به گزارش قدس آنلاین، رقابت اتحادیه اروپا براساس یک طرح نوآورانه با طرح «کمربند و جاده» چین در اوایل سال آینده شروع میشود؛ پروژه ای که براساس آن مقامات اروپا متقاعد شده اند که بر مبنای آن طرحههای زیرساختی جایگزین مناسبی را به کشورهای در حال توسعه ارائه دهد.
مقامات اتحادیه اروپا اعلام کرده اند در حال نهایی کردن جزئیات طرح «دروازه جهانی» (Global Gateway) همزمان با کند شدن سرمایه گذاری در طرح «کمربند و جاده» چین به دلیل وضعیت اقتصادی جهانی هستند.
طی دهه گذشته، پکن شبکههای تجاری، مراکز حمل و نقل و مسیرهای انرژی را در چارچوب ابتکار «کمربند و جاده» توسعه داده و در این میان شرکت «هوآوی» و سایر شرکتهای فناوری چینی سرمایهگذاری هنگفتی در زیرساختهای دیجیتال کشورهای آفریقا، آمریکای لاتین و آسیای جنوب شرقی انجام دادهاند.
اورسولا فون در لاین رئیس کمیسیون اروپا، به تازگی در یک نشست شفاف سازی طرح دروازه جهانی را خواستار شد که هدف آن جمع آوری بالغ بر ۳۰۰ میلیارد یورو بودجه عمومی و خصوصی تا سال ۲۰۲۷ به منظور تامین مالی پروژه های زیرساختی اتحادیه اروپا در خارج از کشور است.
وی در این نشست گفت: ما می خواهیم اروپا را در یک محیط بین المللی رقابتی تر قرار دهیم. اما نبود وضوح و آگاهی در خصوص این طرح آزاردهنده است.
رئیس کمیسیون اروپا سپس با استناد به نتایج یک نظرسنجی انجام گرفته در سال ۲۰۲۰ گفت: تنها ۱۰ درصد شرکت کنندگان در این نظرسنجی، اروپا را دارای بیشترین تاثیر مثبت اعلام کرده بودند و ۴۷ درصد چین را موثر می دانستند.
این اظهارات علاوه بر انتقادات از وعده های غرب است که قول داده سرمایه گذاری بر روی طرح کمربند و جاده چین را به چالش بکشد؛ تلاش هایی که تاکنون چندان متمرکز نبوده است.
کوئن دونز مدیر کل همکاری های بین المللی کمیسیون اروپا ضمن ابراز خوش بینی نسبت به طرح دروازه جهانی، گفت: این طرح متفاوت است و ما در آن سعی داریم نشان دهیم، کمیت اگرچه مولفه ای مهم است، اما کیفیت از آن مهمتر است.
گفته می شود اتحادیه اروپا در این طرح قصد دارد با مشارکت نامیبیا،منابع انرژی تجدیدپذیر و مواد خام مورد نیاز این طرح را تامین کند.
به نظر می رسد اتحادیه اروپا براساس این طرح قصد دارد بر کمک کشورهای در حال توسعه و سرمایهگذاری استراتژیک شامل شناسایی نیازهای اروپا، مشارکت بخش خصوصی و ذهنیت رقابت فعال با قدرتهای دیگر مانند چین متمرکز شود. به عقیده کارشناسان این امر مستلزم تغییر نه تنها در بروکسل به عنوان مقر اتحادیه اروپا، بلکه دیگر پایتخت های اروپایی است.
کمیسیون اتحادیه اروپا سال گذشته از طرحی به نام «دروازه جهانی» رونمایی کرد که هدف آن بسیج سرمایهگذاریها تا سقف ۳۰۰ میلیارد یورو تا سال ۲۰۲۷ میلادی است و براساس آن منابع اتحادیه اروپا، کشورهای عضو، نهادهای مالی اروپایی و مؤسسات مالی توسعه ملی را گرد هم میآورد.
در این پروژه اگرچه از چین به عنوان رقیب نام برده نشده اما غرب آن را ابزاری در مقابل تاثیرگذاری بیشتر چین بر کشورهای منطقه و کم برخوردار میداند و از پکن به دلیل تحریک اقتصادهای نوظهور برای گرفتن وامهای سنگین انتقاد کرده است.
چین استراتژی سرمایه گذاری جهانی خود موسوم به «کمربند و جاده» را در سال ۲۰۱۳ میلادی آغاز و اعلام کرد که تا سال ۲۰۲۰ میلادی، ۱۳۹.۸ میلیارد دلار سرمایه گذاری کرده است.
نظر شما