۲۰ آذر ۱۴۰۱ - ۱۹:۴۹
کد خبر: 834136

قلب تپنده هر خودرویی پیشرانه آن است و در صورتی که حال موتور و اجزای آن خوب نباشد نمی‌توان استارت زد و با اطمینان رانندگی کرد.

ضد یخ، ضد زنگ زدگی در روزهای زمستانی!

به گزارش قدس آنلاین، آشنایی با اجزای مختلف خودرو ضروری است. ابتدا باید بدانیم که سیستم خنک‌کننده موتور خودرو چیست و ضد یخ چه نقشی در خنک بخشی به آن دارد.
قلب تپنده هر خودرویی پیشرانه آن است، در صورتی که حال موتور و اجزای آن خوب نباشد نمی‌توان با اطمینان رانندگی کرد.
در ادامه با معرفی ضدیخ و کاربردهای آن صحبت خواهیم کرد.

ضد یخ، ضد زنگ زدگی در روزهای زمستانی!
برای جلوگیری از یخ زدگی سیستم خنک کننده در فصل زمستان، از مایعی به نام ضد یخ استفاده می‌شود. «ضد یخ» که کولنت نیز نام دارد، از اجزای سیستم خنک کاری موتورهای آب خنک محسوب شده و همراه با آن مخلوط خواهد شد و در مسیرهای خنک کاری جریان می‌یابد. یکی از این مزایا که مهم‌ترین کاربرد ضد یخ است، این است که اجازه نمی‌دهد مایع خنک‌کننده درون محفظه موتور در هوای زمستانی یخ بزند. کاربرد دیگر ضد یخ این است که نقطه جوش آب را بالا می‌برد. همان‌طور که می‌دانید آب در ۱۰۰ سانتی‌گراد یا ۲۱۲ درجه فارنهایت به جوش می‌آید. هر چه این درجه بالاتر باشد، به‌نفع موتور خواهد بود، چرا که آب جوش به موتور آسیب می‌رساند.
وقتی آب و ضد یخ با همدیگر ترکیب می‌شوند، مسیرها و مجاری موتور را خنک نگه می‌دارد و با انجام این وظیفه مانع داغ شدن موتور می‌شود.حال نکته این است که برخی از افراد مایع خنک‌کننده را با ضد یخ اشتباه می‌گیرند و هر دو را یکی می‌دانند. درحالی‌که ضد یخ همان مایع خنک‌کننده نیست، بلکه یکی از دو جزء اصلی تشکیل‌دهنده آن است. در واقع مایع خنک‌کننده از مخلوط ضد یخ و آب مقطر تشکیل شده است اماضد یخ ترکیبی از آب مقطر و نوعی الکل است.رایج‌ترین آن‌ها «اتیلن گلیکول» می باشد، زیرا هم ارزان‌تر است و هم به هر نسبتی با آب مخلوط می‌شود. به‌تازگی ماده جدیدتری به نام «پروپیلن گلیکول» به بازار عرضه شده است که گران‌تر، ولی خطر کمتری دارد.

کولنت یا ضد یخ بالابرنده ظرفیت گرمایی محلول خنک کاری است و وقتی از آن استفاده می‌شود، دمای جوش محلول مذکور افزایش می‌یابد و دمای انجماد کاهش پیدا می‌کند. ویژگی دیگری که ضد یخ دارد، ضد خورندگی یا همان ضد زنگ بودن آن است.
وقتی از ضد یخ استفاده نشود، موتور و اجزای آن زنگ خواهند زد و به تدریج کارایی خود را از دست می‌دهد. بنابراین کولنت باعث می‌شود مجراهای خنک کاری عمر قابل توجه‌تری نسبت به زمان فقدان آن سپری کنند.عده‌ای معتقدند که ضد یخ باعث می‌شود اجزای سیستم خنک کاری زنگ بزند، در صورتی‌که این تصور کاملا اشتباه است.اگر فقط آب در مجراهای خنک کننده جریان داشته باشد، سیستم خنک کاری دچار پوسیدگی می‌گردد. وقتی ضد یخ مجددا با آب ترکیب می‌شود، تمام پوسیدگی‌ها و زنگ زدگی‌ها را از بین می‌برد و حتی نشتی‌های به وجود آمده بر اثر زنگ زدگی نیز سر باز خواهند کرد. با این اوصاف قبل از حرکت هرگز ضد یخ را از یاد نبرید. متاسفانه به دلیل اینکه خاصیت ضد زنگ کولنت به مرور زمان از بین می‌رود، باید آن را دوره‌ای عوض کرد. مشخص نیست که هر چند ماه یا چند سال باید ضد یخ را تعویض کرد؛ چرا که این مایع انواع مختلفی دارد و عمر هر یک از آنها متفاوت است.

ضد یخ، ضد زنگ زدگی در روزهای زمستانی!
چهار نوع ضد یخ داریم:
۱.ضد یخ سبز (قدیمی‌ترین نوع ضد یخ): سال‌های زیادی است فقط یک نوع ضد یخ در بازار وجود داشت و آن ضدیخ سبز بود اما با پیشرفت فناوری انواع مختلف دیگری از ضد یخ وارد بازار شدند.

۲.ضد یخ OAT: این کلمه مخفف Organic Acid Technology است. این ضد یخ ماندگاری طولانی دارد و برخلاف نوع سبز که حدود ۲ تا ۳ سال دوام دارد، این ضد یخ حدود ۵ سال ماندگار است.

۳.ضد یخ ترکیبی یا هیبریدی: ترکیبی از ضد یخ سنتی و ضد یخ OAT است. این محصول که HOAT نامیده می‌شود، معمولا با مایع خنک‌کننده‌ای که درون موتور شما هست هم سازگار است و می‌توانید بدون توجه به نوع مایع قبلی، این ضد یخ را بعد از رقیق‌کردن با آب به آن اضافه کنید. این در حالی است که ضد یخ OAT را در صورتی که قبلا از خنک‌کننده معمولی استفاده کرده باشید، نمی‌توانید به آن اضافه کنید؛ زیرا این دو با هم سازگار نیستند.

از طرف دیگر شرکت‌های خودروسازی در بدو ورود، از نوع خاصی ضد یخ استفاده می‌کنند و ممکن است سال بعد از آن نوع کولنت را تغییر دهند.نکته اول درمورد کولنت این است که رنگ آن به کیفیت ارتباطی ندارد، توجه داشته باشید که به هیچ وجه نباید از ضد یخ‌های مختلف با یکدیگر استفاده کنید؛ چرا که هر ضد یخ با رنگ خاص دارای ساختار متفاوتی است. علاوه بر این حتی ممکن است ضد یخ‌های همرنگ هم با یکدیگر سازگار نباشند و بهتر است قبل از مصرف نوع آن دقیقا مشخص شود حتما به دفترچه راهنمای خودرو توجه کنید.
از آبی برای ترکیب با ضد یخ استفاده شود که میزان املاح آن به نسبت آب‌های دیگر کمتر باشد؛ چرا که این املاح پس از ورود به سیستم خنک کاری با یکدیگر ترکیب خواهند شد و به مرور زمان با ته‌نشین شدن در آن آسیب‌زننده می‌شوند.

ضد یخ، ضد زنگ زدگی در روزهای زمستانی!

در این قسمت به چند نمونه از نشانه‌های مهم کمبود ضدیخ اشاره می کنیم:
۱.رایج‌ترین نشانه کمبود ضد یخ در خودرو، بوی شیرین منحصربه‌فردی است که در کابین ماشین می‌پیچد. اگر متوجه چنین بویی شدید، قسمت زیر پای سمت مسافر را بررسی کنید. وجود هرگونه مایع یا رطوبت در آنجا احتمالا نشانه نشت ضد یخ است.
۲.یکی دیگر از نشانه‌های رایج کمبود ضد یخ، مشاهده لایه‌ای چرب در قسمت داخلی شیشه‌های ماشین است. این لایه اغلب با کثیفی شیشه‌ها اشتباه گرفته می‌شود.
۳.نشانه دیگر، ضعیف‌بودن گرمای بخاری است. اگر سطح ضد یخ کم باشد، معمولا باعث می‌شود سیستم گرمایی به‌خوبی کار نکند. این امر مخصوصا در ماه‌های سرد زمستان بیشتر خودش را نشان می‌دهد.
۴.چراغ هشدار در داشبورد هم می‌تواند به شما بگوید که ضد یخ کم یا خراب شده است.
۵.از کار افتادن اتوماتیک موتور خودرو هم نشانه‌ای مهم است. در بیشتر خودروهای جدید قابلیتی وجود دارد که در صورت داغ‌شدن موتور به‌دلیل کمبود ضد یخ، به‌طور اتوماتیک موتور را خاموش می‌کند.
۶.وقتی سطح ضد یخ کاهش می‌یابد، اتومبیل خیلی سریع‌تر از حد معمول سوخت مصرف می‌کند. درحالی‌که در دمای مناسب سوخت به‌شکل مؤثر می‌سوزد.

در ادامه گریزی می‌زنیم به نرخ ضد یخ ها:
طبق گزارش خبرنگار ما قیمت های مختلف با توجه به انواع برندها و نوع ضدیخ مورد نظر، مطرح می باشد.
نرخ قیمت ضد یخ ها حدوداً از کمترین نرخ قیمت۵۰تومان گرفته تا بالاترین نرخ قیمت یک میلیون تومان می باشد.

خبرنگار:حدیث محمدگلی

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.