امروز نشست وزرای خارجه ۶ کشور ایران، ترکیه، روسیه، ارمنستان، گرجستان و آذربایجان در قالب گروه ۳+۳ در تهران برگزار می‌شود.

قابی از کنشگری فعال ایران در منطقه/ نگاهی به اهمیت و مزایای برگزاری نشست ۳+۳ برای ایران و کشورهای حوزه قفقاز

به گزارش قدس آنلاین، در همین‌باره فرشید باقریان، تحلیلگر مسائل حوزه قفقاز در گفت‌وگو با قدس تصریح کرد: آزادسازی تمامی قسمت‌های قره‌باغ منجر به چندین اقدام توسط پاشینیان شد. مانور مشترک با ۸۵ سرباز آمریکایی، پیوستن به پیمان قضایی رم و تهدیدات منطقه‌ای پیمان و گرایش پاشینیان به سمت آمریکا سبب شد برخی قدرت‌های منطقه از این مسئله ناخرسند شوند. حضور کنشگر خارجی در منطقه برای دولت‌هایی مانند ایران و روسیه هرگز قابل پذیرش نیست. در شرایطی که جهان به سمت جنگ در خاورمیانه پیش می‌رود و تمام کشورهای عضو نشست نیز در درون منطقه تنش حضور دارند، برگزاری این نشست، حرکتی بسیار بزرگ است تا شرایط نابسامان جهانی را به‌سوی صلح منطقه‌ای ببرد. دوم اینکه دولت‌های منطقه‌ای و فرامنطقه‌ای که به دنبال ایجاد تنش میان ایران و ترکیه بودند، اهدافشان با پلتفرم پیشنهادی اردوغان و نقش‌آفرینی ایران در نشست خنثی خواهد شد. بدین ترتیب مراکز سیاسی ایران و تهران به عنوان یکی از ارکان برقراری صلح در منطقه درنظر گرفته شده که بیانگر ارزش منطقه‌ای ایران است.

برگزاری نشست؛ اقدامی در راستای عقل‌گرایی 
 باقریان افزود: پس از مسئله‌ای که میان ایران و آذربایجان در زمینه حمله به سفارت صورت گرفت، روابط دو کشور به سمت تنش و تیرگی رفت و دولت‌های فرامنطقه‌ای همچون آمریکا و فرانسه و رژیم منطقه‌ای اسرائیل از این مسئله بهره‌برداری کافی داشتند. برقراری صلح منطقه‌ای توسط گروه ۳+۳ می‌تواند این مسائل را نیز رفع کند. روندی که ایران در منطقه در پیش گرفته، نشان می‌دهد به دنبال صلح جهانی است؛ بنابراین وقتی این نشست در تهران انجام می‌شود، بدین معناست که کشورمان در مسئله قره‌باغ و قفقاز به عنوان یکی از طرفین موضوع درنظر گرفته شده است. البته طرف بودن ایران الزاماتی برای ایران و همچنین سایران خواهد داشت. گرچه به نظر می‌رسد مناقشه منطقه‌ای میان آذربایجان و ارمنستان بوده، اما ورود طرف‌های دیگری برای حل مسئله به پایداری و پویایی صلح کمک می‌کند. همچنین برگزاری نشست در تهران جوابی خواهد بود برای کسانی که ادعا داشتند ایران موجب تنش و آتش افروزی در قفقاز است. این کنفرانس در ایران برگزار می‌شود و قاعدتاً ایران یکی از تضمین‌کنندگان صلح در منطقه خواهد بود. 

این کارشناس بیان کرد: مسئله دیگر اینکه، در ماجرای غزه که مظان اتهام جهان علیه ایران است، این نشست می‌تواند جنگ رسانه‌ای علیه ایران را متوقف کند؛ چرا که ایران توانسته در منطقه‌ای که استعداد تبدیل شدن به عرصه جنگ جهانی را دارد، صلح برقرار کند. اگر ایران در این نشست موفق عمل کند و محلی برای توافق و تعهد به صلح باشد، در این صورت می‌تواند در گام‌های بعدی در سایر نقاط منطقه نیز صلح ایجاد کند و به کنشگر فعال منطقه و فرامنطقه‌ای تبدیل شود. به نظر می‌رسد، پس از این تفاهم مسئله صلح ارمنستان و ترکیه محقق شود. همچنین باتوجه به اینکه تفاهم صلح ارمنستان و آذربایجان هنوز به قرارداد تبدیل نشده، این نشست موجب می‌شود به صلح پایدار تبدیل و حقوق تمام کشورهای منطقه حفظ شود. این کنفرانس به ارتقای جایگاه ایران کمک کرده و از کشاندن آتش جنگ غزه به ایران و تشدید درگیری‌ها جلوگیری می‌کند. برگزاری نشست صلح قفقاز، اقدامی در راستای عقل‌گرایی مطلق است و نشان می‌دهد ۶ کشور عضو، کنشگرانی عاقل هستند. گرچه نشست در ابتدا به منظور رفع مسائل امنیتی و سیاسی برگزار می‌شود، اما اگر به پیمان اقتصادی تبدیل شود منافع و صلح همگانی را درپی خواهد داشت.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.