به گزارش قدس آنلاین، مهران مقصودی گفت: نبکاهایی که در زمان ثبت جهانی بیابان لوت در سال ۱۳۹۵ (۲۰۱۶) ثبت و معرفی شدند ۱۱ تا ۱۲متر ارتفاع داشتند، این نبکاها همان زمان هم به عنوان یکی از نبکاهای بلند جهان محسوب میشدند، که الان بر اساس تحقیق و پژوهش میدانی محققان در منطقه لوت، گلدان بیابانی (نبکا) با ارتفاع ۲۱ متر شناسایی شده که بلندترین نبکای جهان است.
مدیر پایگاه جهانی بیابان لوت افزود: در این سالها نبکاهایی در چین و برخی از مناطق بیابانی جهان اعلام شده بود که از نبکاهای لوت بلندتر بودند، اما با این شناسایی و ثبت، بلندترین نبکای جهان در بیابان لوت قرار دارد؛ نتیجه این تحقیق میدانی و کشف در قالب مقاله علمی با جزییات به صورت رسمی در منابع معتبر علمی هم اعلام شده است.
وی با بیان اینکه نبکاها از عوارض طبیعی برجسته در بیابان لوت هستند، توضیح داد: نبکا (Nebka) یا تلگز (به گویش محلی)، گلدان صحرا یا شور مرو نبکا تپهای است که گیاهان عامل اصلی ایجاد آنها هستند و رشد آن از به دام افتادن ماسه در اطراف آن صورت می گیرد. معمولا نبکاهایی از یک تا سه متر در ایران وجود دارد، ما در زمان ثبت جهانی لوت نبکاهای ۱۲ متری را شناسایی و ثبت کردیم.
بیابان لوت در سال ۱۳۹۵ (٢٠١۶) به عنوان بیستویکمین اثر ارزشمند طبیعی ملی ایران در فهرست جهانی یونسکو ثبت شد، این منطقه به مساحت بیش از ۴۰ هزار کیلومتر شامل حدود ۲۳هزار کیلومترمربع عرصه و ۱۷هزار کیلومترمربع حریم و محیط آن بیش از ۸۰۰ کیلومتر است و در میان سه استان سیستانوبلوچستان، خراسان جنوبی و کرمان به صورت مشترک واقع شده و ریگ یلان (تپههای ماسهای)، کلوتها، نبکاها، رودخانه شور، هامادا (دشت ریگی)، پهنه بازالتی گندم بریان را شامل میشود.
بنا به مطالعات ماهوارهای سازمان فضایی آمریکا (ناسا) بیان لوت با ثبت دمای بیش از ۷۰ درجه سانتیگراد، گرمترین و خشکترین نقطه زمین است.
منبع: ایرنا
انتهای خبر/
نظر شما