خودش دیگر نیست اما همیشه نامش را زنده نگاه داشت. از طرفی این وقف موجب شده است همه فامیل در این روزها در قوچان دور هم جمع شویم و صله رحم ایجاد شود و همچنین هر کسی در هر جایگاه اجتماعی و شغلی بدون هیچ تفاوتی در کنار هم برای برگزاری مراسم عزاداری تلاش کنیم.

مجتبی قسمتی تصریح می‌کند: از زمان وقف تاکنون همان طور که جد پدربزرگمان خواسته است، مراسم و مجلس عزاداری حسینی و پذیرایی با غذا انجام‌ می‌شود اما امسال به دلیل کرونا و عدم امکان دور هم جمع شدن برای برگزاری مجالس عزاداری، بحث نیت وقف را با تهیه غذا در این روزها و در ظروف یکبار مصرف و توزیع در مناطق محروم و کم‌بضاعت حاشیه شهر قوچان و یکی از روستاهایی که اولویت برای توزیع غذا داشت انجام دادیم. وی با اشاره به این نکته که هنگام توزیع غذا در این مناطق بسیار احساس خوبی داشتیم و همه معتقد بودیم که امسال این وقف به خوبی اجرا شد تأکید می‌کند: همه ما طی سال احساس خوبی برای برگزاری نیت واقف داریم و حال و هوای معنوی خوبی را تجربه و از برکت این وقف حس و حال خوب و اتفاق‌های خوب زیادی را در زندگی حس می‌کنیم‌.

وی در ادامه درباره ضرورت وقف به‌روز خاطرنشان می‌سازد: به اعتقاد من در هر زمانی بنا به شرایط و موقعیت جامعه، وقف باید به همان سمت برود. برای مثال در شرایط فعلی باید وقف‌ها به سمت کمک به محرومان، آموزش، بهداشت‌ و مدرسه‌سازی برود تا مشکلات بسیاری از افراد را بتوان مرتفع کرد.

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • مدیر سایت مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظرات پس از تأیید منتشر می‌شود.
captcha