تحولات لبنان و فلسطین

اگرچه برخی کارها در همان نگاه اول به دلیل نوع سختی آن، کاری مردانه به نظر می‌رسد اما زنانی هستند که علاوه بر مادر بودن، با انجام همین کارهای به ظاهر مردانه مسئولیت‌های زندگی را نیز به دوش می‌کشند.

توسعه یک واحد تولیدی با همت مادرانه

«اعظم دهقان» متولد۱۳۶۴ نیشابور و ساکن روستای قره‌داش قدمگاه است. او که سال‌هاست به کار گوسفندداری مشغول است، دلیل انتخاب این کار را به عنوان شغل اصلیش می‌پرسم که می‌گوید: پدرم سال‌هاست به کشاورزی مشغول است و در کنار آن نیز گوسفند هم داشت. وقتی قرار شد مشغول به کار شوم با توجه به فضای روستا بهترین کار برای درآمدزایی را همان گوسفندداری دیدم.

آغاز کار با دو رأس گوسفند

او که حالا دارای ۵۰ گوسفند است، می‌افزاید: حدود هفت سال است که مشغول به کارم و شروع فعالیتم با دو رأس گوسفند بود و برای ادامه کار کمیته امداد از واحد خودکفایی ۴۰میلیون تومان برای گسترش کارم اعطا کرد و همان زمان ۱۰ گوسفند دیگر نیز توانستم خریداری کنم.

این مادر پرتلاش با اشاره به اینکه اطلاعات زیادی از این کار نداشته اما با کمک و راهنمایی برادرش این کار را راه‌اندازی کرده است، بیان می‌کند: معمولاً بره ماده خریداری می‌کنم. باید آن‌ها را بزرگ کرد و به مرحله زاد و ولد رساند. بره‌های نری که متولد می‌شوند بزرگشان می‌کنم و آن‌ها را می‌فروشم و بره‌های ماده را برای زادوولد نگه می‌دارم.

این بانوی پرتلاش خاطرنشان می‌کند: بره‌های ماده پس از بزرگ شدن، آبستن و دارای شیر می‌شوند و می‌توان از محصولات آن‌ها استفاده کرد اما من ترجیح می‌دهم آن شیر را بره‌ها به عنوان تغذیه استفاده کنند.

نرخ متفاوت و تقاضای بازار

وی ادامه می‌دهد: اگر رسیدگی به گوسفندان ماده خوب باشد پس از سه ماه فاصله دوباره آبستن می‌شوند. اگر به گوسفندان برسیم زادو ولد خوبی دارند  در غیر این صورت مرگ و میر بره‌ها بالا می‌رود.

او درباره فروش گوسفندان نیز بیان می‌کند: گوسفندان را به واسطه‌ها می‌فروشیم که این نرخ براساس تقاضا در بازار متفاوت است. معمولاً گوسفندان به وزن که برسند، می‌فروشم و از این رو نمی‌توان سن مشخصی را بیان کرد.

وی درباره هزینه‌های درمان دام‌ها نیز توضیح می‌دهد: برای مداوا و نگهداری از دام‌ها با اطلاعات خودم و براساس تجربه این کار را می‌کنم. البته به‌تازگی با کمیته امداد صحبت‌هایی داشتم تا از راهنمایی‌های آن‌ها نیز استفاده کنم. گوسفندداری کار سختی است آن‌ها مدام نیاز به مراقبت دارند. درصورت بیماری هزینه‌های درمانشان بسیار بالاست برای مثال یک شربت نفخ و یک آمپول تقویتی آن‌ها حدود ۲۵۰هزار تومان است.علاوه بر آن داروی انگل که حدود ۴۸۰هزار تومان است باید ماهانه به گوسفندان داده شود.

وی بیان می‌کند: متأسفانه هزینه‌های تغذیه و نگهداری گوسفندان بالاست و این درحالی است که قیمت یک بره نر حدود ۵/۳ میلیون تومان است که با توجه به هزینه بالای کاه و جو عملاً هیچ سودی برای دامدار ندارد. برای مثال کاه وجو که کیلویی ۷هزار و ۵۰۰ تومان است پیش از تورم و کرونا این آذوقه کیلویی ۴هزار تومان بوده است. در ماه حداقل ۳۰کیسه کاه نیاز داریم. در گذشته بیشتر گوسفندان را برای چرا در طبیعت می‌بردیم اما من زمین کشاورزی ندارم که آن‌ها را برای چرا ببرم و باید آذوقه آن‌ها را تأمین کنم.

هزینه بالای نگهداری

وی ادامه می‌دهد: اگر بخواهیم گوسفند زنده را بفروشیم، قیمت آن‌ ارزان است. گوسفندداری سخت شده است چون هزینه‌های تأمین علوفه و نگهداری آن بسیار بالاست و گاهی مشکلات تأمین علوفه و دارو ادامه کار را سخت می‌کند. با وضعیت موجود شرایط ادامه کار و افزایش دام‌ها مهیا نیست حتی حفظ همین وضعیت هم به دلیل بالا رفتن قیمت علوفه و ارزان بودن دام زنده ناممکن است.

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.