به گزارش قدس آنلاین، در همین زمینه، روزنامه روسی «ایزوستیا» نوشته است: «بعد از تشکیل ائتلاف دریایی مشترک، نوبت به همکاریهای نظامی میان ایران و عربستان خواهد رسید. ایران و عربستان سرانجام متوجه شدند که منافع مشترکی دارند».
البته تاکنون هیچ یک از طرفین در این باره موضعگیری رسمی نداشتهاند. از سوی دیگر باتوجه به وجود پیمان امنیتی و نظامی عربستان با آمریکا، درباره امکان و تبعات برقراری ائتلاف نظامی ایران و دولت سعودی اظهارنظرهای مختلفی مطرح است.
تهران و ریاض اشتراک مبنا ندارند
در همین باره، محمدپارسا نجفی کارشناس مسائل حوزه عربستان در گفت وگو با قدس تصریح کرد: عربستان همواره نشان داده بر عهد و پیمان خود وفادار نیست. نقض پیمان سعودیها نسبت به متحدان خود حتی امارات و قطر مسبوق به سابقه است. مثال بارز دیگر، تحریم شدن قطر توسط عربستان است. قطر به عنوان متحد عربستان محسوب میشد و در جنگ سوریه در کنار عربستان و جزو ائتلاف عربی به رهبری این کشور بود، اما ناگهان توسط دولت سعودی مورد تحریم و محاصره قرار گرفت.
نجفی افزود: نکته دیگر اینکه، ایران و عربستان هیچ اشتراک نظری با هم ندارند. عربستان سعودی، امارات، بحرین، کویت و قطر به عنوان متحد آمریکا، انگلیس و اعضای ناتو به شمار میروند و پایگاه های زیادی را در اختیار آمریکا و انگلیس قرار دادهاند. این در حالی است که آمریکا و انگیس دشمن و مخالف راهبردها و منافع جمهوری اسلامی محسوب میشوند و حضور آنها در منطقه خلیج فارس حضوری متجاوزانه و غیرقانونی است. در واقع، عربستان نمیتواند هم متحد آمریکا باشد و هم توافق و ائتلاف دریایی و نظامی با ایران برقرار کند. تاریخ نشان داده عربستان سعودی دچار اعوجاج و انحراف سیاسی است، بدین معنا که تلاطم و فراز و نشیب بسیار شدید و جدی در سیاست خارجی عربستان مشاهده میشود.
این کارشناس سیاسی معتقد است ماجرای ائتلاف دریایی و نظامی میان ایران و عربستان و ادعای بهتر شدن شرایط منطقه، تبلیغات و پروپاگاندای سیاسی باشد که توسط چین پیگیری میشود. از آنجایی که چین به نفت منطقه خلیج فارس نیاز دارد، مجبور است شرایط منطقه خلیج فارس را به سمت آرامش سوق دهد؛ زیرا قیمت نفت با بروز حتی یک تنش کوچک در تنگه هرمز و خلیج فارس دچار جهش و نوسانهای گسترده میشود.
زمینه برای گسترش روابط فراهم شده
از سوی دیگر، مصیب نعیمی کارشناس مسائل خاورمیانه در گفتوگو با قدس اظهار کرد: ایران از دیرباز بر این نکته تأکید دارد امنیت منطقه میتواند با ظرفیتها و امکانات کشورهای آن تأمین شود و همچنین تجربه تاریخی نشان داده حضور قدرتهای خارجی دستاوردی جز تنش و پیامدهای منفی درپی نخواهد داشت. درنتیجه، کشورهایی مانند عمان، کویت و عراق که همین نگاه ایران را در رابطه با امنیت داخلی منطقه داشته اند، زودتر به نتایج و اهداف مدنظر رسیدهاند. قطر و عمدتاً امارات باتوجه به مختصات جغرافیایی که در آن واقع شدهاند، همواره همسویی ناگفتهای را با ایران داشتهاند که امنیت خلیج فارس باید توسط دولتهای درون منطقه ایجاد شود. حتی امارات و عربستان هم که در گذشته بیشترین چالشها را با ایران داشتند، امروز اذعان میکنند برقراری امنیت منطقه باید توسط کشورهای مستقر در آن صورت بگیرد.
نعیمی گفت: در چنین شرایطی، چشم اندازها حاکی از تمایل و ایجاد همکاری جدید امنیتی، نظامی و حداقل دریایی میان دولتهای حوزه خلیج فارس است. البته آمریکاییها در روزهای گذشته از تحولات اخیر و گسترش روابط ایران و عربستان ابراز ناراحتی کرده اند و متقابلاً رژیم صهیونیستی نیز به دنبال راهاندازی حواشی و تنشهای جدید است تا سطح ائتلافهای منطقهای افزایش پیدا نکند. با این حال، باتوجه به مصالحه و توافقات صورت گرفته و نیز منافع اقتصادی، ملی و امنیتی کشورهای منطقه، زمینه برای گسترش اتحادها به عرصههای نظامی و امنیتی فراهم شده است. در واقع، گرچه ممکن است همکاری امنیتی و دریایی در کوتاه مدت پاسخ ندهد، اما باتوجه به نیازمندیها و وابستگی متقابل دولتهای منطقه، قطعاً بستر گسترش همکاریها به سایر سطوح فراهم میشود.
نظر شما