تحولات منطقه

بعد از گزارش چند وقت پیش منتشر شده مبنی بر احتمال سرطانزا بودن قند مصنوعی موجود در نوشابه های رژیمی، گزارش جدید سازمان بهداشت جهانی نشان می دهد که مصرف کم این نوشیدنی ها باعث نخواهد شد که سرطان بگیرید.

نگاهی به گزارش جدید سازمان بهداشت جهانی؛ نگران نباشید، با مصرف روزی یک شیشه نوشابه رژیمی سرطان نخواهید گرفت
زمان مطالعه: ۴ دقیقه

به گزارش قدس آنلاین، علاقه مندان به نوشابه های رژیمی شاید خوشحال شوند از اینکه در گزارش دوم سازمان بهداشت جهانی تایید شده که آسپارتام یا شیرین کننده مصنوعی موجود در این نوشیدنی ها در «سطوح قرار گرفتن افراد در معرض ماده های مختلف در دنیای واقعی» بی خطر است.

ماه گذشته در گزارشی فاش شد که آژانس بین المللی تحقیقات سرطان (IARC) قرار است آسپارتام، شیرین کننده مصنوعی محبوب مورد استفاده در نوشابه های رژیمی را به عنوان یک ماده سرطان زا برچسب گذاری کند. با این حال، این ارزیابی اولین مورد از دو مورد از شاخه های بررسی سازمان بهداشت جهانی محسوب می شد که قرار بود در ۱۳ جولای منتشر شود و در دومین گزارش منتشر شده نگرانی ها به میزان قابل توجهی می تواند کاهش یابد. 

در گزارش دوم، گروهی متشکل از کارشناسان سازمان جهانی بهداشت و سازمان خواربار و کشاورزی ملل متحد (FAO) به نام کمیته مشترک متخصصان افزودنی‌های غذایی (JECFA)، میزان آسپارتام مجاز برای مصرف توسط انسان قبل از تبدیل شدن به یک خطر برای سلامتی او را مورد بررسی قرار داد. بسیاری از افراد نزدیک به جامعه بهداشت و سهامداران شرکت های ساخت نوشیدنی های رژیمی گزارش های IARC را به دلیل ارائه نکردن دلایل علمی دقیق در مورد میزان مصرف ایمن آسپارتام مورد انتقاد قرار دادند.

از جمله ناظران گزارش IARC، دکتر سوزان المور، کارشناس سم شناسی مستقر در ایالات متحده بود که توضیح داد: «JECFA مرجع پیشرو در جهان در زمینه ایمنی مواد غذایی است و برخلاف IARC، زمانی که تمهیدات ایمنی خود را در مورد مصرف نوشیدنی ها و خوراکی ها اعلام می کند، هر دو عامل خطرات و میزان مجاز مصرف برای رسیدن به حد خطر را در نظر می گیرد. به همین دلیل نتایجی که ارزیابی های این نهاد ارائه می کند، هر گونه تأثیر واقعی مصرف خوراکی ها بر سلامت انسان را ارائه می دهد.»

المور افزود: «از آنجایی که IARC فقط به پتانسیل خطر و نه میزان مجاز مصرف نگاه می کند، نمی تواند تصویر کاملی از ایمنی یک ماده مانند آسپارتام را ارائه دهد و در نتیجه می تواند باعث سردرگمی عمومی به شکلی غیرضروری گردد.»

بر اساس یافته های JECFA که توسط ۱۳ عضو و ۱۳ کارشناس از ۱۵ کشور مختلف به دست آمده است، فردی با متوسط وزن ۷۰ کیلوگرم، باید در طول زندگی خود هر روز بیش از ۹ تا ۱۴ قوطی نوشیدنی رژیمی مصرف کند تا نگرانی های ایمنی برای او افزایش یابد. «شورای بین‌المللی انجمن‌های نوشیدنی» که یک سازمان تجاری برای صنعت نوشیدنی‌های غیرالکلی محسوب می شود از این شفاف‌سازی ها برای اطمینانی که به مصرف‌کنندگان می‌دهد استقبال کرد. کیت لوتمن، مدیر این شورا می گوید: «پس از بررسی های دقیق به عمل آمده، این یافته مهم WHO و FAO اعتماد به بی خطر بودن آسپارتام را بیشتر تقویت می‌کند، و نقشی حیاتی در اطلاع‌رسانی به مصرف‌کنندگان خواهد داشت، زیرا بسیاری از مصرف کنندگان نوشابه های رژیمی در رژیم غذایی خود همه گزینه‌ها را برای کاهش قند و کالری در نظر می‌گیرند. نتیجه گیری جامع JECFA مبنی بر بی خطر بودن آسپارتام بر اساس شواهد علمی به دست آمده در بیش از چهار دهه زمان و همچنین تصمیمات مثبت مقامات ایمنی مواد غذایی در بیش از ۹۰ کشور است.»

این خبر جدید برای تولیدکنندگان نوشابه های رژیمی تسکین بزرگی خواهد بود زیرا احکام مشابه در گذشته نیز منجر به تأثیر گسترده بر مشاغلی شده است که از مواد تشکیل دهنده این نوشیدنی ها مثل آسپارتام در تولیدات خود استفاده می کنند. این تولیدکنندگان می ترسیدند شرایط آن ها مثل تولیدکنندگان افشانه های از بین برنده علف های هرز باشد که از ماده گلایفوسیت استفاده می کردند و در سال ۲۰۱۵، کمیته IARC بعد از بررسی خود اعلام کرد که این ماده «احتمالا سرطان زا» است و ضربات سنگینی به آن ها وارد کرد. تا سال ۲۰۲۱، شرکت دارو و آفت کش آلمانی یعنی بایر، در سومین درخواست تجدیدنظر خود نیز بر علیه احکام دادگاه ایالات متحده که ۸۶ میلیون دلار غرامت به مشتریانی که ابتلا به سرطان خود را به دلیل استفاده از علف کش های مبتنی بر گلایفوسیت عنوان کرده بودند، شکست خورد.

رابرت رانکین، رئیس شورای کنترل کالری که یک انجمن بین المللی و نماینده صنعت غذا و نوشیدنی های کم کالری محسوب می شود گفت: «بدیهی است میزان مصرفی که توسط JEFCA ترسیم شده و باعث خطرناک شدن آسپارتام عنوان شده، واقع بینانه نبوده و با استفاده مورد نظر از این مواد همخوانی ندارد.»

او معتقد است مصرف کنندگان این نوشیدنی ها میل شدیدی به دریافت اطلاعات موثق دارند، و افزود که گفتن اینکه آسپارتام خطرناک است، برای تقریباً ۵۴۰ میلیون نفر در سراسر جهان که مبتلا به دیابت هستند و میلیون ها نفر دیگر که به دنبال مدیریت وزن بدن خود هستند و به محصولاتی متکی می باشند که حاوی مقدار کم شیرین کننده و بدون کالری هستند و این نوع نوشابه ها را مصرف می کنند، می تواند گمراه کننده، نادرست و ترسناک باشد.

انجمن تجاری American Beverage که در بین اعضای خود شاهد حضور افرادی از شرکت آبارتا یعنی توزیع کننده محصولات کوکاکولا و همینطور پپسی است نیز اعلام کرده: «این واقعیت که نه تنها سازمان غذا و داروی آمریکا، بلکه آژانس های مواد غذایی در سراسر جهان به طور مداوم آسپارتام را بی خطر می دانند باعث می شود که ما به سلامت محصولات خود مطمئن باشیم.»

منبع: فورچون

مترجم: امیرمحمد سلطانپور

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.