تحولات منطقه

شبکه خبری سی.ان.ان با استناد به تصاویر ماهواره ای دریافتی از شدت گرفتن فعالیت های هسته ای زیرزمینی سه کشور روسیه، چین و آمریکا خبرداد و ادعا کرد که در این تصاویر تونل ها، راه های زیرزمینی و تاسیسات جدید در مکان هایی که این سه کشور پیشتر اقدام به آزمایش های هسته ای کرده بودند، مشاهده می شود.

مسابقه هسته ای خطرناک آمریکا، چین و روسیه به روایت سی.ان.ان
زمان مطالعه: ۶ دقیقه

به گزارش قدس آنلاین به نقل از ایرنا، در گزارش این شبکه خبری آمده است: بنابر تصاویر ماهواره ای که به تازگی بطور اختصاصی در اختیار این شبکه قرار گرفته است؛ روسیه، آمریکا و چین، طی سال های اخیر تاسیسات جدید و تونل های تازه ای را در محل آزمایش های هسته ای خود ایجاد کرده اند.

این رسانه افزود: درحالی که تنش بین هر سه کشور در بالاترین سطح قرار دارد، اما تصاویر ماهواره ای نشانه هایی از انجام یک آزمایش هسته ای که قرار است به زودی صورت پذیرد ارائه می کند اما مقایسه این تصاویر با سال های گذشته به خوبی نماینگر توسعه و ساخت و سازها و فعالیت های تازه در این مجموعه ها است.

براساس تصاویر ماهواره ای مورد استناد این شبکه خبری، فعالیت های زیرزمینی هسته ای در « سین‌کیانگ » (Xinjiang) واقع در غرب دور چین، مجمع الجزایر اقیانوس منجمد شمالی در روسیه و همچنین صحرای نوادا در ایالات متحده قابل رویت است و تصاویر دریافتی نشان می دهدکه از سه تا پنج سال گذشته تونل هایی زیر کوهستان و جاده های جدید و تاسیسات تازه ایجاد شده و افزایش هرچه بیشتر تردد خودروها در این مکان ها دیده می شود.

جفری لوئیس، استادیار مرکز آموزشی «جیمز مارتین» در زمینه مطالعات عدم اشاعه تسلیحات کشتار جمعی در موسسه مطالعات بین المللی «میدلبری» درباره این تصاویر ماهواره ای به سی ان ان گفت: این فعالیت ها بواقع نشانگر آن است که روسیه، چین و آمریکا احتمالا آزمایش هسته ای خود را از سر بگیرند.

وی افزود: این کشورها از سال ۱۹۹۶ و بنابر «پیمان جامع منع آزمایش هسته‌ای» مبادرت به چنین آزمایش هایی نکرده اند، درحالی که چین و آمریکا این پیمان را امضا کردند اما آنرا به تصویب نرسانده اند.

جفری لوئیس، همچنین تاکید کرد: خطر آزمایش هسته ای باعث سرعت بخشیدن مسابقه تسلیحاتی بین این سه قدرت خواهد شد و پیامد ناگوار آن این است که هرچه مبالغ هنگفتی دراین زمینه هزینه شود، این تلاش ها و هزینه ها امنیت بیشتری را سبب نخواهد شد.

«سدریک لیتون» (Cedric Leighton) سرهنگ بازنشسته نیروی هوایی و تحلیلگر اطلاعاتی سابق آمریکایی نیز با بررسی تصاویر سایت های هسته ای سه قدرت یاد شده به نتیجه گیری مشابهی رسید و به این شبکه خبری آمریکایی گفت: کاملا واضح است که سه کشور روسیه، چین و آمریکا زمان، هزینه و تلاش زیادی را صرف نه تنها مدرنیزه کردن زرادخانه هسته ای خود بلکه خود را آماده نوعی از فعالیت که لازمه یک «آزمایش هسته ای » است نموده اند.

این گزارش می افزاید: سازمان غیرانتفاعی موسوم به « بولتن دانشمندان اتمی » (the Bulletin of the Atomic Scientists) که به مسائل علمی و امنیت جهانی ناشی از شتاب پیشرفت‌های فناوری و پیامدهای منفی آن برای بشریت، می پردازد؛ نسبت به تبعات جنگ اوکراین و تهدید های روسیه درباره استفاده از سلاح اتمی و روی آوردن این سه قدرت به انجام آزمایش های هسته ای، هشدار داد.

فعالیت های هسته ای روسیه

مسابقه هسته ای خطرناک آمریکا، چین و روسیه به روایت سی.ان.ان تصاویر ماهواره ای از سایت آزمایش هسته ای روسیه

تارنمای این رسانه تصویری آمریکایی نوشت: درپی حمله روسیه به اوکراین، اکنون تحلیلگران شاهد توسعه سایت آزمایش های هسته ای روسیه در «نوایا زملیا» (Novaya Zemlya) مجمع الجزایری در شمال روسیه واقع در اقیانوس منجمد شمالی هستند، اتحاد جماهیر شوروی سابق در سال ۱۹۵۵ میلادی نخستین آزمایش اتمی خود را در این مکان انجام داد و آخرین آزمایش زیر زمینی اتمی نیز در سال ۱۹۹۰ میلادی در آن روی داد، طی این مدت در مجموع ۱۳۰ آزمایش اتمی در این مکان به عمل آمد، اکنون تصاویر ماهواره ای ساخت و سازهای گسترده و احداث تونل هایی در عمق کوهستان های شمال در این مکان از سال ۲۰۰۱ تا ۲۰۲۳ میلادی را نشان می دهد.

لیتون سرهنگ بازنشسته نیروی هوایی درباره این تصاویر به سی ان ان، گفت: کاملا روشن است که روسیه خود را برای یک آزمایش احتمالی هسته ای آماده می کند.

فعالیت های هسته ای چین

این گزارش در ادامه می افزاید: افزایش فعالیت های هسته ای همچنین در منطقه «لوپ نور» (Lop Nur) واقع در استان « سین‌کیانگ » چین در این تصاویر ماهواره ای شناسایی شده است؛ مقایسه تصاویر ماهواره طی سال های ۲۰۰۲ و ۲۰۲۳ نشان می دهد که پنجمین تونل زیرزمینی جدید در این منطقه طی این مدت در دست حفاری بوده و جاده های جدیدی ساخته شده است.

مسابقه هسته ای خطرناک آمریکا، چین و روسیه به روایت سی.ان.ان تصویر ماهواره ای از سایت آزمایش هسته ای لوپ نور چین

جفری لوئیس،درمورد این تصاویر،گفت: سایت آزمایش هسته ای چینی ها با سایت آزمایش هسته‌ای روس ها متفاوت است، سایت آزمایش هسته ای چینی ها در فضایی گسترده و دارای بخش های مختلفی است.

بنابراین گزارش « بنیاد صلح ساساکاوا» یک گروه ناظر از کارشناسان چینی مستقر در ژاپن در ماه آوریل با اشاره به اینکه فعالیت ها در سایت آزمایش هسته ای چین شدت گرفته، نتیجه گیری کردند که این فعالیت ها در نهایت ممکن است به یک آزمایش ضعیف و فرعی اتمی منجر شود.

به گزارش این شبکه خبری، احتمالا ششمین تونل زیرزمینی هسته ای در سایت لوپ نور نیز شناسایی شده است.

فعالیت های هسته ای آمریکا در نوادا

در بخش مربوط به فعالیت های هسته ای آمریکا در این گزارش آمده است: مقایسه تصاویر ماهواره ای بین سال های ۲۰۱۸ تا ۲۰۲۳ نشانگر آن است که سایت آزمایش های هسته ای آمریکا در صحرای نوادا موسوم به «سایت امنیت ملی نوادا»، تاسیسات هسته ای زیرزمینی به نام مجموعه «یو وان ای» (U۱a) بطور گسترده ای توسعه یافته است.

گزارشی از «دفتر پاسخگویی دولتی ایالات متحده» موسوم به (GAO) که در ماه اوت منتشر شد، اذعان می دارد که ایالات متحده دو دستگاه اندازه گیری در سایت نوادا خواهد ساخت تا "اندازه گیری های جدید پلوتونیوم را در طول آزمایش های زیربحرانی انجام دهد.

مسابقه هسته ای خطرناک آمریکا، چین و روسیه به روایت سی.ان.ان تصاویر ماهواره ای از سایت آزمایش هسته ای نوادا آمریکا

در همین حال یک سخنگوی اداره امنیت ملی آمریکا موسوم به (NNSA)، - یکی از ادارات وابسته به وزارت انرژی ایالات متحده که بر سایت نوادا نظارت دارد - در پاسخ این شبکه خبری این فعالیت ها را مورد تایید قرار داد و آنرا تجدید زیرساخت ها و قابلیت های علمی در این سایت عنوان کرد.

تارنمای این رسانه آمریکایی در ادامه می نویسد هزینه این به روز رسانی بنابر گزارش GAO حدود ۲.۵ تا ۲.۶ میلیارد دلار تا سال ۲۰۳۰ خواهد بود.

به گفته لوئیس، از آنجایی که هر دو کشور روسیه و چین می توانند فعالیت های توسعه سایت آزمایش اتمی آمریکا در نوادا را از فضا مورد رصد قرار دهند، این اقدام واشنگتن می تواند باعث ترس و نگرانی پکن و مسکو شود.

سابقه آزمایش های اتمی آمریکا، روسیه و چین

بنابر داده های سازمان ملل متحد، آمریکا بعنوان نخستین قدرت اتمی جهان از سال ۱۹۴۵ تا ۱۹۹۲ میلادی یک هزار و ۳۲ آزمایش اتمی انجام داده، اتحاد جماهیر شوروی سابق نیز بین سال های ۱۹۴۹ تا ۱۹۹۰ حدود ۷۱۵ آزمایش اتمی و کشور آسیایی چین بین سال های ۱۹۶۴ تا ۱۹۹۶ نیز ۴۵ آزمایش اتمی به عمل آورده است.

مسابقه هسته ای خطرناک آمریکا، چین و روسیه به روایت سی.ان.ان

روسیه و آمریکا صاحب ۹۰ درصد از تسلیحات اتمی جهان

در بخش پایانی این گزارش با اشاره به گزارش « انستیتو بین‌المللی پژوهش‌های صلح استکهلم» (SIPRI)، آمده است: روسیه و آمریکا درحال حاضر ۹۰ درصد از تسلیحات اتمی جهان را در اختیار دارند و برآورد می شود که آمریکا بیش از سه هزار و ۷۰۰ کلاهک اتمی و روسیه نیز حدود چهار هزار و ۵۰۰ کلاهک اتمی در زراداخانه های خود انبار کرده باشند.

چین نیز که در ژانویه ۲۰۲۲ میلادی ۳۵۰ کلاهک اتمی داشت اکنون در ژانویه ۲۰۲۳ به تعداد این کلاهک های اتمی را به عدد ۴۱۰ افزایش داده است.

منبع: خبرگزاری ایرنا

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.