تحولات منطقه

عملیات رسمی اکتشاف انرژی در آب‌های لبنان درحالی از امروز آغاز شده که مواضع قاطع و قدرت بازدارندگی حزب‌الله از هرگونه مانع‌تراشی و تحرک متجاوزانه رژیم صهیونیستی در این روند جلوگیری می‌کند.

آغاز عملیات اکتشاف انرژی در آب‌های لبنان زیر سایه بازدارندگی حزب‌الله
زمان مطالعه: ۵ دقیقه

به گزارش قدس آنلاین به نقل از تسنیم، در میان بحران‌های پیچیده لبنان، آغاز عملیات حفاری و اکتشاف نفت و گاز در آب‌های این کشور که از امروز در بلوک شماره ۹ واقع در میدان قانا آغاز می‌شود، نور امیدی برای لبنانی‌ها جهت حل بخشی از چالش‌های اقتصادی این کشور است.

موضع قاطع مقاومت و تسهیل روند اکتشاف انرژی در آب‌های لبنان

به گفته «ولید فیاض»  وزیر انرژی در دولت موقت لبنان، نتیجه این عملیات بعد از ۶۷ روز یعنی اواخر اکتبر مشخص خواهد شد. منابع دیپلماتیک در این زمینه به روزنامه الدیار اعلام کردند، خوشبینی درباره وجود مقادیر  زیادی انرژی در بلوک ۹ که عملیات حفاری آن از امروز آغاز می‌شود، به دلیل نتیجه بررسی‌های زمین‌شناسی و ژئوفیزیکی است که نشان می‌دهد در میدان قانا به ویژه بلوک‌های ۸ و ۹ مقادیر زیادی نفت و گاز وجود دارد. ما امیدواریم که این ارزیابی‌ها درست بوده باشد و هزینه اکتشاف بیشتر از سودی که قرار است حاصل گردد، نباشد.

منابع لبنانی در این زمینه اعلام کردند، هم‌زمان با آغاز عملیات حفاری در آب‌های لبنان، با بحران شدید انرژی در اروپا در پی جنگ اوکراین روبه رو هستیم و رژیم صهیونیستی نیز قصد دارد از این فرصت برای صادرات گاز به اروپا بهره‌برداری کند و شاید این امر موجب نگرانی طرف لبنانی شود. اما مواضعی که حزب‌الله و رهبری آن در هفته‌های گذشته اتخاذ کرده‌اند مانع هرگونه تحرک اضافی و متجاوزانه اسرائیل در آب‌های لبنان می‌شود؛ چرا که حزب‌الله و شخص سید «حسن نصرالله» دبیر کل این حزب تاکید کردند که اگر هر مانعی در روند اکتشاف و حفاری در لبنان ایجاد شود، رژیم صهیونیستی نیز قادر به حفاری و استخراج انرژی نخواهد بود.

منابع مذکور تصریح کردند، این بدان معناست که قدرت بازدارندگی مقاومت، روند حفاری و اکتشاف انرژی در آب‌های لبنان را تسهیل می‌کند. البته باید توجه داشته باشیم که بازدهی واقعی از اکتشاف انرژی در لبنان و سودرسانی به لبنانی‌ها ۶ تا ۷ سال زمان می‌برد اما زمانی که مشخص شود چه مقدار انرژی در آب‌های این کشور موجود است امیدواریم که لبنان وارد باشگاه کشورهای نفتی شود.

امید لبنان به چین و روسیه در شورای امنیت برای جلوگیری از تغییر ماموریت یونیفل

از طرف دیگر بحث تمدید ماموریت «یونیفل» (نیروهای موسوم به حافظ صلح سازمان ملل مستقر در لبنان) این روزها تبدیل به یکی از سوژه‌های اصلی رسانه‌های لبنانی شده؛ جایی که قرار است پنجشنبه آینده یعنی ۳۱ آگوست، جلسه شورای امنیت سازمان ملل برای تمدید ماموریت این نیروها در لبنان تشکیل گردد.

در همین راستا بعد ازظهر دیروز «عبدالله بوحبیب» وزیر خارجه دولت موقت لبنان در راس یک هیئت دیپلماتیک با هدف انجام مذاکرات اولیه در خصوص تمدید ماموریت یونیفل راهی نیویورک شد. محافل دیپلماتیک آگاه به روزنامه الدیار در این زمینه اعلام کردند، روند مذاکرات درباره تمدید ماموریت یونیفل از ژوئن گذشته توسط نمایندگی دیپلماتیک لبنان در سازمان ملل آغاز شده و تا امروز ادامه دارد. مسیر مذاکره طولانی و مستمر است و لبنان همه تلاش خود را برای جلوگیری از تغییر ماموریت نیروهای بین‌المللی در جنوب کشور انجام می‌دهد.

این منابع درباره تغییراتی که در پیش‌نویس اصلاحیه ماموریت یونیفل در لبنان به آنها اشاره شده گفتند که نمی‌توانند درباره این تغییرات صحبت کنند؛ زیرا هنوز نهایی نشده اما لبنان باید مراقب باشد که هرگونه اصلاحیه جدید در این زمینه، منافع و اولویت‌های این کشور را به خطر نیندازد.

منابع آگاه سیاسی لبنان نیز اعلام کردند که موضع لبنان درباره ماموریت یونیفل کاملا روشن است و ما خواستار بازگشت فعالیت نیروهای بین‌المللی به وضعیت قبل از سال ۲۰۲۲ هستیم؛ زیرا تغییراتی که سال گذشته درباره ماموریت این نیروها صورت گرفت، به نفع اسرائیل بود و لبنان همه این تغییرات را رد می‌کند و هرگونه تحرک یونیفل باید با هماهنگی ارتش لبنان باشد.

بر اساس این تغییرات که سال گذشته اعلام شد و مورد اعتراض لبنان قرار گرفت، نیروهای یونیفل می‌توانند آزادانه و بدون هماهنگی قبلی با ارتش لبنان اقدام به تفتیش و گشت‌زنی در منطقه جنوب لیتانی کنند.این تغییرات به پیشنهاد آمریکا و با همکاری فرانسه و انگلیس اضافه شده بود. در حال حاضر نیز فرانسه پیش‌نویسی را به لبنان ارائه و از این کشور خواسته تا نه تنها اعتراضی به تغییرات صورت گرفته در ماموریت یونیفل نداشته باشد بلکه نیروهای بین المللی در جنوب لبنان بتوانند حتی اختیارات خود را از سال قبل نیز بیشتر کرده و مستقل از ارتش این کشور عمل کنند.

این درحالی است که در یکی از بندهای اصلاحیه سال گذشته در ماموریت یونیفل آمده است: این نیروها برای انجام ماموریت خود در لبنان نیازی به اجازه قبلی یا کسب مجوز از هیچ طرفی ندارند و ما از همه طرف‌های لبنانی می‌خواهیم تا آزادی حرکت نیروهای بین‌المللی در جنوب این کشور را تضمین کرده و این نیروها اجازه گشت‌زنی‌های اعلام شده و اعلام نشده را دارند.

بر این اساس مقامات لبنانی روی استفاده چین یا روسیه از حق وتو خود در شورای امنیت برای جلوگیری از تغییر ماموریت یونیفل حساب باز می‌کنند؛ برخلاف اتفاقی که سال گذشته رخ داد و شورای امنیت به اتفاق آرا، پیش‌نویس تهیه شده توسط فرانسه که مربوط به ایجاد تغییراتی در ماموریت نیروهای بین‌المللی در جنوب لبنان بود را تصویب کرد و روسیه و چین نیز اعتراضی نداشتند.

به گفته منابع آگاه لبنانی، در آن زمان روسیه به دلیل مواضعی که وزارت خارجه لبنان علیه مسکو در جنگ اوکراین اتخاذ کرده بود، از لبنان خشمگین بود. همچنین لبنان تحت فشارهای آمریکا به فرصت‌های همکاری اقتصادی ارائه شده از سوی چین پاسخی نداد و درنتیجه نتوانست حمایت مسکو و پکن را در شورای امنیت برای خود داشته باشد.

اما در مرحله فعلی لبنانی‌ها امیدوارند در سایه تغییر شرایط بین‌المللی و فشارهای فزاینده آمریکا علیه چین و به ویژه روسیه بعد از جنگ اوکراین، مسکو و پکن با هدف ضربه زدن به منافع آمریکا، در جلسه شورای امنیت از حق وتوی خود برای جلوگیری از تغییر ماموریت یونیفل در لبنان استفاده کنند.

ادامه رکود در پرونده ریاست‌جمهوری لبنان

اما درباره پرونده ریاست‌جمهوری لبنان نیز منابع آگاه این کشور اعلام کردند که هنوز هیچ اطلاعات جدیدی درباره سفر «ژان ایو لودریان» نماینده ویژه رئیس جمهوری فرانسه به لبنان یا نشست کمیته پنج‌جانبه (آمریکا، عربستان، مصر، فرانسه و قطر) وجود ندارد. 

اما منابع پارلمانی لبنان در این زمینه اعلام کردند، ما باید به آقای لودریان بفهمانیم که هیچ کس نمی‌تواند در لبنان تعیین تکلیف و رئیس جمهور انتخاب کند؛ زیرا این نقض آشکار توافق طائف و قانون اساسی لبنان است. نکته مهم در پیام لودریان آن است که ابتکار فرانسه برای حل معضل انتخاب رئیس جمهور در لبنان، دعوت برای انجام گفتگوی ملی میان لبنانی‌هاست؛ درحالی که هنوز تمایلی از سوی همه طرف‌های مربوطه لبنانی جهت انجام چنین گفتگویی مشاهده نشده است.

منبع: خبرگزاری تسنیم

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • مدیر سایت مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظرات پس از تأیید منتشر می‌شود.
captcha