تحولات منطقه

سدگلورد با ظرفیت ۱۰۷ میلیون متر مکعب در حالی پس از پنج سال از افتتاح رسمی همچنان سالانه فقط حدود ۲۰ درصد آبگیری می شود که نقش این سد علاوه بر رفع کمبود آب ۲۵ هزار هکتار اراضی کشاورزی ، نقش محوری در رونق گردشگری و حل مشکلات زیست محیطی تالاب بین‌المللی میانکاله دارد.

 شرق مازندران در انتظار آبگیری کامل سد گلورد برای رونق کشاورزی
زمان مطالعه: ۴ دقیقه

به گزارش قدس آنلاین، سد گلورد در شهرستان نکا در شرق مازندران ساخته شده ، منطقه ای که از یک سو همواره اراضی کشاورزی آن با کمبود آب مواجه بوده است و از سوی دیگر جاری شدن سیلاب های متعدد در فصول پربارش جان و مال مردمان را به خطر می انداخت . با کامل شدن این سد از پنج سال پیش مشکلات ناشی از سیلاب منطقه رفع شد ، اما به دلیل کمبود اعتبار برای ساخت پلی که مشکل تردد ساکنان تعدادی از  روستاهای منطقه را رفع کند ، به طور کامل آبگیری نشده است.

بررسی های میدانی و اظهارات کارشناسان شرکت آب منطقه ای مازندران نشان می دهد که آبگیری کامل این سد پس از عملیاتی شدن و نصب  پل فلزی زیر قوسی که رفت و آمد ساکنان ۶۰ روستای بالا دست را برقرار می کند ، قابل انجام است. پل فلزی زیر قوسی سد گلورد که کارخانه ماشین سازی تبریز در حال ساخت آن است بر اساس اعلام رسمی معاون طرح و توسعه شرکت آب منطقه ای مازندران ۸۰ درصد پیشرفت فیزیکی دارد و تا پایان امسال نیز نصب و را ه اندازی می شود.

مهندس حیدر داودیان یکی از دلایل به تاخیر افتادن آبگیری سد را نصب پل برشمرد ولی گفت که دلایلی دیگری هم وجود دارد.

وی توضیح داد : علاوه بر مشکلات کمبود مالی برای ساخت پل ، در عین تعارضات اجتماعی نیز سبب شد تا  چگونگی تهیه طرح ساخت پل و راه دسترسی منتهی به دو طرف پل نیز همواره تغییر و یا به تاخیر بیفتد.

داودیان همچنین با اظهار این که سال گذشته با تزریق یکهزارو ۵۰۰ میلیارد ریال اعتبار ساخت پل فلزی از سوی شرکت پیمانکار سرعت گرفت ، گفت : یکی دیگر از دلایل کند شدن اجرای طرح لغزشی و رانشی بودن جاده یکهزار متری منتهی به پل از سمت روستای « ولم » است.

وی با بیان این که سال گذشته در میانه راه جاده سازی این مسیر به گورهای باستانی یا به عبارتی یک قبرستان ۲ هزار و ۵۰۰ ساله برخورد و عملیات ادامه ساخت جاده متوقف شد ، افزود : اگر چه با همکاری خوب اداره کل میراث فرهنگی ، صنایع دستی و گردشگری مازندران و با حضور کارشناسان این مجموعه در منطقه کار با مراقبت همه جانبه ادامه یافت ، اما هنوز وزارت میراث فرهنگی در خصوص این گور تاریخی جلسه ای برگزار نکرده است و به همین دلیل به صورت آهسته البته با حضور دائمی یک کارشناس میراث کار جاده سازی در حال اجرا است.

معاون طرح و توسعه شرکت آب منطقه ای مازندران گفت که مسوولان این شرکت برای جلب اعتماد مردم منطقه سفری را برای بازدید اعضای شوراهای اسلامی ، دهیاران و شمای از کشاورزان به نمایندگی از اهالی ۶۰ روستای بالا دست سد گلورد به محل کارخانه ماشین سازی تبریز هماهنگ کردند ، گفت: طبق برنامه و پیش بینی های صورت گرفته تا پایان امسال این پل فلزی زیر قوسی که دومین نمونه پل در کشور است به محل سد منتقل و نصب می شود.

وی افزود : در حال حاضر ساخت پل فلزی زیر قوس که ارتباط دهنده ۶۰ روستای بالا دست سد گلورد است با ۸۰ درصد فیزیکی در کارخانه ماشن سازی تبربز در دست ساخت است و با تزیق اعتبار ویژه از سوی وزارت نیرو مشکلی در ساخت پل و جاده های منتهی به دو طرف این پل نداریم.

داودیان با اظهار این که  همواره سد سازی دارای پیوست گردشگری است و ساخت پل فلزی نیز به عنوان یک نماد گردشگری در سد گلورد از اهمیت خاصی برخوردار است ، گفت : به همین دلیل حساسیت طراحی این پل بسیار بالا بوده تا مقوله گردشگری در عبور از این پل که مشرف به سد است ، رعایت شود.

به گفته معاون طرح و توسعه شرکت آب منطقه ای مازندران نمونه نخست نصب پل فلزی زیر قوسی روی سد کارون ۳ قرار دارد که بسیار زیبا و دارای پیوست گردشگری است. 

 شرق مازندران در انتظار آبگیری کامل سد گلورد برای رونق کشاورزی

عملیاتی شدن ۷۵درصد شبکه آبیاری پایین دست 

داودیان با بیان این که آبگیری کامل سد گلورد با ظرفیت ۱۰۷ میلیون متر مکعب برای کشاورزی ، آب شرب و مقولات زیست محیطی شرق مازندران از اهمیت بسیار بالایی برخورد دار است، گفت : از سال ۱۳۹۶ تا کنون که این سد به صورت رسمی افتتاح شد به دلیل مشکلات ساخت پل و البته با هدف آزمایش های فنی سد ، هر ساله فقط ۲۰ درصد از ظرفیت پل آبگیری می شود که در حال حاضر نیز حدود ۲۰ میلیون متر مکعب آب در این سد ذخیره سازی شده وجود دارد.

وی افزود : خوشبختانه طی چهار سال اخیر با همکاری مردم شرق مازندران ۷۵ درصد از طرح های شبکه آبیاری پایین دست نیز انجام شده و آماده بهره برداری است و به عبارتی از ۲۵هزار هکتار زمین های کشاورزی پایین دست سد که قابلیت بهره برداری از این سد را دارند، شبکه آبیاری برای ۱۸ هزار هکتار عملیاتی و اجرایی شده است.

معاون طرح و توسعه شرکت آب منطقه ای مازندران به اهمیت آبگیری کامل سد گلورد ونقش آن در مقولات زیست محیط به خصوص تالاب بین المللی میانکاله نیز اشاره کرد و گفت : البته از دو سال پیش رهاسازی یکهزارو ۳۰۰ لیتر در ثانیه آب از سد گلورد برای تالاب میانکاله در حال انجام است و این کار هم همزمان با بروز بیماری برای پرندگان مهاجر و تلفات آنها در سال ۹۹ شروع شد و آب رهاسازی شده از سد گلورد از طریق سد انحرافی نکارود، ۴۰ کیلومتر کانال اصلی و ۱۰ کیلومتر زهکش پس از طی مسیر ۵۰ کیلومتری وارد تالاب  می شود.

وی با اشاره به این نکته این که این اقدام سبب شد تا سال گذشته تلفاتی از پرندگان در میانکاله نداشته باشیم ، بیان داشت: بهبود شرایط زیست محیطی تالاب میانکاله از طریق دو زهکش در حال انجام است چرا که  این زهکش ها ضمن جلوگیری از ماندابی شدن اراضی و خسارات سیل به اراضی کشاورزی منطقه، آب را پس از هر بارندگی به تالاب میانکاله هدایت می کنند.

انتهای پیام

منبع: ایرنا

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.