به گزارش قدس آنلاین، توزیع ۴۹ میلیون نفری سهام عدالت بی شک بزرگترین طرح اقتصادی به لحاظ فراگیری در اقتصاد کشور بوده است. این طرح اقتصادی که حالا ۱۶ سال از اجرای آن میگذرد، توانست با مشارکت خیل عظیم و با تنوع اقشار و گروه ها به یکی از مهمترین موضوعات اقتصادی کشور تبدیل شود.
این طرح که می توانست در نهایت منجر به کوچک سازی دولت و مردمی سازی اقتصاد شود، با آزادسازی که دولت دوازدهم در سال ۹۹ انجام داد به یکی از تلخ ترین یادگاری های این دولت تبدیل شد.
کاهش ارزش هر روزه سهام عدالت در ۱۶ ماه گذشته نشان می دهد، ازادسازی صورت گرفته، نه تنها نتوانسته است، برای افرادی که این سهام را داشته اند، مفید باشد، بلکه با بسته شدن راههای فروش این سهام، عملا این طرح دولت برای استفاده افراد از سهام عدالت به شکست منجر شده است. حدود ۴۹ میلیون نفر سهامدار عدالت وجود دارد، که ۱۹ میلیون نفر در روش مستقیم هستند و ۳۰ میلیون نفر در روش مدیریت غیرمستقیم قرار دارند.
علی نیکزاد ثمرین، نماینده اردبیل در مجلس درباره سهام عدالت معتقد است: اگر سهام عدالت به صورت کامل اجرایی میشد، مترقی ترین تصمیم و گام بزرگی در راستای اجرای سیاست اصل ۴۴ قانون اساسی بود. باید مشکلات موجود در مسیر اجرای این تصمیم آسیب شناسی شود. برخی اوقات اتفاقات جالبی در کشور رخ میدهد، بدین معنی که اجرای برنامهای آغاز میشود، اما وسط کار موضوع از بین میرود. گسترش سهم بخش تعاون در اقتصاد کشور، کاهش فقر و ایجاد منبع پایدار برای اقشار آسیب پذیر، مردمی کردن اقتصاد و کوچک کردن دولت، از جمله اهداف سهام عدالت بود.
از سهام عدالت چه خبر؟
حجتالله عبدالملکی، وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی درباره سهام عدالت میگوید: ما اصرار داریم، تعاونیهای سهام عدالت شهرستانی تقویت شوند و فعالیتهای آنها با جدیت پیش رود. وزارت امور اقتصادی و دارایی در مصوبه چند هفته گذشته درخواست ما را بررسی کرد و بخشی از مطالبات مدیران تعاونیهای سهام عدالت پرداخت شد. اکنون باید ماموریتهای دیگری برای این تعاونیها تعریف شود و سازوکار مدیریتی این تعاونی ها اعم از انتخاب اعضای هیات مدیره تقویت شود. افرادی که سهام عدالت آنها تحت مدیریت تعاونی های سهام عدالت شهرستانی قرار دارد، سهام خود را نگه دارند؛ ما اقدامات لازم را با همکاری فراکسیون سهام عدالت و وزارت امور اقتصادی و دارایی پیگیری میکنیم تا بتوانیم سهام عدالت شهرستانی را تقویت کنیم.
واشقانیفراهانی، رئیس اداره نظارت بر ناشران گروه مالی و خدماتی سازمان بورس گفت: بر اساس مصوبه اخیر شورای عالی بورس تا پایان سال نماینده سازمانهای مرتبط به نمایندگی از سهامداران عدالت در روش غیرمستقیم در مجامع شرکتهای سرمایهپذیر حضور مییابند.
وی در مورد سهامداران روش مستقیم گفت: بر اساس مصوبه شورای عالی بورس در دولت قبلی که در ۱۵ تیر ماه امسال انجام شد، سهامدارانی که روش مستقیم را انتخاب کردهاند خودشان رأسا میتوانند در مجامع شرکتهای سرمایهپذیر شرکت کنند و شرکت سپردهگذاری مرکزی موظف است لیست این سهامداران روش مستقیم را به شرکتهای سرمایهپذیر بدهد و آنها در مجمع شرکت کنند.
محمد باغستانی، مدیرعامل شرکت سپردهگذاری مرکزی از آمادگی این شرکت برای واریز متمرکز سود سود سهام عدالت مردم به صورت متمرکز خبر داد.
وی در مورد سود عملکرد شرکتهای سرمایه پذیر عدالت در سال ۹۹ که باید طبق قانون تا پایان اسفند سال جاری واریز شود، گفت: شرکت سپردهگذاری مرکزی آمادگی دارد مانند سال گذشته که سود سهام عدالت از این طریق به حساب سهامداران واریز شد، امسال هم اگر شورای عالی بورس تصمیم بگیرد، این آمادگی وجود دارد، سود سهامداران عدالت به صورت متمرکز به حساب ذینفعان واریز شود، اما هنوز هیچ مصوبهای از شورای عالی بورس برای پرداخت سود سهام عدالت به ما ابلاغ نشده است.
اکبر حیدری، سخنگوی کانون شرکتهای سرمایهگذاری استانی سهام عدالت با بیان اینکه تا هفته آینده کارگروهی برای وصول سود سهام عدالت مربوط به سال ۹۹ تشکیل میشود، گفت: سود سهام عدالت باید تا پایان سال به حساب سهامداران واریز شود.
سهام عدالت چقدر میارزد؟
سهام عدالت که در هفتههای گذشته با کاهش ارزش مواجه شده بود، در هفته گذشته پایانی آذرماه تغییر روند داشت و رشد قابل توجهی را به ثبت رساند. این روند مثبت در هفته اول دی ماه نیز ادامه داشت. اما در هفته دوم دی ماه این روند با نزول همراه شد و این سهام در هفته گذشته با افت ۲.۵۹ درصدی مواجه شد؛ این مساله در حالی رخ داده است که شاخص کل بورس و شاخص کل هموزن بورس نیز به ترتیب با کاهش ۲.۴ و ۲.۴۵ درصدی در این هفته مواجه شدند.
برگههای سهام عدالت در قیمت های ۴۰۹ هزار تومانی، ۴۹۲ هزار تومانی، ۵۳۲ هزار تومانی و یک میلیون تومانی در هفته پایانی آذرماه به ترتیب با افت ۲۰۷ هزار تومانی، ۲۴۹ هزار تومانی، ۲۶۹ هزار تومانی و ۵۰۷ هزار تومانی مواجه شدهاند.
بسیاری از کارشناسان معتقدند، نمادهای حاضر در سبد سهام عدالت از ارزندهترین سهم های بازار سرمایه هستند. با این حال، ارزش برگههای سهام عدالت در برگههای مختلف به ترتیب برابر است با ۷ میلیون و ۷۹۷ هزار تومان، ۹ میلیون و ۳۸۰ هزار تومان، ۱۰ میلیون و ۱۴۲ هزار تومان و ۱۹ میلیون و ۶۵ هزار تومان.
کاهش ارزش سبد سهام عدالت در یک سال و نیم گذشته موجب ایجاد ضرر و زیان زیادی برای سهامداران عدالت شده است. ارزش فعلی سهام عدالت نسبت به دوران اوج بازار در مرداد سال ۹۹ با افت ۵۰ درصدی مواجه شده است. این در حالی است که ارزش همین سبد در انتهای هفته اول دی ماه با افت ۴۹ درصدی مواجه بود.
ارزش سهام عدالت نسبت به اول مرداد سال گذشته به ترتیب با کاهش قیمت ۷ میلیون و ۷۸۱ هزار تومانی، ۹ میلیون و ۳۶۱ هزار تومانی، ۱۰ میلیون و ۱۲۲ هزار تومانی و ۱۹ میلیون و ۲۶ هزار تومانی روبرو شده است.
نظر شما