در حالی با وقوع زلزله مراکش دوباره نام فرانک هوگربیتس بر سر زبانها افتاده است، که این فرد پیش از این با پیش بینی زلزله ترکیه مشهور شده بود و حالا با توئیت چند روز پیش خود که احتمال زلزله در مناطقی نزدیک به مراکش را مطرح کرده بود دوباره سر زبانها افتاده است.
فرانک هوگربیتس که چهرهای سرشناس در فضای مجازی شده و صفحه توییترش به تنهایی بیش از یک میلیون و ۳۰۰ هزار دنبالکننده دارد، مدعی است که در زمینه ارتباط بین همترازی اجرام آسمانی با فعالیت لرزه ای در زمین پژوهش میکند و ادعاهایش بر اساس این پژوهشهاست؛ در حقیقت به باور هوگربیتس همترازی زمین با دیگر سیاره ها جاذبه ای کافی برای ایجاد زمین لرزه در زمین ایجاد میکند.
اما عضو هیئت علمی زمین شناسی دانشگاه شهید بهشتی در همین خصوص می گوید: پیشبینی زلزله در دنیا هیچ گاه قطعی و تکرار پذیر نیست و از نظر علم زلزله شناسی درحال حاضر پیش بینی دقیق زمین لرزه امکان پذیر نیست؛ یعنی نمی شود ادعا کرد که در چه پنجره زمانی، مکانی و بازه بزرگی می توان زمین لرزه را پیش بینی کرد.
دکتر مهدی زارع در گفت و گو با قدس آنلاین با بیان اینکه پیش بینی های این فرد بجز در یکی دو مورد هیچگاه به وقوع نپیوسته است، ادامه می دهد: به نظر می رسد بسیاری از توئیت ها و پیش بینی های این زلزله شناس هلندی برای جذب دنبال کننده است چرا که بعد از زلزله ترکیه به یکباره دنبال کننده های وی دو برابر شده است.
این استاد دانشگاه در پاسخ به ارتباط ادعای مطرح شده بین همترازی اجرام آسمانی با فعالیت لرزه ای در زمین با تأکید بر اینکه این حرف تازه ای نیست، می افزاید: قبلاً در کشور ما و بر اساس مطالعات آماری هم گفته شده جذر و مد ماه روی فراوانی زلزله مؤثر است، ولی اینکه زمان، مکان و اندازه زلزله را تعیین کنیم از نظر علمی مورد تأیید نیست.
زارع با تأکید بر اینکه روش علمی برای صحت ادعاهای این زلزله شناس هلندی وجود ندارد در خصوص پیش بینی های این فرد در مورد زلزله در ایران عنوان می کند: جایی که این محقق هلندی برای وقوع زلزله در ایران مشخص کرده یک پهنه وسیع در منطقه زاگرس در جنوب غربی ایران است که اتفاقاً زلزله خیزترین جای ایران محسوب میشود.
وی ادامه می دهد: پیش بینی های علمی از نظر زمانی نشان دهنده نتایج احتمالی است و این پیش بینی ها بیشتر در یک بازه زمانی رخ می دهد و با احتمال ۵۰ درصد و یا ۶۰ درصد اتفاق می افتد. تغییراتی که در دما و محیط اتفاق می افتد معمولاً منبعی برای پیش بینی می تواند باشد، اما به لحاظ آماری چنین چیزی درست نیست که کسی بگوید زلزله در کدام ماه بیشتر از ماه های دیگر اتفاق می افتد؛ اینکه بشر توانسته باشد زلزله ای را به طور دقیق پیش بینی کرده باشد هنوز اتفاق نیفتده است.
وی تأکید می کند:این زلزله شناس هلندی از نظر علمی خیلی شناخته شده نیست و هنوز مشخص نیست که ادعاهای وی از نظر علمی هم دلیلی داشته یا خیر، حداقل در توئیت هایی که منتشر می کند دلیل علمی برای پیش بینی هایش ارائه نمی کند.
نظر شما