تحولات منطقه

رئیس شورای شهر مشهد گفت: اقتصاد مشهد وابسته به زیارت و زائر است. باید اقداماتی برای ماندگاری زائر انجام شود که در حال حاضر برای انجام این اقدامات نیاز به تغییر نگرش‌ها در مدیریت شهری هستیم.

مدیریت شهری برای ماندگاری زائر نیاز به تغییر نگرش دارد/ فرهنگ زائرپذیری مشهد اصلاح شود
زمان مطالعه: ۷ دقیقه

به گزارش قدس آنلاین، حسن موحدیان در خصوص ارزیابی شورای شهر  از شهر مشهد الرضا اظهار کرد: مشهد شهری مذهبی است و سابقه آن به بیش از هزار سال می‌رسد که پیکر مطهر امام رضا(ع) در آن دفن شد. مشهد به غیر از اتباع بیش از ۳ میلیون و ۴۰۰هزار نفر جمعیت دارد. این موضوع نشان می‌دهد که مشهد به دلیل مضجع شریف امام رضا(ع) ظرف هزار سال رشد کرده است. بنابراین اقتصاد مشهد از همین مسئله نشات می‌گیرد و سند توسعه مشهد بر اساس خدمات دیده شده است.

وی با اشاره به اینکه بیش از نیمی از هتل‌های کشور در مشهد قرار دارد، افزود: کرونا نشان داد که اقتصاد مشهد بسیار ضربه‌پذیر است. همانطور که اقتصاد ایران تک بعدی و به نفت وابسته است، اقتصاد مشهد نیز وابسته به زائر است و اگر این مسئله حل نشود، دچار مشکل خواهد شد. کرونا به ما نشان داد، تمام افرادی که وارد مشهد می‌شوند به قصد و نیت زیارت است. البته اگر خدمات دیگری در کنار زیارت به مسافران و زائران ارائه کنیم ماندگاری زائر بیشتر خواهد شد و مسافران هر روزی که بیشتر در مشهد اقامت داشته باشند بیشتربه امر زیارت نیز خواهند پرداخت.

ماندگاری زائر مهمترین رکن ارتقاء اقتصاد مشهد است

رئیس شورای شهر مشهد گفت: خانواده‌هایی که به مشهد سفر می‌کنند اگر کودکان خود را راضی نگه ندارند، بچه‌ها فشار آورده و پس از دو روز مشهد را ترک می‌کنند. بنابراین حتما باید برای کودکان نیز برنامه داشته باشیم و برای آنان امکانات تفریجی فراهم کنیم تا بچه‌ها از سفر به مشهد راضی باشند.

ماندگاری زائر در مشهد ۲.۲ روز است

موحدیان تصریح کرد: هرچه بیشتر بتوانیم زائر را در مشهد نگه داریم، زائر در مشهد بیشتر هزینه خواهد کرد و اقتصاد مشهد را فعال‌تر می‌کند. در حال حاضر ماندگاری زائر ۲.۲ روز است که عدد پایینی است. این میزان را باید به ۴ تا ۵ روز برسانیم. البته بسیار ایده‌آل است اگر این مدت به ۷ تا ۱۰ روز برسد، اما به دلیل مشکلات سرمایه‌گذرای و تغییر نگرش در برخی از افراد در مشهد با مشکلاتی مواجه هستیم.

وی ادامه داد: برخی از دوستانم در شورا معتقدند که اگر به دنبال این گونه اقدامات برویم، مشهد بعد زیارتی خود را از دست می‌دهد. به شخصه چنین دیدگاهی ندارم. کسی که به مشهد سفر می‌کند نیت زیارت دارد و در ادامه آن نیز باید کاری کرد که کودکان نیز در این سفر راضی باشند و با انجام این اقدامات می‌توانیم فرهنگ رضوی را نیز در سطح کشور توسعه دهیم. در همین راستا اما سوال مطرح می‌شود که چرا زائر حوصله نمی‌کند در مشهد بماند و به شمال می‌رود و یا تنها دو روز در مشهد می‌ماند و باقی وقت خود را برای سفر شمال هزینه می‌کند؟ ما برای زائری که به قصد زیارت به مشهد سفر می‌کند و در ادامه کودکانشان برنامه‌ای نداریم.

رئیس شورای شهر مشهد خاطرنشان کرد: زائر در مشهد ممکن است مانند شمال از لحاظ نوع پوشش، آزادی رفتار و برخی موارد مثلا پوشیدن رکابی و شلوارک و یا راه رفتن به همراه حیوانات خانگی خود، محدودیت داشته باشد. اگر بتوانیم کاری کنیم که یک نفر دو سه روز بیشتر در مشهد بندگی کند، در ثواب او نیز سهیم خواهیم بود. اگر می‌توانیم یک نفر را یک قدم جلو بیاوریم این اقدام را باید انجام دهیم.

مدیریت شهری در حوزه ماندگاری زائر باید تغییر نگرش دهد

موحدیان در پاسخ به این سوال که آیا شورای شهر ششم در این حوزه وحدت دارد یا خیر، گفت: در این حوزه وحدت وجود ندارد. باید تغییر نگرش دهیم، تغییر نگرش هم سخت است. برخی‌ها معتقدند ایجاد و فراهم کردن امکانات رفاهی به زیارت آسیب وارد می‌کند، در حالی که به نظرم این موضوع باعث ماندگاری زائر و زیارت بیشتر می‌شود. زائری که سه روز می‌ماند روز سوم هم زیارت می‌کند. حتی اگر پنج روز هم بماند روز پنجم هم زیارت می‌کند. 

چه اشکالی دارد در حرم برای زائران امکانات رفاهی قرار دهیم؟

وی اضافه کرد: آیا این امکان وجود دارد که یک زائر صبح تا شب در حرم بماند، در صورتی که رستوران و امکاناتی در حرم وجود ندارد؟ به عنوان مثال در حرم شاهنامه‌خوانی نداریم. چه اشکال دارد زائری که به حرم می‌رود، دو ساعت هم به روش قدیم شاهنامه‌خوانی را تجربه کند. کسی که به آرامگاه فردوسی می‌رود، یک ساعت دور می‌زند و باز می‌گردد. نه امکانی برای اقامت و نه رستورانی در منطقه توس برای مراجعه‌کنندگان وجود ندارد. زائر باید در آنجا چه کار کند؟ زائر اینگونه نیست که با خودش پیک‌نیک و ظرف و غذا بیاورد. زائر می‌خواهد در این مدتی که در سفر قرار دارد هزینه کند. این تغییر نگرش را باید داشته باشیم تا امکاناتی برای زائران فراهم کنیم.

رئیس شورای شهر مشهد عنوان کرد: در گذشته زائران با سفر به مشهد یک روز هم از موج‌های آبی استفاده می‌کردند، اما در حال حاضر پارک‌های آبی در کشور زیاد شده است. در آن زمان توانستیم به کمک پارک‌های آبی یک روز به ماندگاری زائران اضافه کنیم. البته برخی‌ها در آن موقع می‌گفتند که زائران برای موج‌های آبی به مشهد می‌آیند. صراحتا تاکید می‌کنم، کسی که به مشهد می‌آید صرفا به خاطر زیارت است، اما باید امکاناتی فراهم کنیم که اقامتش طولانی باشد.

کمبود امکانات تفریحی در مشهد احساس می‌شود

موحدیان یادآور شد: به عنوان مثال در گذشته کوهستان پارک مشهد فعال بود و خانواده‌ها یک روز کودکان خود را به کوهستان پارک می‌بردند که در حال حاضر این پارک تعطیل شده است. جایی همانند باغ پرندگان و گل‌ها در مشهد نداریم که زائر یک روز در طبیعت تفریح کند.

وی افزود: البته برخی اقدامات در دوره‌های قبل انجام شده که جای تقدیر دارد. احداث «کوهشار» و «رودپارک» از جمله کارهای خوبی بوده که انجام شده است. امیدوارم این اقدامات رونق پیدا کند که زائر حتی یک روز وقت خود را در چادر و به روش سنتی در این پارک‌ها سپری کند. البته در حال حاضر به دلیل کرونا محدودیت‌هایی وجود دارد.

رئیس شورای شهر مشهد تصریح کرد: شرکت‌های گردشگری یک روزه باید در مشهد راه‌ بیفتد که برای زائر در مشهد برنامه داشته باشد. زائر استرس اینکه وقتش بیهوده در مشهد به هدر می‌رود را نداشته باشد. مسافر بداند که از صبح تا شب برنامه دارد و ناهار و شامش هم مهیا است. می‌گویند مسافر همانند مجنون است که باید این را حل کنیم. کوهشار درست شده، اما در کنار آن اقداماتی که زائر بتواند بماند وجود ندارد. با دو کانکس زائر در شهر نمی‌ماند. امیدوارم شورای شهر این اقدامات را انجام دهد.

موحدیان با اشاره به ظرفیت گردشگران خارجی برای مشهد اظهار کرد: زائران خارجی که به مشهد می‌آیند اکثرا مسلمان و شیعه هستند. زائران از کویت، عمان و بحرین به علت یک سری مسائل به ایران سفر نمی‌کنند. مسافر خارجی ارزآوری خوبی دارد. این زائران با دلار به ایران می‌آیند. هتل‌های ما هم از مسافران خارجی دلار دریافت می‌کنند. البته در خارج از ایران هم همین است. مسافر ایرانی که به دبی می‌رود به دلار هزینه می‌کند.

وی تاکید کرد: مشهد فرهنگ زائرپذیری ندارد و باید در مشهد فرهنگ‌سازی کنیم. در مشهد زائر را طعمه حساب می‌کنند، در حالی که این موضوع خارج از مروت و جوانمردی است. اگر زائر به مشهد نیاید به زندگی خیلی‌ها آسیب وارد می‌شود. باید فرهنگی باب شود که زائران از مشهدی‌ها به عنوان مردمانی مهربان و مهمان‌نواز یاد کنند. در واقع باید فرهنگ رضوی باب شود و مردم همانند امام رئوف، مهربان باشند.

رئیس شورای شهر مشهد خاطرنشان کرد: حقیقتا گران‌فروشی و رفتار نامطلوب به زائران در مشهد زیاد است که این خود باعث بدبینی می‌شود. باید این فرهنگ را در مشهد اصلاح کنیم. کسانی که در مشهد زندگی می‌کنند، بدانند که زندگی‌شان به زائر وصل است. زائر هم وقتی روی خوش ببیند مجددا به مشهد سفر می‌کند. مهمان اگر به خانه شما بیاید و ببیند که با تلفن همراه‌تان بازی می‌کنید آیا باز هم به خانه شما می‌آید؟ زائر هم همین است. همه باید بدانند که زائر مهمان امام رضا(ع) است؛ حال شهروندان خدمت رایگان نمی‌دهند و در قبال آن هزینه دریافت می‌کنند. این فرهنگ مجاوری باید اصلاح شود و مردم بدانند چگونه با زائر رفتار کنند.

مترجمان باید سازماندهی و شناسنامه‌دار شوند

موحدیان ادامه داد: مترجمان باید سازماندهی شوند و شناسنامه‌دار باشند تا زائر به آنان اعتماد کند. برخی از مترجمان به دنبال گرفتن هزینه های هنگفت از زائران هستند، این‌ها باید سازماندهی شده و زیر نظر میراث فرهنگی باشند.

موحدیان در پایان با تاکید بر اینکه توسعه گردشگری تنها به دست بخش خصوصی امکان پذیر است، عنوان کرد: اگر بخواهد توسعه‌ای ایجاد شود باید بخش خصوصی فعال شود. بخش دولتی در تمام دنیا شکست‌خورده و هیچ موفقیتی نداشته است. چین بخش خصوصی خود را به رسمیت شناخته است. چیزی که در دنیا تجربه شده نیازی نیست دوباره در ایران تجربه شود. تجربیات نشان می‌دهد که هرجا دولت وارد شده شکست خورده‌ایم. شرکت‌های دولتی اکثرا زیان‌ده هستند و حتما باید بخش خصوصی وارد شود.

انتهای پیام

منبع: ایسنا

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.