تحولات لبنان و فلسطین

«یک» و «دو» ساده ترین روش برای حمایت کردن از یار در بازی فوتبال است. این تکنیک اگر بادقت و مهارت انجام شود، حریف همواره پشت سر شما قرار می گیرد و نمی‌تواند مانع حمله شما شود.

مدیر مرکز مطالعات غرب آسیا و شمال آفریقای وزارت امور خارجه در گفت‌وگو با قدس: قواعد بازی در میدان دیپلماسی را ایران تعیین می‌کند

به گزارش قدس آنلاین، این همان فرمول تضمین کننده موفقیت در میز مذاکره و مقاومت اقتدارآمیز میدان در فرایندهای سیاست خارجی دولت سیزدهم است که تا امروز با موفقیت اجرا شده است.

دیپلماسی عزتمندانه در عمل و نه در حرف!
دیپلماسی فعال یعنی سخن گفتن از مصادیق تلاش برای انتفاع ملت ایران از سیاست خارجی. مذاکره و امضای بیش از۳۷۰ سند مختلف به‌ویژه در حوزه اقتصادی با کشورهای مختلف، کارسازی و معرفی حدود ۱۰۰ شرکت صادرکننده ایرانی به دفاتر نمایندگی‌ ایران در خارج از کشور، افتتاح دفتر اتاق بازرگانی ایران در برخی کشورهای هدف، رشد تبادلات تجاری به‌ویژه با کشورهای همسایه، رسمی شدن بازارچه‌های ریمدان و پیشین با کشور پاکستان، بازگشایی بازارچه مرزی تیله‌کوه با اقلیم کردستان عراق، فعال شدن بازارچه یزدان با افغانستان، پایان دهی به اختلافات تهران-ریاض با اتکا به صبر استراتژیک و حضور در پیمان شانگهای و سازمان همکاری‌های «بریکس» بخشی از ابعاد دیپلماسی عزتمندانه دولت سیزدهم است. توسعه روابط با کشورهای آسیای مرکزی و قفقاز و سفرهای متقابل رؤسای ایران و کشورهای آسیای میانه، حل پرونده بدهی‌ها به ترکمنستان با همکاری در زمینه انرژی، گونه‌ای ازدستاوردهای دیپلماسی فعال است. توسعه روابط با چین و آغاز اجرایی شدن سند همکاری‌های راهبردی ۲۵ ساله میان دو کشور در سفر وزیر امور خارجه به چین، میانجیگری چین برای انجام مذاکرات میان ایران و عربستان، تداوم افزایش خرید نفت از ایران توسط چین و برگزاری رزمایش نظامی مشترک ایران، روسیه و چین، توسعه روابط با روسیه، رشد تراز تجاری تهران-مسکو و افزایش نزدیک به ۱۰۰ درصد مبادلات تجاری، جذب سرمایه گذاری ۴۰۰ میلیون دلاری«۲۰هزارمیلیاردی» روسیه برای مشارکت در ساخت کریدور شمال- جنوب، سفر به اندونزی و تقویت روابط دوجانبه، سفر به آمریکای لاتین و تقویت روابط سیاسی، امنیتی و اقتصادی با کشورهای نیکاراگوئه، ونزوئلا و کوبا برای رشد دیپلماسی فرامنطقه‌ای را می‌توان مصادیق گام  راهبردی دولت سیزدهم در اعتقاد به معادله صحیح«دیپلماسی و میدان» برای شکست تئوری غربی‌ها و تلاش هوشمندانه برای محاصره دیپلماتیک صهیونیست‌ها از مصادیق حقیقی دیپلماسی عزتمندانه است.

اقتدار در میدان، ثمره مقاومت!
اگر دو سال گذشته دولت سیدابراهیم رئیسی را زیر ذره بین بگیریم، می‌‎توانیم تعاملات ما با  کشورهای منطقه و فرامنطقه‌ را ثمره مجاهدت نیروهای مقاومت از جمله سرلشکر شهید سلیمانی در مواجهه خارجی با تروریسم و دسیسه‌های خارجی و از سوی دیگر اتخاذ به موقع دیپلماسی هوشمند با هدف شکل‌دهی به دیپلماسی عزتمندانه بدانیم. تصور کنیم در جنگ تحمیلی، ملت ایران در میدان، پیروزی‌های خیره‌کننده را بدست نمی‌آوردند، آیا صدام حاضر به ترک خرمشهر بود؟ اگر رزمندگان در میدان قدرت‌نمایی نمی‌کردند، مذاکره و نشاندن بعثی‌ها و پشتیبانان آن‌ها بر سر جای خود ممکن بود؟ اصولاً میدان؛ فعال، پیروز،  فاتح، دیپلماسی هوشمندانه و دیپلمات با تدبیر و شجاع می‌خواهد تا بتواند در سیر تحولات داخلی و بین‌المللی منافع ملی را احصا کند. دستیابی محور مقاومت به گروه‌های پیشرفته پهپادی انتحاری، پنهان‌کار، بالستیکی، تجسسی و علمی در پهنای آبی، خاکی و هوایی همچنین افتتاح کارخانه پهپاد ایرانی درتاجیکستان و رونمایی از موشک هایپرسونیک فتاح که معادلات نظامی ایران را غیرقابل پیش‌بینی کرد، از گام‌های مؤثر میدان و دست پر ایران در حوزه سیاست خارجی به حساب می‌آیند. بازگشت سوریه به اتحادیه عرب، کاهش منازعات آنکارا و دمشق، کند شدن عادی سازی روابط اعراب با اسرائیل و بازگشت دولت‌های حاشیه خلیج فارس به روند حل پرونده‌های منطقه با همگرایی منطقه‌ای، بازگشت ایران و عربستان به میز مذاکره، ایجاد موازنه دیپلماسی و میدانی در پرونده یمن، رشد بازدارندگی حزب الله در جنوب لبنان و برگزاری مانورهای عملیاتی در مناطق هم مرز با فلسطین اشغالی، افزایش سطح بازدارندگی مقاومت فلسطین در کرانه باختری و نوار غزه، پیروزی «جهاد» در نبرد «ثارالاحرار» و مجبور شدن صهیونیست‌ها به پذیرفتن آتش‌بس را می‌توان نمود معادله رفت و برگشتی دیپلماسی فعال در دو سال گذشته عنوان کنیم.

ما نه، غرب عقب‌گرد کرده است
دکتر مجتبی فردوسی‌پور، مدیر مرکز مطالعات غرب آسیا و شمال آفریقای وزارت امور خارجه در گفت‌وگو با خبرنگار ما، عنصر بازدارندگی جمهوری اسلامی را عامل اثربخش در متغیرهای منطقه‌ای و بین‌المللی عنوان کرد که تغییر رویکرد کشورهای منطقه پس از شکست اغتشاشات نسبت به پرونده ایران و تلاش ۱+۵ برای تسهیل وصول به توافقی که با ایران در سال ۲۰۱۵ برجام انجام شد، مشهود است. وی با اشاره به روند حل و فصل پرونده‌های منطقه‌ای با برخی کشورهای همسایه مثل بحرین، مصر، عربستان و موفقیت ایران در رفع مانع‌آفرینی‌های امپریالیسم غرب و عبور از پیچ تاریخی برای حضور فعال در نظم جدید بین‌المللی گفت: این دستاورد بزرگ را مرهون مجاهدت‌های سردار سلیمانی به عنوان فرمانده پیروز میدان می‌دانیم. دیپلماسی عزتمندانه امروز ثمره حفظ اقتدار منطقه‌ای ما در عرصه منازعه‌آمیز تحولات بین‌المللی با رهنمودهای رهبر معظم انقلاب است. البته در حوزه اقتصادی اگر دولت با همین دیپلماسی فعال ادامه بدهد، شاهد رشد بیشتر شاخص اقتصادی هم خواهیم بود. وی در تحلیل دیدارعلی‌ باقری کنی، معاون وزیر خارجه با انریکه مورا، معاون سیاست خارجه اتحادیه اروپا و انعطاف نشان دادن غربی‌ها در هفته‌های اخیر، گفت: در مذاکرات تلفنی دکتر رئیسی و امانوئل مکرون، حجت بر غرب تمام شد و غربی‌ها فهمیده‌اند باید عناصر مخرب سیاست خود را کنار بگذارند. برخورد پلیس آلبانی با منافقین، بیانیه آمریکا در رد فرقه رجوی و از همه مهم‌تر تلاش ۱+۵ برای استمرار مذاکره نشان‌دهنده اراده آن‌ها برای رسیدن به راهکارهای سازنده فیمابین است. فردوسی پور تصریح کرد: غرب شناخت دقیقی نسبت به تحولات داخلی ایران ندارد، به همین خاطر در اغتشاشات سال قبل با مشاوره‌های انحرافی سلطنت‌طلبان و منافقین ضمن دست کم گرفتن ظرفیت‌های ایران به جای میز مذاکره به دنبال جنگ در خیابان رفت، اما با یک شکست بزرگ مجبور شدند به عقب برگردند، با این تفاوت که قواعد بازی را ایران تعیین می‌کند. وی ابراز امیدواری کرد: اگر طرف اروپایی به حذف عناصر مخرب از مسیر مذاکرات ادامه دهد، ممکن است در آینده شاهد گشایش‌های روشن‌تری باشیم.
 

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.