تحولات منطقه

رئیس اداره منابع طبیعی و آبخیزداری بردسکن گفت: این شهرستان ۷۶۰ هزار هکتار عرصه دارد که ۶۹۰ هزار هکتار آن اراضی ملی است و ۱۸۰ هزار هکتار آن بیابان است و یکی از مهم‌ترین کانون‌های بحرانی فرسایش بادی استان خراسان رضوی که مستعد ایجاد گرد و غبار و ریزگرد است

بردسکن یکی از مهم‌ترین کانون‌های بحرانی فرسایش بادی در خراسان رضوی است 
زمان مطالعه: ۴ دقیقه

به گزارش قدس خراسان، حمید رضا اقبالی اظهار کرد: شهرستان بردسکن به دلیل دارا بودن آب و هوای گرم و خشک و قرار گرفتن بر روی نوار خشک اقلیمی و همچنین بارش سالانه کمتر از ۱۵۰ میلی متر جزو شهرستان‌های بیابانی کشور به حساب می‌آید که این موضوع می‌طلبد عملیات و پروژه‌های بیابانزدایی برای مدیریت وضع موجود و بهبود آن اجرایی شود.

رئیس اداره منابع طبیعی و آبخیزداری بردسکن گفت: شهرستان بردسکن ۷۶۰ هزار هکتار عرصه دارد که ۶۹۰ هزار هکتار آن اراضی ملی است و ۱۸۰ هزار هکتار آن بیابان است و یکی از مهم‌ترین کانون‌های بحرانی فرسایش بادی استان خراسان رضوی که مستعد ایجاد گرد و غبار و ریزگرد است

وی اظهار امیدواری کرد: با اجرای پروژه‌های مدیریت مناطق بیابانی از شدت بیابانی شدن منطقه کاسته و شرایط بهبود یابد.

اقبالی افزود: اگر با برنامه ریزی صحیح و مدیریت بهینه پایدار به بیابان نگریسته شود، دخالت انسان نه تنها باعث تشدید خسارت و تنش‌های محیطی به آن نخواهد شد بلکه با اجرای مناسب عملیات بیابان زدائی نظیر نهالکاری، بذرکاری، بذرپاشی و مراقبت و قرق آن باعث بهبود شرایط زیست محیطی، افزایش توان تولیدی و کاهش اثرات مخرب زیستی حاصل از ریزگردها و گرد و غبار و به تبع آن افزایش حاصلخیزی خاک، کاهش فرسایش و افزایش میزان تولید علوفه خواهد شد.  

رئیس اداره منابع طبیعی و آبخیزداری بردسکن عنوان کرد: اداره منابع طبیعی و آبخیزداری شهرستان بردسکن با اجرای عملیات بیابان زدائی در قالب پروژه های مختلف به اجرای پروژه‌های مختلف از جمله عملیات نهالکاری، عملیات کنترل رواناب در مناطق بیابانی و عملیات مبارزه با آفات و امراض درختان بیابانی در یک سال گذشته کرده است.

وی گفت: پروژه کنترل رواناب و مدیریت هرز آب با حجم عملیات ۳۵۰ هکتار در منطقه چاه سلطان بخش انابد با اجرای هلالی های آبگیر و بذرپاشی با گونه‌های گیاهی بومی بیابانی  سازگار است و اجرای پروژه کنترل هرز آب یکی از راهکارهای بسیار موثر جهت احیاء و اصلاح مراتع، تقویت پوشش گیاهی، کنترل سیلاب، جلوگیری از فرسایش خاک و تغذیه سفره‌های آب زیرزمینی و به دام انداختن آب سطحی منطقه است.

اقبالی همچنین گفت: با توجه به قرار گرفتن تعداد زیادی چاه موتور کشاورزی در منطقه چاه سلطان انجام عملیات بیابانزدایی باعث حفاظت از خاک و افزایش بهره وری در امر کشاورزی است و اجرای  موفقیت آمیز این پروژه سبب جلوگیری از هدر رفتن رواناب سطحی حاصل از بارندگی، افزایش پوشش گیاهی و کاهش اثرات منفی فرسایش خاکی و آبی در سال‌های بعد خواهد شد.

رئیس اداره منابع طبیعی و آبخیزداری بردسکن افزود: بعد از احداث هلالی‌های آبگیر داخل آن‌ها با گونه‌های تاغ، اشنیان، قره داغ، درمنه، عجوه بذرکاری می‌شود و رعایت تنوع گیاهی و استفاده از گونه‌های بومی و سازگار با منطقه سبب غنی سازی پوشش گیاهی و کاهش چشمگیر گردو خاک و ریزگردها در منطقه خواهد بود.

وی به پروژه نهالکاری اشاره کرد و افزود: این پروژه در سطح ۵۱ هکتار از اراضی بیابانی حومه شهر انابد با کاشت نهال تاغ و انجام ۵ نوبت آبیاری اجرا می‌شود و درهر نوبت آبیاری حدود ۴۰ لیتر آب در هر تشتک نهال‌های کاشته شده استفاده می‌شود.

اقبالی هدف از اجرای این پروژه را کنترل فرسایش بادی و گرد و غبار، افزایش سرانه پوشش گیاهی مناطق بیابانی، تولید اکسیژن، تلطیف هوا، کمک به تنوع زیستی و بازگشت گیاهان بومی منطقه به اکوسیستم  اعلام کرد و گفت: این مسئله اقدامی موثر در راستای کنترل گردو غبار است. اجرای این طرح‌ها می‌تواند ضمن ایجاد نقش مهمی در کنترل مناطق بیابانی، در بهبود شرایط زندگی ساکنان حاشیه این نواحی نیز مؤثر باشد.

رئیس اداره منابع طبیعی و آبخیزداری بردسکن به پروژه مدیریت جنگل‌های دست کاشت با اهداف پیش آگاهی و کنترل آفات و بیماری‌های گیاهان بیابانی و جمع‌آوری سرشاخه‌های آلوده و فرتوت و سمپاشی آن‌ها و ایجاد آتش‌بر به منظور پیشگیری و مهار آتش سوزی در جنگل‌های بیابانی و کنترل امراض و آفات تاغزارها در منطقه خرابچاه در سطح ۹۰ هکتار نیز اشاره کرد.

وی مشارکت احاد جامعه را در اجرای طرح‌های منابع طبیعی و آبخیزداری مهم توصیف کرد و گفت: به منظور ترویج فرهنگ منابع طبیعی و جلب مشارکت‌های مردمی در زمینه کاشت و حفاظت از درختان در سال گذشته شهرستان بردسکن از جمله شهرستان‌های پیشتاز در زمینه برگزاری پویش‌های نهالکاری و بذرپاشی بوده است که دراین رابطه از اسفند سال گذشته تاکنون بیش از ۳۰ پویش مردمی در سطح شهرستان بردسکن برگزار شده است.

اقبالی با اشاره به شعار روز جهانی بیابان زدایی امسال با عنوان عبور از خشکسالی و نقش موثر حقوق زنان در مدیریت پایدار سرزمین از بانوان و اقشار مختلف جامعه خواست در فرهنگ سازی فرزندان در امر حفاظت و طرح مشارکت مردمی یک میلیارد درخت نقش پررنگی ایفا کنند.

رئیس اداره منابع طبیعی و آبخیزداری بردسکن با اشاره به اینکه مراقبت و نگهداری از پروژه‌های اجرا شده مستلزم صرف هزینه‌های زیادی است، عنوان کرد: تمام اقشار مردم می‌توانند در حفاظت از منابع طبیعی و آبخیزداری شهرستان موثر باشند و هرگونه تخریب و آتش‌سوزی در این عرصه ها را به سامانه‌های ۱۵۰۴ و ۱۳۹ امداد جنگل اطلاع‌رسانی کنند.

خبرنگار: علی نوری

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • مدیر سایت مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظرات پس از تأیید منتشر می‌شود.
captcha