به گزارش قدس آنلاین به نقل از الجزیره، اما وضعیت در عراق متفاوت است به طوری که پاسپورتهای دیپلماتیک به افرادی غیر سیاسی و غیر دیپلمات و بر اساس خویشاوندسالاری و فامیلپروری اعطا میشود و طبق اعلام کمیسیون پاکدستی پارلمان عراق، شکایتی از «فواد حسین»، وزیر امور خارجه به دستگاه قضایی به خاطر عدم اعلام شمار واقعی پاسپورتهای دیپلماتیک اعطا شده به افراد فاقد شرایط ارائه شده است.
در همین رابطه، پس از چند هفته از اعلام وزارت کشور عراق در صدور بیش از 4 هزار پاسپورت دیپلماتیک طی یک سال، «سروه عبدالواحد» و «هادی السلامی» دو نماینده پارلمان عراق و عضو کمیسیون پاکدستی به دادستانی علیه وزیر امور خارجه به خاطر عدم اعلام فهرست دارندگان پاسپورت دیپلماتیک شکایت کرده است.
سروه عبدالواحد در این باره در گفتوگویی تلویزیونی تصریح کرد: نامهای به وزیر امور خارجه ارسال و در آن خواستار ارائه توضیح درباره مساله پاسپورتهای دیپلماتیک اعطا شده به افراد فاقد شرایط شدهایم اما طبق قانون پارلمان، علیرغم گذشت 15 روز جوابی دریافت نکرده ایم.
این نماینده پارلمان عراق گفت: پاسپورتهای دیپلماتیک به مدلها (افراد)، مانکنهای لباس و افراد معروف در برنامه تیک تاک داده شده است لذا شاهدیم که پاسپورت دیپلماتیک عراق در میان کشورهای جهان بی اهمیت و بدون احترام شده است.
پیش از این برخی رسانههای عراقی هم سندی را منتشر کردهاند که نشان میدهد 10 نفر از اعضای خانواده «محمد الحلبوسی»، رئیس پارلمان عراق، گذرنامه دیپلماتیک دریافت کردهاند.
بر اساس شکایتی که کمیسیون پاکدستی پارلمان عراق به دادستانی ارائه کرده است، حدود 45 هزار پاسپورت دیپلماتیک صادر شده است که رقم بسیار بالایی است.
پیش از این، وزارت کشور عراق که مسئول صدور پاسپورت است، اذعان کرد 4هزار تا 4200 پاسپورت دیپلماتیک از ماه اکتبر 2021 میلادی صادر شده است.
سرهنگ ماجد احمد، مدیر امور پاسپورت وزارت کشور در این باره اعلام کرد: پاسپورت دیپلماتیک منحصرا با امضای وزیر کشور به نمایندگان پارلمان کنونی و گذشته و موارد استثنای دیگر صادر شده است.
اولین و متداول ترین مدرک مورد استفاده برای عموم مردم، پاسپورت عادی یا گردشگری نام دارد.
این مدرک در واقع به معنای شهروندی شما در کشور مقصد بوده و شما با در اختیار داشتن آن، میتوانید برای دریافت ویزای و سفر به کشور مختلف اقدام کنید. گذرنامه گردشگری عموما برای سفرهای چند روزه و کاری استفاده می شود و دارای اعتباری پنج ساله است.
این پاسپورت که به آن گذرنامه دیپلماتیک نیز گفته می شود، مختص مقامات کشوری دستگاه های مختلف است که بر حسب ضرورت برای انجام بازدید از کشورهای خارجی برای آنها صادر می شود.
مدت زمان اعتبار این گذرنامه نسبت به سایر موارد ذکر شده کمتر می باشد و بیشتر بر حسب دعوت کشور مقصد از مقام سیاسی مورد نظر در اختیار آنها قرار داده میشود. گذرنامه سیاسی یا دیپلماتیک در موقع ورود به کشور باید به وزارت امور خارجه تحویل داده شود.
گذرنامه خدمت، عمدتا برای انجام سفرهای کاری و ماموریت های برون مرزی کارکنان دولت صادر می شود. این پاسپورت نیز می بایست به وسیله وزارتخانه ای که قصد اعزام نیروی به ماموریت های برون مرزی را دارد، درخواست و ارائه شود.
شرایط دریافت این گذرنامه شباهت زیادی با گذرنامه های دیپلماتیک دارد، ولی مدت زمان اعتبار آن بیشتر است.
بر اساس دستهبندی شرکت سوئیسی(Henley & Partners) برای سال 2022 میلادی، پاسپورت عراقی در مرتبه یکی مانده به آخر و تنها پیش از پاسپورت افغانستان قرار دارد.
بر این اساس، دارندگان پاسپورت عراقی از مجموع کشورهای جهان تنها میتوانند به 28 کشور بدون ویزا سفر کنند، پس از آن دارندگان پاسپورت سوریه با امکان سفر به 29 کشور و پاکستان با امکان سفر به 31 کشور بدون اخذ ویزا در شرایط نسبتا بهتری از پاسپورت عراق قرار دارند.
در همین ارتباط، «هادی العصامی»، پژوهشگر سیاسی عراق با بیان اینکه شمار پاسپورتهای دیپلمات بیش از 45 هزار عدد است، گفت: با اعطای این پاسپورتها به هنرمندان و مدلها و افراد غیر سیاسی و دیپلمات، به وجهه و اعتبار عراق خدشه وارد شده است و بر اساس گزارشها، این نگرانی وجود دارد که برخی کشورها به دلیل کثرت دارندگان این نوع پاسپورتها، از دادن امتیازات به آن خودداری کنند.
نظر شما