تحولات لبنان و فلسطین

شهر مشهد در میزان سکونتگاه‌های غیررسمی پس از تهران رتبه دوم را دارد که البته این سکونتگاه‌های غیررسمی و بافت‌های فرسوده بیشتر در حاشیه شهر قرار دارند.

بازآفرینی بافت‌های فرسوده در انتظار سند و اعتبار!

بر اساس آمار رسمی سال ۹۵ حدود ۹۲۲هزار نفر در سکونتگاه‌های غیررسمی و بافت‌های ناکارآمد مشهد ساکن بوده‌اند، اکنون این تعداد به حدود یک‌میلیون و ۲۵۰هزار نفر افزایش پیدا کرده که از جمعیت چند استان بیشتر است؛ از طرفی ۵هزار هکتار بافت ناکارآمد در شهر مشهد وجود دارد که اصلاح آن کاری سخت، زمانبر و نیازمند منابع زیاد است.

در همین راستا و برای ساماندهی و بازآفرینی فضاهای ناکارآمد شهر مشهد، از سال ۹۸ با راه‌اندازی دبیرخانه شهر ترمیمی، تأسیس دفاتر تسهیل‌گری در مناطق هدف در دستور کار قرار گرفت تا با همکاری و کمک این دفاتر، درزمینه شناسایی نیازها، جلب مشارکت افراد ساکن در این محلات و تهیه سند توسعه محلات برای بازآفرینی و توسعه محلات هدف، گام اساسی برداشته شود.

دفاتر تسهیل‌گری یکی پس از دیگری در محلات مختلف تأسیس شدند به‌گونه‌ای که درحال حاضر ۴۱دفتر تسهیل‌گری در محلات هدف وجود دارد. از این تعداد ۳۷دفتر از سوی شهرداری مشهد و چهار دفتر نیز توسط وزارت کشور تأسیس شدند و مشغول فعالیت هستند که در حوزه دفاتر تسهیل‌گری هم مشهد رتبه دوم را در کشور دارد.اما روند کند و بروکراسی حاکم بر امور در این دفاتر به‌گونه‌ای است که اسناد توسعه بسیاری از محلات هدف به جز دو مورد که به صورت نصفه و نیمه ابلاغ شده، هنوز حتی تدوین هم نشده چه رسد به اینکه به مرحله تصویب و یا ابلاغ برسد.

هنوز نوشتن سند را آغاز نکرده‌ایم!

در همین خصوص مدیر دفتر تسهیل‌گری و توسعه محله کشاورز و شهید رجایی (قلعه ساختمان) با بیان اینکه دفتر ما اواخر بهمن ۹۹ تأسیس شده، گفت: جلب مشارکت‌های مردمی، برطرف‌ کردن مشکلات محلی در زمینه توسعه و ساخت‌وساز و کمک به حل آن‌ها گوشه‌ای از برنامه‌هایی است که در این دفتر در حال انجام است.

سهیل برومندی براتی با اشاره به اینکه گام‌های اولیه ما در زمینه تهیه سند برداشته شده اما هنوز بحث سندنویسی را آغاز نکرده‌ایم، گفت: دراین خصوص منتظریم پرسش‌نامه ما تأیید شود تا پس از آن آغاز به نوشتن سند توسعه محله کنیم.

وی افزود: چشم‌انداز ما این است که پس از تأیید پنج گام اولیه، درنهایت تا اوایل بهار و یا اواخر تابستان مرحله سندنویسی به پایان خواهد رسید.

وی با اشاره به اینکه بافت فرسوده، تراکم زیاد جمعیتی و کمبود خدمات و زیرساخت‌ها متأثر از فقر اقتصادی بوده و به کاهش سرمایه‌های اجتماعی در محله منجر شده است، افزود: بنابراین با نظر به اهداف بازآفرینی شهری و توان متخصصان دفتر در این محله، بهسازی محیطی محله، بهبود زیرساخت‌های شهری، بهسازی عرصه‌های عمومی، ظرفیت‌سازی و بهره‌گیری از ظرفیت‌های موجود خیران، همه نهادها و متولیان مؤثر در محله و کنترل و کاهش آسیب‌های اجتماعی از اهداف مدنظر ما در این محله است. وی اظهار کرد: سند توسعه محله کشاورز بیشتر جنبه مشارکتی دارد و سعی داریم کاربری‌های خدماتی که در محله داریم را به شهروندان و شورای اجتماعی محله واگذار کنیم.

وی با تأکید بر اینکه یکی از اصلی‌ترین مشکلات این محله موضوع سند نداشتن خانه‌هاست؛ عنوان کرد: آستان قدس با طرح سنددارکردن اراضی توانسته گام مثبت و مؤثری در راستای رفع این کمبودها بردارد اما به دلیل وضعیت معیشتی مردم، مورد اقبال سکنه قرار نگرفته و سرعت سنددار شدن خانه‌ها کند است.

جای خالی اعتبارات اجرایی در «رده»

مدیر دفتر تسهیل‌گری در محله «رده» هم با بیان اینکه سند توسعه این محله چند روزی است که تدوین شده و به تصویب رسیده، گفت: سند توسعه محله رده چند روز گذشته در ستاد شهرستان به تأیید رسید و احتمالاً تا دو هفته آینده در ستاد استان به تصویب خواهد رسید.

رضا امیری با بیان اینکه پروژه‌های ما از دل نیازهای مردم شناسایی شده است، عنوان کرد: ۳۰درصد پروژه‌ها با همکاری شهرداری، ۲۶درصد دستگاه‌های دولتی و ۴۴درصد هم توسط بخش خصوصی و مردم انجام خواهد شد.

وی اظهار کرد: پروژه‌هایی که مردم و شهروندان در آن‌ها مشارکت دارند بحث تجمیع و نوسازی است و ساخت‌وساز از طریق بسته‌های تشویقی شورا و یا وام‌هایی که بنیاد مسکن برای حاشیه‌نشینان دارد صورت خواهد گرفت.امیری به افزایش چهار برابری درخواست پروانه‌های ساخت‌وساز از سال گذشته تا کنون اشاره کرد و افزود: ما توانستیم از طریق معافیت‌هایی که شهرداری در نظر گرفته و وامی که بنیاد مسکن پرداخت می‌کند مردم را مجاب کنیم ساخت‌وسازها به شکل قانونی انجام شود.

وی با اشاره به اینکه باید بودجه برای پروژه‌ها به صورت کالبدی تأمین شود تا بتوانیم شاهد پیشرفت محلات باشیم، عنوان کرد: در حال حاضر سند توسعه محله به تصویب رسیده، به مرحله اجرا رسیده‌ایم و منتظر بودجه‌ها هستیم. باید دستگاه‌ها و شهرداری پای کار باشند تا بتوانیم قول‌هایی را که به مردم دادیم اجرا کنیم.

امیری با بیان اینکه هنوز هیچ کدام از بودجه‌های شهرداری برای ۱۴۰۰ نیامده، گفت: پروژه‌های ما آماده است اما هنوز بودجه‌ای برای اجرای آن‌ها وجود ندارد.

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.