به گزارش قدس آنلاین، بلاروس دارای منافع و راهبردهای مشترکی با کشورمان در حوزههای مختلفی همچون رفع تحریم و حضور مؤثر در پیمانهای منطقهای است و ارتقای روابط با این کشور میتواند سیاست همگرایی شرقی دولت سیزدهم را تحقق بخشد.
در همین راستا، روح الله مدبر، کارشناس مسائل بینالملل در گفتوگو با قدس درباره ظرفیتهای گسترش روابط با بلاروس، اظهار کرد: در یک سال و نیم گذشته مسیر توسعه مناسبات جمهوری اسلامی ایران و بلاروس در ریل باثباتی قرار گرفته است. لوکاشنکو، رئیس جمهور و دیگر مقامات ارشد بلاروس سفرهایی به ایران داشتهاند و در حاشیه اجلاسهای بینالمللی که در سازمان شانگهای و اتحادیه اقتصادی اوراسیا برگزار شده، رؤسای جمهور دو کشور با یکدیگر گفتوگوهای مؤثری را انجام دادهاند. سطح سیاست خارجی ایران تعمیق مناسبات با فدراسیون روسیه بوده و از آنجایی که بلاروس یکی از متحدان روسیه است، بنابراین به موازات آن افزایش همکاریهای راهبردی ایران و روسیه موجب گسترش روابط ما با بلاروس خواهد بود. بلاروس متحد راهبردی و جدانشدنی فدراسیون روسیه محسوب میشود و روابط سیاست خارجی و اقتصادی مسکو و مینسک نزدیک است.
روابط با مسکو موجب افزایش مناسبات با بلاروس است
مدبر افزود: گسترش روابط با بلاروس فرصتهای پرشماری در ابعاد مختلف دارد. پوتین وقتی در آخرین دیدار با لوکاشنکو موضوع راهگذر شمال - جنوب و عبور آن از ایران را مطرح کرد، لوکاشنکو نیز بر افزایش همکاریها با ایران و بهرهمندی از ظرفیت این راهگذر تأکید کرد. تمامی اینها بر مبنای افزایش همگرایی مثلث تهران - مسکو - میسنک است. کمتر از دو ماه پیش رزمایش برادران جداناپذیر در بلاروس برگزار شد که بخشی از پیمان امنیت جمعی بود و نیروهای نظامی ایران برای نخستینبار به عنوان ناظر در این رزمایش حضور داشتند. تعمیق مناسبات ایران با بلاروس باید در چند بعد پیگیری شود. در بعد نخست، بلاروس از ظرفیت فوقالعاده اقتصادی و کشاورزی برخوردار است و در شاهراه مهم دسترسی به اروپای شرقی قرار دارد. بعد دوم، ظرفیت علمی، دانشگاهی و فرصتهای فرهنگی بلاروس برای ایران است. نکته بعدی، عضویت بلاروس در اتحادیه اقتصادی اوراسیا و تلاشهای روسیه برای عضویت این کشور در شانگهای است، همین موضوع هم میتواند در تعمیق مناسبات چندجانبه کشورمان حائز اهمیت باشد.
این کارشناس گفت: اما مهمترین مورد، عزم لوکاشنکو برای تعمیق روابط با تهران به واسطه تعمیق مناسبات کشورمان با مسکو است. هرچه روابط ایران با مسکو گسترش یابد، روابط نزدیکتری با متحدان مسکو همچون بلاروس خواهد داشت و همین فرصت ویژهای برای ما ایجاد میکند. طرف غربی بهشدت نگران است ایران جای پای خود و تعمیق مناسبات با بلاروس را مستحکم کند؛ بنابراین ضرورت دارد برنامه حضور در بلاروس، برنامهای جدی باشد و در سطح حرف و امضای روی کاغذ باقی نماند. بایستی روند فعلی بهسوی پیگیری عملیاتی پیش رود و کشورمان تراز تجاری واقعی با بلاروس داشته باشد تا از عواید توسعه مناسبات بهره ببرد. همچنین زمینه دیگر، در عرصه مقابله با تحریمهای غربی است. فدراسیون روسیه امروز توانسته در برابر ۶هزار قلم تحریم غرب و آمریکا ایستادگی کند و با قدرت ائتلاف ضد تحریمی موفقی را پدید آورد. بلاروس بهدلیل راهبردی که درنظر دارد و همچنین به سبب اینکه در نظم جدید جهانی و در سیطره یکجانبهگرایی آمریکا قرار نگرفته، مورد تحریم دولتهای غربی است. ما میتوانیم در راستای همگرایی با کشورهای تحت تحریمی همچون بلاروس و با برنامهریزی منظم، عملیاتی و غیر شعاری از فرصتها و ظرفیتهای ائتلافها استفاده کنیم.
نظر شما