تحولات لبنان و فلسطین

خاک ایران محل کشت محصولات متنوع و متعددی است که هر یک با ویژگی‌های خاص، محصول استراتژیک استان‌های مختلف هستند، خراسان جنوبی مهد تولید زعفران، زرشک و عناب است که توجه لازم به آنها نمی‌شود.

کم توجهی به ۳ محصول استراتژیک/ صادرات حلقه مفقوده

به گزارش قدس آنلاین، کاهش تولید محصولات کشاورزی به ویژه محصولات استراتژیک استان ضربه مهلکی بود که بر اثر خساست آسمان و کاهش بارندگی‌ها، در کنار دیگر مسائلی چون گرمای بی سابقه، سرمازدگی، وزش باد و توفان رخ داد.

گزارش‌ها حاکی است بیشترین ضربه بر اثر خشکسالی و … دامن زعفران را گرفت و اوضاع به گونه‌ای پیش رفت که در مقایسه با سال گذشته تولید طلای سرخ به نصف کاهش یافت.

کاهش تولید

یک کشاورز خراسان جنوبی اظهار کرد: به سبب خشکسالی و کاهش بارندگی‌ها برداشت از چاه آب به منظور صرفه جویی کاهش یافت.

موسوی ادامه داد: برخی کشاورزان ناچار به کاهش سطح زیر کشت شدند و توفان هم به محصولی چون عناب در کنار آفت سنک، آسیب زد.

وی با بیان اینکه باد بسیاری از تولیدات عناب را به نابودی کشاند و به سبب کم آبی باردهی درختان هم کمتر بود، عنوان کرد: در شهر سرایان هم تولید نسبت به سطح زیر کشت زعفران امسال با کاهش چشمگیر مواجه شد.

وی افزود: سال قبل شرایط بهتر بود و تا حدودی بارندگی‌های به موقع سبب شد تا شاهد بالا رفتن تولیدات باشیم. اما کرونا و کاهش قیمت این محصول در بازار و … امید کشاورزان را ناامید کرد.

موسوی ادامه داد: امسال هم بارندگی نداشتیم و کشاورزان محصول کمی برداشت کردند.

عمل نکردن به وعده‌ها

یک زرشک کار خراسان جنوبی هم گفت: قیمت زرشک بسیار پایین است و بهایی که برای کاشت، داشت و برداشت این محصول می‌پردازیم با بهای خرید بازار برابری نمی‌کند و در بسیاری موارد زرشک کاران متضرر می‌شوند.

علی عرب اضافه کرد: توجه کم به محصولات استراتژیک و ضعف صادرات، به زرشک ضربه مهلکی وارد کرده است.

وی ادامه داد: خشکسالی‌ها در کنار نبود حمایت و عمل نکردن به وعده‌ها سبب می‌شود تا کشاورزان برای ادامه مسیر کشاورزی و تولید این قلم کالاهای خاص دلسرد باشند و با احتیاط بیشتری عمل کنند.

آثار خشکسالی بر زرشک و زعفران

مدیر امور باغبانی سازمان جهاد کشاورزی خراسان جنوبی از کاهش تولید محصولات استراتژیک استان به ویژه زعفران خبر داد و گفت: خشکسالی و کمبود بارندگی عامل اصلی کاهش تولیدات است.

عبدالرضا رضایی بیان داشت: با کاهش بارندگی امسال شاهد روند کاهشی تولید محصولات استراتژیک استان بودیم و هر چند در برخی موارد به لحاظ آماری تفاوت چندانی با سال گذشته نداریم اما بر اساس پیش بینی‌ها با توجه به روند افزایشی شدن سطح زیر کشت انتظار محصول بیشتر بوده است که به سبب خشکسالی، سرما و گرما، توفان و … متأسفانه تولید برخی محصولات کاهشی و برخی هم به میزان سال گذشته بوده است.

به گفته وی در شرایط عادی انتظار تولید این محصولات بسیار بالاتر است اما بنا به همان دلایل با کاهش و توقف روند افزایشی تولید مواجه شده‌ایم.

تولید عناب درجا زد

وی در ادامه سطح زیر کشت عناب در استان را چهار هزار و ۱۳۴ هکتار اعلام کرد و افزود: در سال ۹۸ تولید این محصول بیش از هفت هزار تن و در سال ۹۹ به میزان ۶ هزار و ۷۲۷ تن بوده است.

وی ادامه داد: امسال اگر چه با پیش بینی برداشت هفت هزار و ۱۳۰ تن مواجه بودیم و به ظاهر روند تولید محصول افزایشی بوده است اما در شرایط عادی باید پیش بینی میزان برداشت عناب بیش از این میزان بود و در حال حاضر هم امیدوار هستیم حداقل مطابق پیش بینی‌ها تولید داشته باشیم.

به اظهار وی خشکسالی قاتل اصلی کاهش تولید محصولاتی نظیر عناب است چرا که برای مقابله با کم آبی طرح‌های کاهش برداشت از منابع آبی را طی امسال داشته‌ایم.

وی تصریح کرد: افزایش دما و گرمای بی سابقه، عدم بارندگی در زمان مناسب، باد و توفان، آفت‌هایی نظیر سنک و … به عناب خسارت وارد کرد.

انتظار تولید بیشتر در شرایط عادی

معاون امور باغبانی و زراعی سازمان جهاد کشاورزی خراسان جنوبی اظهار کرد: اگر شرایط بارندگی کمی بهتر بود حداقل باید ۱۰ تا ۱۵ درصد بالاتر از این میزان پیش بینی شده، شاهد برداشت عناب می‌بودیم چرا که استان پتانسیل و ظرفیت تولید بیشتر از این را دارد.

وی با بیان اینکه با کاهش بارندگی‌ها و با برداشت بیش از حد منابع آبی شاهد افت کیفیت آب و شوری آن هستیم، گفت: در نتیجه بازدهی طبق ظرفیت نداریم و همین عوامل هم سبب شده است تا برداشت از منابع آب زیرزمینی، قنات و چاه موتورها و … با محدودیت همراه شود و در نتیجه برای مطابقت با شرایط کشاورزان هم دست به تولید کمتر به سبب کم آبی می‌زنند.

بحران زرشک

وی در ادامه به دیگر محصول استراتژیک استان یعنی یاقوت سرخ اشاره کرد و گفت: سطح زیر کشت این محصول بیش از ۱۸ هزار و ۶۰۰ هکتار در سال ۹۹ بوده است.

رضایی بیان کرد: سال گذشته از این میزان سطح زیر کشت زرشک ۲۲ هزار تن محصول برداشت شد و امسال تولیدات زرشک به ۲۲ هزار و ۳۱ تن رسید.

وی تصریح کرد: اگر چه ۳۱ تن بیشتر تولید داشتیم اما باز هم با توجه به سطح زیر کشت استان پتانسیل تولید بیشتر از این میزان را داشته است.

به گفته وی انتظار می‌رفت اگر شرایط بارندگی نرمال‌تر بود حداقل ۱۰ درصد بیشتر از این میزان شاهد تولید زرشک می‌بودیم.

وی در پاسخ به اینکه آیا زرشک مانند یک سال و نیم گذشته که گرفتار بحران و افت شدید قیمت شد و با توجه به اینکه صادرات این محصول چندان رونقی هم ندارد آیا باز هم با توجه به تولیدات زرشک کاران دغدغه فروش محصول را دارند گفت: با توجه به اینکه خرید زرشک در سبد خرید دولت قرار گرفته، با ورود مناسب بخش خصوصی بخش بسیاری از محصول خاص خراسان جنوبی به صورت تازه خریداری شد.

به گفته وی بخش باقی مانده هم انبار شد و زرشک پفکی مرغوب سال گذشته با قیمت‌هایی بالایی تا ۸۵ هزار تومان خرید و فروش می‌شود.

وی بیان داشت: همچنین صادرات هم در حال رونق گرفتن است و بخشی از زرشک استان صادر می‌شود.

تیغ خشکسالی بر گلوی گران‌ترین ادویه جهان

اما محصولی که سال گذشته با بی مهری تمام و بی توجهی مسئولان بر روی زمین پرپر شد و کشاورزان زعفران کار گران‌ترین ادویه جهان را در کوچه و خیابان به حراج گذاشتند امسال بیشتر از سایر محصولات استراتژیک دستخوش تغییرات و گرفتار خشکسالی شده است.

تیغ خشکسالی گویا برای زعفران بران تر بوده و امسال در مقایسه با سال گذشته تولید این محصول به نصف کاهش یافته است.

حال گرچه امید می‌رود با کاهش تولیدات این محصول شاهد رسیدن زعفران به جایگاه اصلی اش باشیم اما آن طور که گفته‌ها حکایت می‌کند امسال گل زعفران بسیار کم راهی بازار شده و بسیاری از مصرف کنندگان این ادویه به سبب قیمت بالا آن را از سبد مصرف تا حدودی کنار گذاشته‌اند.

معاون امور باغبانی سازمان جهاد کشاورزی خراسان جنوبی در زمینه این محصول استراتژیک استان هم گفت: سطح زیر کشت این ادویه گران قیمت و کالای خاص خراسان جنوبی، ۱۷ هزار و ۱۵۲ هکتار است که در سال گذشته با توجه به اینکه بارندگی تا حدودی به موقع بوده و سرما خسارت کمتری به این محصول زده است شاهد برداشت بیش از ۷۰ تن بودیم اما امسال این ادویه به سبب خشکی و نبود بارندگی به موقع به نصف کاهش یافت.

وی از پیش بینی برداشت ۳۳.۵ تن زعفران از مزارع استان خبر داد و افزود: عدم بارندگی به موقع، گرمای تابستان، و … سبب نقصان پیاز زعفران و در نتیجه باردهی شد.

به گفته وی زعفران از سرمازدگی هم بی نصیب نماند و برخی گل‌ها گرفتار سرما شدند.

وی معتقد است خراسان جنوبی در حوزه تولید زرشک از آنجا که تولید کننده عمده و خاص آن است می‌تواند یکه تازی کند و امید می‌رود با بازگشایی رستوران‌ها و کاهش شدت بیماری کرونا این محصول از رونق خوبی برخوردار شود.

البته وی این موضوع را هم یادآور می‌شود که به سبب شرایط اقتصادی زرشک از سفره بسیاری خانوارها حذف شده و امید می‌رود با فرآوری و صادرات در کنار فروش تازه محصول شاهد رونق بازار زرشک بیشتر از گذشته باشیم.

رضایی در خصوص پسته دیگر محصول تولیدی استان هم گفت: از ۲۵ هزار و ۱۲۰ هکتار سطح زیر کشت پسته در سال گذشته بیش از ۱۵ تن پسته برداشت شد و امسال به دلایل مختلف به ویژه کمبود منابع آبی با اینکه این محصول و دیگر محصولات سازگار با شرایط کم آبی هستند اما با کاهش مواجه و به ۱۲.۵ تن تولید رسید.

پنجه خشکسالی بر چهره کشاورزی استان و تیغ برانش بر محصولات استراتژیکی چون زعفران، زرشک، عناب و … رسید. کاهش تولید این محصولات خود گواه بی رحمی قهر طبیعت است و بیشتر از همه این قهر گریبان گران‌ترین ادویه جهان یعنی زعفران را گرفته است که لازم است دولت در زمینه حمایت از کشاورزان برنامه ریزی داشته باشد.

منبع: مهر
انتهای خبر/

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.