به گزارش قدس آنلاین، انجیر یکی از محصولات مهم، ارزآور و اشتغالزا در کشاورزی استان فارس است، به گونهای که براساس آمار رسمی در نیمه نخست سال ۳۴۸ تن انجیر خشک از گمرکات استان به خارج از کشور صادر شده و یک میلیون و ۴۴ هزار دلار ارزآوری داشته است.
صمد رنجبری، معاون توسعه بازرگانی استان فارس ارزش صادرات انجیر استان در نیمه نخست سال را ۲.۵ برابر مدت مشابه سال گذشته دانسته که بازارهای هدف این محصول عمدتا کشورهای جنوب شرق آسیا هستند. به گفته وی در نیمه اول سال انجیرها به کشور سنگاپور صادر شده است.
براساس گفتههای رنجبری ۴۰ درصد از کل انجیر کشور در فارس تولید میشود و میزان تولید انجیر در این استان، بالغ بر ۳۸ هزار تن است که به لحاظ رتبه تولیدی، مقام نخست کشوری را دارد.
محمدمهدی برومندی، معاون وزیر جهاد کشاورزی نیز در سفری که در خردادماه به استان فارس داشت، انجیر استهبان را محصولی استراتژیک خواند که علاوه بر حفظ منابع موجود باید در توسعه آن اهتمام جدی داشت. به گفته وی باید با استفاده از آخرین راهکارهای علمی به منظور حفظ و احیای باغهای انجیر اقدام کرد.
ایجاد باغ مادری انجیر یکی از اقداماتی است که معاون وزیر کشاورزی اعلام کرده که کار آن تولید نهال سالم، گواهی شده و عاری از ویروس است.
تیغ خشکسالی بر گلوی انجیر
با این وجود صادرکنندگان و تولیدکنندگان انجیر با مشکلاتی روبهرو هستند که حل آنها میتواند به افزایش محصول انجیر و صادرات آن بینجامد. احسان آئینه، عضو هیئت مدیره انجمن انجیر در گفتوگو با تسنیم با به بخشی از این مشکلات اشاره میکند. به گفته وی نخستین مشکل خشکسالی است که سبب شده هم میزان و هم کیفیت انجیر افت داشته باشد.
آئینه میگوید: محصول انجیر امسال نصف شده و به لحاظ کیفیت نیز افت کیفی داشته چراکه انجیری که آب نخورد، خشک و آفت زده میشود. به گفته وی مشکل دیگری که در این زمینه وجود دارد، نبود نیروی حرفهای و آموزش دیده به ویژه در شهرستانهای تولیدکننده است.
این صادرکننده و تولیدکننده انجیر با اشاره به دیگر مشکلات این حوزه گفت: سرعت در صادرات انجیر بسیار مهم است اما برخی از مشکلات از جمله برگشت ارز صادراتی سبب شده که مانعی بر سر راه صادرات باشد و اجازه ندهد که کار با سرعتی که لازن است، انجام شود.
وی معتقد است انجیر یک محصول فسادپذیر است و فرایند برگشت ارز صادراتی برای این نوع محصولات امکانپذیر نیست که میتوان آن را یک خود تحریمی بزرگ به حساب آورد. تغییر مداوم قوانین و ارسال بخشنامههای متعدد از دیگر مشکلاتی است که این صادرکننده به آن اشاره میکند و اعتقاد دارد که این مشکلات و موانع سبب ورشکستگی صادرکنندگان میشود.
حقابه بختگان تامین شود، انجیر نیز جان میگیرد
عباس رضازاده، عضو هیئت مدیره انجمن انجیر ایران نیز به بخش دیگری از مشکلات اشاره میکند. وی که به لحاظ قرار گرفتن در انجمن با طیف وسیعتری از افراد درگیر در تولید انجیر ارتباط دارد ابتدا مشکلات باغداران را بیان میکند.
به گفته رضازاده یکی از مشکلاتی که باغداران به ویژه در شهرستان استهبان دارند، پلمب چاههای تامین آب کمکی انجیر است. وی میگوید: در روزهای خشکسالی قرار داریم اما در تامین آبیاری کمکی باغات انجیر کم لطفی شده و ۳ حلقه چاهی که به تعاونی باغداران برای کمک داده بودند، در اغلب روزهای سال پلمب است و باغداران اجازه برداشت آب ندارند.
عضو هیئت مدیره انجمن انجیر ایران میافزاید: این در حالی است که بسیاری از باغهای شخصی در حال استفاده از آب چاه هستند که این موضوع سبب شده برخی آب بیشتری داشته باشند و برخی برای آبیاری آب نداشته باشند.
رضازاده از متولیان جهاد کشاورزی و آب استان درخواست میکند که بر توزیع و تقسیم عادلانه آب نظارت داشته باشند و پلمب چاههای کمکی نیز باز شود تا باغداران عضو تعاونی نیز بتوانند بدون مشکل به آبیاری محصولات خود بپردازند.
پیشنهاد دیگری که این فعال حوزه صادرات انجیر دارد این است که اجازه تغییر الگوی کشت از زراعت به باغداری برای انجیر با توجه به ارزآوری که دارد داده شود چراکه ارزش اقتصادی بالایی دارد و این کار توجیهپذیر است.
تامین حقابه بختگان و رهاسازی آب برای این دریاچه موضوع دیگری است که رضازاده به آن اشاره میکند و معتقد است که این موضوع میتواند به افزایش انجیر به ویژه در شهرستان استهبان کمک بزرگی کند.
وی میگوید: ترویج الگوی باغداری مدرن و فرهنگسازی میان باغداران برای استفاده از این الگو میتواند به تولید محصول سالم، با کیفیت و نزدیک به ارگانیک کمک کند به شرط آنکه باغداران نیز در کلاسهای آموزشی مرکز تحقیقات شرکت کنند و مرکز تحقیقات نیز همه توان خود را در اختیار باغداران بگذارد.
مشکلات داخلی بیش از موانع خارجی
تشکیل انجمنهای انجیر در شهرستانهایی که مولد انجیر هستند پیشنهاد دیگری است که این عضو هیئت مدیره انجمن انجیر ایران برای ارتقای کیفیت محصول انجیر مطرح میکند. رضازاده در ادامه به مشکلات صادرکنندگان نیز اشاره و بیان میکند: بسیاری از مشکلات داخلی هستند که سبب شده صادرکنندگان به سمت استفاده از کارتهای یک بار مصرف سوق داده شوند.
به گفته وی رفع تعهد ارزی با تفاوت قیمت ارز نیمایی و آزاد که حدود ۵ هزار تومان است، امکانپذیر نیست و از مسئولان استانی درخواست داریم که صدای صادرکنندگان انجیر را به گوش مسئولان وزارت خانه برسانند تا بخشی از این مشکلات برطرف شود.
عضو هیئت مدیره انجمن انجیر ایران میگوید: اگر گروه کالایی ۲۳ تا ۲۷ را به واردات در مقابل صادرات محصولات کشاورزی اختصاص دهند میتوانیم رفع تعهد ارزی را انجام دهیم و برای صادرات و ارزآوری نیز با مشکل مواجه نشویم در غیر این صورت همه صادرکنندگان به سمت کارتهای یک بار مصرف میروند.
مشکل دیگری که رضازاده برای صادرات انجیر مطرح میکند، مسائل مربوط به بانکها و دریافت تسهیلات برای حل مشکلات سرمایه در گردش است. به گفته وی مشکلات نقدینگی واحدهای تولیدی سبب میشود برای دریافت تسهیلات اقدام کنند اما پروسه طولانی و پر مانع بانکها به ویژه بانکهای دولتی سبب شده که تولیدکننده و صادرکننده برای دریافت تسهیلات دچار مشکل باشد.
انجیر یکی از محصولات مهم، ارزآور و اشتغالزای استان فارس است که رفع مشکلات حوزه تولید و صادرات آن میتواند به رونق اقتصاد استان که بر پایه کشاورزی بنا شده، کمک کند و جایگاه استان فارس و کشور ایران را در صادرات و ارزآوری ارتقا دهد.
منبع: تسنیم
انتهای خبر/
نظر شما