تحولات منطقه

"با وجود موفقیت‌های زیاد کشور در حوزه‌ بهداشت و درمان، اما در حوزه سالمندی و خدماتی که برای این قشر باید فراهم شود ۷۰سال از کشورهای توسعه ‌یافته عقب‌تر هستیم و مسئولان کشور توجهی به آن ندارند."

تنها ۲۳متخصص طب سالمندی داریم / هشدار چالش پدیده سالمندی تا سال ۱۴۱۰
زمان مطالعه: ۶ دقیقه

رئیس انجمن علمی طب سالمندان و سالمندشناسی ایران با بیان این مطلب و با اشاره به اینکه سالمندان ۱۰درصد جمعیت کشور را تشکیل می‌دهند، به قدس آنلاین می‌گوید: اگر شرایط به همین روال ادامه پیدا کند بیم آن می‌رود تا سال۱۴۱۰ در این حوزه با چالش‌های متعدد درمانی، بیمه‌ای و اقتصادی مواجه شویم و پدیده سالمندی به چالشی امنیتی تبدیل شود.

کمبود دو هزار و ۲۷۷ متخصص سالمندی

احمد دلبری، کمبود نیروی انسانی و متخصص طب سالمندی را از دیگر چالش‌های کشور در این حوزه می‌داند و می‌افزاید: براساس استانداردهای جهانی، برای جمعیت فعلی سالمندان باید ۲هزار و ۳۰۰ متخصص طب سالمندی داشته باشیم، اما تنها ۲۳متخصص طب سالمندی داریم و متأسفانه این رشته پس از سه دوره تربیت دانشجو به دلیل تعارض منافع از رشته‌های تخصصی وزارت بهداشت حذف شده، این در حالی است که هلند با ۲میلیون نفر سالمند، هزار متخصص طب سالمندی دارد و اکنون به این نتیجه رسیده که از سال ها قبل باید تمهیداتی برای تربیت تعداد بیشتری متخصص طب سالمندی اندیشیده می شد و اکنون مدیران نظام سلامت آن ها از کمبود متخصص طب سالمندی در این کشور گلایه مندند و این نشان می دهد کشور ما چقدر تا رسیدن به استانداردهای جهانی در این حوزه فاصله دارد.

این متخصص سالمندان ادامه می دهد: طبق بررسی های انجام شده، بیش از ۹۰ درصد افراد آرزوی عمر بیشتر برای خود وعزیزانشان دارند، اما متاسفانه بیش از ۶۰ درصد آن ها برنامه ای برای رسیدن به عمر بالاتر همراه با سلامتی جسمی، روحی و روانی ندارند. در حالی که برای رسیدن به سن بالاتر باید از دوره نوجوانی و جوانی برنامه ریزی کنیم. چرا که سلامتی در دوره سالمندی اتفاقی نیست و نمی شود عده ای در سن ۸۰ یا ۹۰ سالگی سلامت باشند اما تعدادی دیگر این شرایط را تجربه نکنند. به طور حتم رسیدن به سالمندی سالم، فعال و پویا باید بر اساس مدل هایی که سازمان بهداشت جهانی تعریف کرده عمل کنیم.

انتخاب سبک زندگی سالم

دلبری با اشاره به اینکه سازمان بهداشت جهانی برای رسیدن به سالمندی سالم سه استراتژی را به همه کشورها توصیه کرده است، می گوید: نخستین استراتژی این است که با استفاده از سبک زندگی سالم تعداد بیماری ها و در پی آن میزان ناتوانایی ها را به حداقل ممکن برسانیم و این اتفاق نمی افتد مگر اینکه از طریق چکاپ و غربالگری های دوره ای و منظم از دوره میانسالی به بعد.

متاسفانه بسیاری از بیماری ها از سن ۶۰ سالگی به بعد علامت واضحی ندارد و ما نمی توانیم بر اساس علایمی که مشاهده              می شود بیماری های خود را شناسایی کنیم. به عنوان نمونه دیابت در دوره سالمندی که شیوع آن پنج برابر دوره قبل از ۶۰ سالگی است ؛ علامت واضحی که از دیابت با عنوان پر نوشی و تکرر ادرار داریم، همراه نیست و غالباً دیابت در دوره سالمندی با ضعف، خستگی و بی حالی خود را نشان می دهد. یا بیماری پوکی استخوان در سالمندی تا هنگامی که فرد دچار شکستگی استخوان نشود، متوجه ابتلا به پوکی استخوان نخواهد شد. یا بیماری آلزایمر ۲۰ سال قبل از آنکه خانواده بیمار متوجه شوند، شروع می شود. بنابراین نکته نخست برای کاهش بیماری ها در سالمندی این است که  از ۵۰ سالگی  حتی اگر علامتی از بیماری نداشته باشیم برای چکاپ به پزشک مراجعه کنیم تا با انجام آزمایش های تشخیصی وضعیت سلامتمان ارزیابی شود و در صورت احتمال ابتلا به بیماری بتوان به موقع از آن پیشگیری کرد.

نکته دوم در خصوص سلامت در دوران سالمندی، خواب کافی و منظم داشتن است. طبق تحقیقات انجام شده، بیش از ۵۰ درصد افراد در دوره بازنشستگی و پس از آن طی دوره سالمندی دچار اختلال خواب هستند، در حالی که خواب یکی از معیارهای مهم سلامتی برای دوره سالمندی است. بنابراین توصیه می شود همه افراد از دوره نوجوانی و جوانی حداقل روزانه ۶ تا ۷ ساعت خواب کافی داشته باشند.نکته بعدی توجه به تغذیه است که نقش موثری در رسیدن به سالمندی و سالمندی سالم، فعال و پویا دارد. باید توجه داشته باشیم که با افزایش سن، سیستم تشنگی مختل می شود و به رغم آنکه بدن دچار کم آبی می شود، احساس تشنگی نمی کنیم. در حالی که بدن انسان در دوره سالمندی روزانه به هزار و ۸۰۰ تا دو هزار سی .سی مایعات نیاز دارد که معادل ۸ تا ۱۰ لیوان و ترکیبی از آب، آبمیوه، چای کم رنگ و شیر می شود(به استثنای بیمارانی که به دلیل ابتلا به بیماری های حاد ریوی یا اختلالات شدید کلیوی پزشک معالج  آن ها مصرف مایعات را محدود کرده باشد).

پیشگیری از ابتلا به بیماری

دلبری ادامه می دهد: ترکیب غذایی در این دوره بسیار حایز اهمیت است زیرا مصرف غذاهایی با چربی های اشباع شده می تواند نقش زیادی در تصلب شرایین و ایجاد بیماری های قلبی و عروقی داشته باشد. طبق آمارهای موجود بیماری های قلبی و عروقی شایع ترین علت مرگ در دوره سالمندی گزارش شده است. از این رو، خانم ها از سن ۵۵ سالگی و آقایان از سن ۴۵ سالگی باید توجه داشته باشند که بیماری های قلبی و عروقی لزوماً با درد قفسه سینه، بی حسی دست و تعرق همراه نیست چرا که این علایم پس از ابتلا به بیماری قلبی تظاهر می کند، اما عوامل خطر این بیماری شامل سابقه خانوادگی مثبت، دیابت، پرفشاری خون، افزایش وزن و چاقی، کم تحرکی و مصرف دخانیات می شود که اگر فردی دو یا بیشتر از این ۶ فاکتور خطر را داشته باشد، باید به متخصص قلب مراجعه کند. زیرا پیشگیری از ابتلا به بیماری ها نقش موثری در سالمندی سالم دارد و پیشگیری هزینه به مراتب کمتری از درمان دارد، بنابراین نباید منتظر ماند تا بیمار شد ،آن وقت دنبال بهترین پزشک و بهترین بیمارستان گشت.

۱۵۰ دقیقه ورزش

این عضو هیئت علمی دانشگاه علوم بهزیستی و توانبخشی از دیگر عواملی که نقش موثری در سالمندی سالم دارد را داشتن تحرک و ورزش عنوان می کند و می افزاید: به جز بیماران مبتلا به بیماری های قلبی که بنا به تشخیص  متخصص قلب ممکن است تحرک زیاد سلامت آن ها را به خطر اندازد، توصیه می شود سایر افراد از سن میانسالی به بعد حتماً هفته ای ۱۵۰ دقیقه ورزش (ترجیحاً هوازی) داشته باشند. همچنین باید توجه داشته باشیم که فعالیت های ذهنی در سالمندی سالم بسیار حایز اهمیت است و ما انسان ها موجودات یادگیرنده مادام العمر هستیم و نباید به بهانه های مختلف مثل اینکه از سن ما گذشته یا پایمان لب گور است و امثال آن خود را از فعالیت های مغزی محروم کنیم. زیرا سلول های مغزی مانند سلول های عضلانی هرچه بیشتر مورد استفاده قرار گیرند، سالم تر می شوند و امکان ابتلا به اختلالات شناختی و زوال عقل کاهش می یابد.

دوری از تنهایی و انزوا

رئیس انجمن علمی سالمندان ایران با اشاره به اینکه طی سال های اخیر تنهایی، انزوا، استرس و افسردگی موضوعاتی است که مورد توجه موسسات سالمندی دنیا قرار گرفته است، می گوید: تحقیقات انجام شده نشان می دهد؛ افرادی که پس از بازنشستگی دچار بی هدفی و بحران هویت شده و چشم انداز روشنی از آینده ندارند یا ارتباط آن ها با دیگران کاهش یافته است، بیش از دیگر افراد در معرض ابتلا به بیماری های روحی و روانی قرار دارند و این نشان می دهد، فعالیت ها و تعاملات اجتماعی نقش موثری در کاهش احتمال ابتلا به آلزایمر دارد.

به گفته دلبری افزایش عمر انسان ها یک مزیت و نعمت الهی محسوب می شود و باید بکوشیم با انتخاب سبک زندگی سالم در دوره نوجوانی و جوانی و پیشگیری از ابتلا به بیماری های غیر واگیر در دوره میانسالی با داشتن سالمندی سالم، در کنار کمیت زندگی کیفیت زندگی خود و عزیزانمان را افزایش دهیم تا بتوانیم از این موهبت الهی به نحو مناسب استفاده کنیم.     

  

منبع: قدس آنلاین

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • مدیر سایت مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظرات پس از تأیید منتشر می‌شود.
captcha