به گزارش قدس آنلاین، بر اساس مستندات «بلومبرگ»، قیمت گندم روز سهشنبه ۴۱ دلار در لحظه انتشار خبر برای تحویل در ماه «می» افزایش قیمت داشته و هر بوشل از این محصول به قیمت ۱۳۳۵ دلار معامله میشود.
قیمت این محصول راهبردی در یک ماه گذشته ۵۵۵ دلار در هر بوشل رشد کرده و از ۷۷۸ به ۱۳۳۳ دلار رسیده است یعنی ۷۱ درصد تنها در یک ماه اخیر افزایش قیمت داشت که به گفته کارشناسان مهمترین عامل آن، اتفاقات بین روسیه و اوکراین است.(بوشل واحد اندازهگیری وزن است که جزو اندازهگیری خشک محسوب میشود و در کشاورزی کاربرد دارد. بوشل در دوران قرون وسطی برای سنجش حجم دانهها کاربرد داشت. بوشل گندم وزنی معدل ۶۴ پوند داشت، ولی دستگاه ستونی در قرن ۱۶ میلادی جایگزین شد که برابر با ۵۶ پوند وزنی بود).
رشد قیمت کالاهای اساسی تنها مربوط به دوره ۱۲ روزه تحولات اوکراین و روسیه نیستT بلکه شیوع بیماری کرونا هم به رشد قیمت کالاهای اساسی در بازارهای جهانی انجامیده بود و اتفاقات اخیر این قیمتها را تشدید کرد. قیمت گندم در یک سال گذشته ۱۰۶ درصد رشد داشته یعنی بیش از دو برابر شده است.
بر اساس گزارش بلومبرگ، قیمت گندم در یک سال گذشته از ۶۴۶ دلار به ۱۳۳۳ دلار یعنی ۱۰۶ درصد افزایش داشته که ۷۱ درصد آن در یک ماه اخیر بوده است.
قیمت خوراک دام هم این روزها میدانداری میکند به طوری که ذرت که بهعنوان خوراک دام استفاده میشود روز سهشنبه دو دلار افزایش داشت؛ اما در یک ماه اخیر رشد ۱۲۴ دلاری را ثبت کرده که رشدی معادل ۱۹.۶ درصد داشته است.
بر اساس این گزارش، ۱۳ روز پیش بود که مناقشات بین اوکراین و روسیه آغاز شد و این سرآغازی بود تا بازار کالاهای اساسی تحت تأثیر قرار گیرد و از آن روز محصولاتی مانند گندم، خوراک دام و دانههای روغنی رکوردهای جدید قیمت را ثبت میکنند به طوری که گندم رشد ۷۵ دلار در روز را هم ثبت کرد.
اوکراین و روسیه در مجموع ۳۰ درصد غلات جهان را تامین میکنند و قطب تولید دانههای روغنی هستند، بندر «دریای سیاه» که مشترک بین دو کشور برای صادرات محصولات است در چند روز اخیر خالی از کشتیهای تجاری است و کشوری برای واردات و صادرات آنجا نمیآید و همین عاملی برای کاهش عرضه در بازارهای جهانی و افزایش قیمت شده است، تاجران میگویند خطر ورود به این بندر زیاد شده است و کشتیها قیمتهای سرسامآور طلب میکنند.
نیاز ایران به واردات گندم
از آنجا که ۳۰ درصد غلات جهان از منطقه اوکراین و روسیه تأمین میشود، بسیاری از کشورهای واردکننده نگرانند که در صورت ادامه این درگیریها مشکلاتی در تامین داشته باشند. ایران از جمله کشورهایی است که امسال واردکننده عمده گندم بود؛ اما بر اساس آخرین گزارش شرکت بازرگانی دولتی ایران، بخش زیادی از گندم وارداتی، وارد شده است.
مدیرکل هماهنگی توزیع و فروش شرکت بازرگانی دولتی ایران ابراز کرد:«خرید تضمینی امسال به ۴.۵ میلیون تن رسید، اما با برنامهریزیهای خوب سال گذشته و خرید و تأمین کسری، واردات امسال آغاز شد و تا پایان بهمن ماه بیش از ۶.۲ میلیون تن وارد کشور شده است».
پیش از این اعلام شده بود که امسال حدود ۷.۵ میلیون تن گندم برای تامین نیاز کشور باید وارد شود بنابراین ایران حدود ۱.۳ میلیون تن دیگر باید وارد کند. ایران در سالهای گذشته در تامین گندم خودکفا بود و به دلایل خشکسالی و تعیین نامناسب نرخ خرید تضمینی که در دولت گذشته رخ داد این خودکفایی از دست رفت.
منبع: کیهان
نظر شما