تحولات لبنان و فلسطین

۱ مرداد ۱۴۰۱ - ۰۳:۱۱
کد خبر: 810045

چرا روس‌ها سراغ پهپادهای ایران آمدند؟

دکتر فرشید باقریان، مدیر گروه قفقاز انجمن مطالعات غرب آسیا

به منظور شناخت جایگاه و اهمیت موضوع پهپادها در نشست سه‌جانبه تهران، ابتدا باید ارتباط روسیه و ایران با مسئله موشک و پهپاد را تشریح کنم.

آمریکا سه نوع سامانه راداری دارد که نمی‌توانند با پهپادهایی که در ایران تولید می‌شود درگیر شود چون سیستم ما و روسیه با هم متفاوت است. اگر به یاد داشته باشید سامانه موشک روسیه در ابتدای جنگ اوکراین مشکل‌ساز شده بود و خطای زیادی داشت چون از جی‌پی‌اس استفاده نمی‌کند. موضوع مهم در صنعت تولید موشک، کمبود چیپست است؛ قطعه‌ای در تایوان تولید می‌شود و ماده اولیه آن از معادن اوکراین استخراج می‌شود.  برای تولید هر موشک در روسیه ۲۰۰ گرم نقره و پنج عدد چیپست لازم است. روسیه در حال حاضر این مواد را در اختیار ندارد به همین دلیل به ایران وابستگی دارد تا بتواند نقره مورد نیاز خود را تأمین کند. از سوی دیگر تنها راهی که روسیه می‌تواند چیپست مورد نیاز خود را تأمین کند ایران است؛ چرا که مسیر قزاقستان (به دلیل آشوب‌ها و اتفاق‌ها) و دریای سیاه به دلیل مین‌گذاری بسته است و تنها کریدور موجود از ایران می‌گذرد. از این رو اگر ایران بپذیرد در اتحاد استراتژیک با روسیه وارد شود، تحریم‌های غرب علیه روسیه نمی‌تواند کامل اجرا شود. در واقع عناد رسانه با ما در ایران است. دولت آمریکا سالانه ۸۵میلیون دلار به رسانه‌های معاند فارسی‌زبان پول پرداخت می‌کند تا این دشمنی را ادامه دهند. بنابراین نباید از رسانه‌ها انتظار داشته باشیم به گونه‌ای دیگر رفتار کنند. نشست سه‌جانبه ایران، روسیه و ترکیه حتی اگر منتج به عقد قرارداد یا تفاهم‌نامه‌ای نمی‌شد، به دلیل مسائل خاص منطقه‌ای و شرایط روسیه و پوتین نمایش دیپلماسی قدرت ایران محسوب می‌شود. قرار گرفتن این سه قدرت مهم دور یک میز سیاسی و راهبردی فشار بسیار زیادی بر قدرت‌های غربی و آمریکا وارد کرد. در این بین تقویت روابط اقتصادی طرفین، جنگ اوکراین، بهبود روابط راهبردی و کنار گذاشتن آمریکا، اروپا و دولت‌های غربی از معادلات راهبردی منطقه موجب شد تا این نشست بسیار مهم جلوه کند. 
به همین دلیل رسانه‌های معاند با تحریف دستاوردها و دیپلماسی اتخاذ شده از سوی این کشورها، در پی انحراف افکار عمومی از توفیقات اقتصادی به مسائل امنیتی هستند. آن‌ها با دامن زدن به موضوع پهپادها، تشریفاتی قلمداد کردن این دیدارها، تقویت و برجسته کردن سفر بایدن به خاورمیانه، نامطمئن نشان دادن روسیه و... تلاش می‌کنند رویکرد سیاست خارجی ایران را آفت‌زده نمایش دهند. در صورتی که در یک سال گذشته ارتباطات تجاری ایران و روسیه ۸۰درصد افزایش و چشم‌انداز ۴۰میلیارد دلاری چند سال آینده برای آن در نظر گرفته شده است. همچنین ترکیه هم روابط روزافزون با ایران دارد. 
طبعاً این سفرها علاوه بر آثار راهبردی و تقویت جهان چندقطبی در بستر دیپلماسی اقتصادی دولت سیزدهم، دارای ظرفیت مهمی برای دور زدن تحریم‌ها و افزایش روابط تجاری با طرفین هستند و این دقیقاً چیزی است که رسانه‌های معاند از پرداختن به آن خودداری می‌کنند و همواره در پی وارونه‌نمایی حقایق هستند. در ارتباط تهران- مسکو تهدید زیادی دیده نمی‌شود اما فرصت بسیار زیادی وجود دارد. یکی از این فرصت‌ها، ژئوپلتیک ایران است. 
کشور بزرگی مانند ایران در یک شاهراه قرار دارد که محل تجمع و خطر است و حتی می‌توان گفت در مرکز هیجان قرار دارد و اصطلاح Heartland  به دلیل قرار گرفتن جمهوری اسلامی ایران در قلب تحولات جهان است. البته در اتحاد استراتژیک میان ایران و روسیه بر سر مسئله ژئوپلتیک هنوز اشتراک معنایی میان دو کشور وجود ندارد. نگاه ما به شرق است و اگر این رویکرد دستاوردهایی برای ما نداشته باشد ما سرخورده خواهیم شد.

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.