تحولات لبنان و فلسطین

هنوز مبارزه با ویروس کرونا تمام نشده که خبر از شیوع بیماری آبله میمونی مردم کشورهای جهان را نگران کرده است.

نگران آبله میمونی نباشید

بر اساس تازه‌ترین خبرها شمار موارد ابتلا به آبله میمونی در جهان از ۲۰۰ مورد فراتر رفته و افزایش روزانه در ۲۱ کشور ادامه دارد.
در اتحادیه اروپا، ۱۲ کشور حداقل یک مورد را گزارش کرده‌اند که بیشترین تعداد تاکنون در اسپانیا با ۵۱ مورد و پس از آن پرتغال با ۳۷ مورد قرار دارد.
در کشور ما نیز چند روز پیش ابراهیم قادری؛ رئیس اداره مراقبت بیماری‌های واگیر وزارت بهداشت از شناسایی ۶ بیمار مشکوک به آبله میمون در کشور خبر داده بود.
به گفته وی پنج نفر از این افراد نمونه‌گیری شدند که نتیجه آزمایش سه نفر منفی شده است. با این‌حال با وجود تفاوت میان کووید۱۹ و آبله میمونی؛ نگرانی از شیوع این بیماری به‌ویژه پس از تجربه تلخ ورود کرونا به کشورمان وجود دارد.

تفاوت بین کووید۱۹ و آبله میمونی 
مسعود مردانی؛ عضو کمیته کشوری بیماری‌های عفونی وزارت بهداشت در پاسخ به این پرسش که چرا بیماری آبله میمونی موجب نگرانی سازمان جهانی بهداشت و مردم شده، به ما می‌گوید: با توجه به اینکه آبله میمونی یک بیماری ویروسی است و بلافاصله پس از فروکش کردن ویروس کووید ۱۹ شیوع پیدا کرده، مردم نگران‌اند که ویروس این بیماری نیز مانند ویروس کرونا در سطح دنیا منتشر شود. اما واقعیت این است تفاوت‌های عمده‌ای بین کووید۱۹ و آبله میمونی وجود دارد و سرعت انتقال آبله میمونی بسیار پایین‌تر از سرعت انتقال کووید۱۹ است. 

این استاد دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی با اشاره به اینکه آبله میمونی یک بیماری شناخته شده است که از پیش از این نیز وجود داشته و اکنون با قدرت انتشار بالا بازپدید شده است، اضافه می‌کند: موارد ابتلا به این بیماری طی مدت دو هفته در ۱۲ کشور و اکنون در ۲۰ کشور دنیا مشاهده شده که این قدرت انتشار برای متخصصان عفونی غیرمعمول و دور از انتظار بوده و به همین دلیل توجه جامعه جهانی را به خود جلب کرده است.
مدیر گروه بیماری‌های عفونی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی در پاسخ به این پرسش که چرا به این بیماری آبله میمونی می‌گویند، اظهار می‌کند: هنوز حیوانات ذخیره‌ای که می‌توانند عامل انتقال این بیماری باشند به طور کامل شناخته نشده‌اند، اما آنچه مسلم است اینکه جوندگانی نظیر میمون، راسو و سنجاب می‌توانند موجب انتقال این بیماری به انسان شوند. 

مردانی در پاسخ به این پرسش که افراد واکسیناسیون شده بیماری آبله چقدر در برابر این بیماری مصونیت دارند نیز می‌گوید: با استناد به مقاله‌های بین‌المللی ۸۵درصد افراد بالای ۴۰سال کشور که واکسن آبله تزریق کرده‌اند در برابر این بیماری ایمن هستند، اما اگر آبله میمونی در وسعت بالا انتشار پیدا کند، با توجه به اینکه سال‌هاست ویروس آبله انسانی در سطح جهان ریشه‌کن شده و چند دهه است که واکسیناسیون این بیماری متوقف شده و افراد کمتر از ۴۰ سال واکسینه نشده‌اند ممکن است در معرض خطر باشند. 

وی ادامه می‌دهد: البته دو نمونه واکسن مورد تأیید سازمان جهانی بهداشت برای ایمن‌سازی افراد در برابر این بیماری وجود دارد و اینکه تاکنون سازمان جهانی بهداشت تصمیمی برای واکسیناسیون عمومی کشورها در مورد آبله میمونی نگرفته نشان می‌دهد ابعاد قضیه به وسعت بیماری کرونا نیست. زیرا این بیماری در صورت تماس مداوم و طولانی مدت با فرد بیمار منتقل می‌شود و اگر بیمار مبتلا به این ویروس قرنطینه شود امکان انتقال بسیار کاهش می‌یابد و در واقع به‌سادگی قابل پیشگیری و کنترل است.

واگیری شدید بسیار محدود است
شاهین قاسمی؛ متخصص بیماری‌های عفونی و عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی ایران نیز در پاسخ به این پرسش که چرا این بیماری ویروسی به آبله میمونی معروف است، به ما می‌گوید: آبله، بیماری است که بیش از ۳۰ سال پیش در جهان ریشه‌کن شده، اما آبله میمونی بیماری است که علائم پوستی مشابه آبله دارد و از طریق تماس انسان با حیوانات جونده از جمله میمون منتقل می‌شود به همین دلیل به آبله میمونی معروف است.

این متخصص بیماری‌های عفونی و گرمسیری با اشاره به اینکه در آبله میمونی واگیری شدید از طریق انسان به انسان بسیار محدود است، اضافه می‌کند: این بیماری مانند کووید۱۹ نیست که در صورت ابتلای یک فرد در جامعه تعداد زیادی از افراد مبتلا شوند، بلکه از طریق تماس بسیار نزدیک فرد بیمار با سایر افراد منتقل می‌شود و میزان مرگ و میر ناشی از آبله میمونی در مقایسه با کووید ۱۹ بسیار پایین و حدود ۵ تا ۱۰ درصد است اما به دلیل اینکه دارویی برای آن وجود ندارد نگران‌کننده است. 

به گفته این متخصص بیماری‌های عفونی و گرمسیری، علائم و نشانه‌های آبله میمونی در انسان مشابه آبله است، اما می‌تواند خفیف‌تر باشد. این بیماری با علائمی نظیر تب، سردرد، گرفتگی و دردهای عضلانی و خستگی همراه است سپس با گذشت چند روز جوش‌ها و بثورات پوستی ظاهر می‌شود و پس از دو تا چهار هفته خود به‌ خود بهبود می‌یابد و در واقع تنها تفاوت علائم بالینی آبله میمونی با علائم بیماری ویروسی آبله در انسان این است که در آبله میمونی، غدد لنفاوی درگیر و متورم می‌شود.

شروع بیماری‌یابی آبله میمونی از مرزهای کشور 
قاسمی در خصوص همه‌گیری این ویروس در کشورهای جهان می‌گوید: تا ششم خرداد امسال هیچ مورد ثابت شده‌ای از آبله میمونی در هیچ یک از کشورهای آسیایی وجود نداشته و با اینکه در کشور ما ۶ مورد مشکوک به این بیماری مشاهده شده بود، خوشبختانه جای نگرانی در مورد ابتلا به این بیماری نیست و همکاران وزارت بهداشت بیماریابی خود را از مرزهای کشور آغاز کرده‌اند تا اگر فردی با مواردی نظیر تب و بثورات پوستی مشاهده شد، نسبت به قرنطینه و نمونه‌گیری (انجام تست PCR) از وی اقدام شود.

این متخصص بیماری‌های عفونی اضافه می‌کند: براساس اعلام سازمان جهانی بهداشت احتمال همه‌گیر شدن این بیماری مشابه آنچه کشورها در کرونا تجربه کردند وجود ندارد، ضمن آنکه برای ایمنی در برابر این ویروس، واکسن وجود دارد. گرچه در حال حاضر نیازی به واکسیناسیون همگانی نیست اما واکسیناسیون هدفمند در صورت امکان برای تماس نزدیک با افراد آلوده وجود دارد. با این حال بهتر است مردم برای پیشگیری از ابتلا به این بیماری از تماس با جوندگان و خوردن گوشت‌هایی که کاملاً پخته نشده خودداری کنند. 

قاسمی با تأکید براینکه آبله میمونی مانند کووید قابلیت انتقال از فردی به افراد دیگر را ندارد، اضافه می‌کند: با اینکه ویروس آبله میمونی مانند ویروس کووید ۱۹ از طریق هوا منتقل می‌شود، سرعت انتشار ویروس این بیماری مشابه سرعت انتشار ویروس کووید ۱۹ نیست که در اثر عطسه فرد ناقلی که علائم بالینی کووید ۱۹ را ندارد، صدها ویروس در جامعه منتقل شود. ویروس آبله میمونی فقط از طریق تماس بسیار نزدیک فرد مبتلا یا حیوان ناقل یا تماس با لباس‌ها یا اشیایی که فرد مبتلا یا حیوان ناقل با آن‌ها در تماس بوده، به افراد سالم منتقل می‌شود.
خبرنگار: اعظم طیرانی

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.