به گزارش قدس آنلاین به نقل از ایرنا، این روزنامه آمریکایی نوشت: سوئد در ماههای اخیر شاهد موج خشونتهای نامتعارفی به ویژه در اوپسالا (Uppsala) چهارمین شهر بزرگ این کشور بوده است. ماههای سپتامبر و اکتبر (شهریور و مهر) گذشته خشونت دراین شهر به وخیمترین شکل خود رقم خورد بهگونهای که به ندرت روزی بدون تیراندازی، بمب گذاری و حملات با نارنجک دستی سپری شد و گاه بسامد این حملات به چند مورد هم رسید.
این کشور منطقه نوردیک که همیشه پایینترین سطح تیراندازیهای مرگبار را در اروپا داشت، اکنون به یکی از کشورهای اروپایی تبدیل شد که فقط ظرف یک دهه بالاترین سطح تیراندازیهای مرگبار را تجربه می کند. باندهای تبهکار سازماندهی شده که عمدتا از سوی نسل دوم مهاجران اداره میشوند اکنون دیگر نه تنها یکدیگر را می کشند بلکه خویشاوندان و در مواردی، افراد بی گناه راهگذر و تماشاچی این درگیریها را نیز به کشتن میدهند. بسیاری از مجرمان، نوجوانانی در سنین ۱۴ سال هستند که باندهای تبهکار آنها را برای انجام حملات خود پرورش داده اند.
اولف کریسترسن (Ulf Kristersson) نخست وزیر سوئد در یک نطق تلویزیونی در پایان ماه سپتامبر، «سیاستهای مهاجرتی غیرمسئولانه و شکست در طرحهای ادغام (مهاجران در جامعه)» را در بروز خشونت بیسابقه در کشورش مقصر دانست.
جسپر بوردین از رهبران تجاری برجسته سوئد نیز گفتکه مساله خشونت، ساختار اجتماعی کشور را متزلزل کرده و یک زلزله اجتماعی محسوب میشود.
ریچارد جومشوف (Richard Jomshof) رئیس کمیته قضایی پارلمان سوئد و نماینده دمکراتهای راست افراطی این کشور نیز گفت اگر این روند تا دو دهه آینده ادامه پیدا کند باعث فروپاشی جامعه ما میشود.
افزایش خشونت باندهای تبهکار در سوئد همچنین مباحث نگران کننده ای را برانگیخته است. کشور ثروتمندی که به برخورداری از رفاه اجتماعی شهرت یافته است در سه دهه گذشته بیش از کشورهای اروپایی پناهجویانی را که از خشونت در مناطق مختلف جهان از بالکان تا خاورمیانه فرار کرده اند پذیرفته است. با افزایش خشونت، راست افراطی در این کشور جسورتر شده اند و چپها نگران تحقیر جوامع مهاجر هستند. دو طرف این موضوع را قبول دارند که کشور در ادغام درست برخی از تازه واردها به جامعه شکست خورده است.
اکنون باندهای تبهکار در سراسر این کشور در فعالیتهایی فراتر از تجارت مواد مخدر شرکت دارند و شواهد فزاینده ای نشان میدهد که چنین شبکههایی به برخی از خدمات عمومی، احزاب سیاسی و حتی سیستم قضایی کیفری کشور نیز نفوذ کرده اند.
فایننشال تایمز نوشت: امسال تا پایان ماه اکتبر، ۴۸ مورد تیراندازی مرگبار در این کشور دارای جمعیت ۱۰.۵ میلیون نفری رخ دادهاست. سال گذشته در مجموع ۶۲ مورد تیراندازی ثبت شد که در مقایسه با سال قبل از آن (۲۰۲۱) با ۴۵ مورد تیراندازی، افزایش نشان میداد.
این رسانه افزود: حملات به بستگان باندهای تبهکار و تعدادی از بمبگذاریها احساس ناامنی را افزایش داده است. مان گرول جرمشناس سوئدی و مدرس ارشد دانشگاه مالمو، در این زمینه گفت: این حملات تقریبا تصادفی به نظر میرسند و علیه هرکسی و در هر جایی رخ میدهند و بیشتر شبیه حملات تروریستی هستند.
شبکه تلویزیونی SVT نیز در این زمینه گزارش داد که پلیس تنها در استکهلم فهرستی از ۱۵۰ خانه را در پایتخت این کشور را در اخیتار دارد که ممکن است هدف تیراندازی یا بمب گذاری باشند. یکی از اعضای باند به این تلویزیون گفت: «اگر خانواده من در خطر باشد، خانواده همه در خطر هستند».
به نوشته فایننشال تایمز، یکی دیگر از پدیدههایی که در سوئد مشاهده میشود این است که سن قاتلان هر روز کمتر میشود زیرا در این کشور کودکان اغلب احکام سبکتری را دریافت میکنند. در ماه اکتبر چند نفر به دخالت در انفجارهای قدرتمند در بخشی از استکهلم محکوم شدند. یک جوان ۲۵ ساله پنج سال حبس گرفت درحالی که برای دو نوجوان ۱۷ ساله حکم نگهداری در خانه جوانان به مدت ۱۰ سال صادر شد.
دهها نفر از سیاستمداران، مقامات امنیتی و جرم شناسان پاسخهای متفاوتی به سوالات درباره علت بروز خشونت باندهای تبهکار در سوئد دادهاند. آنهایی که راستگرا هستند عمدتا مهاجرت را مقصر میدادند که در دهههای اخیر موجب اضافه شدن دو میلیون نفر به جامعه سوئد شد. چپگراها به عوامل اجتماعی از جمله خصوصیسازی نظام رفاهی سوئد اشاره میکنند که باعث وخامت ارائه خدمات به مناطق محروم شده است.
با این حال طیف سیاسی در این موضوع توافق دارند که سوئد نیز برای ادغام جوامع مهاجر اقدامی نکرده است.
تقریبا همه شهرهای سوئد دارای دستکم یک منطقه به اصطلاح آسیبپذیر هستند که اغلب اکثریت جمعیت آنها را مهاجران تشکیل میدهند. جرم و جنایت دراین مناطق فراوان است و مدارس برای ایجاد نظم و انضباط تلاش میکنند.
پلیس و سیاستمداران محلی میگویند شواهد فزایندهای وجود دارد که نشان میدهد باندهای تبهکار اکنون از طریق فعالیتهایی مانند کلاهبرداری و حتی اداره بخشهایی از دولت رفاه درآمد بیشتری کسب میکنند. یک برآورد حاکی از سود ۶ میلیارد کرون (۵۷۰ میلیون دلاری) است که تقریباً دو برابر بیشتر از سود حاصل از تجارت مواد مخدر است.
اریک پلینگ شهردار اوپسالا در این زمینه گفت: ما سیستمی داریم که در آن شبکههای جنایی مدارس و خانههای سالمندان را اداره میکنند. ۲۰ سال است که با ساده لوحی بیش از حد مقررات زدایی کردیم. ما نظام آموزشیای داریم که علیه ادغام جامعه فعالیت میکند.
فایننشال تایمز نوشت: هیچ کس بدرستی نمیداند که نفوذ باندهای تبهکار تا چه اندازه گسترده است. مقامات امنیتی بر این باورند که احزاب سیاسی نیز از این نفوذ مصون نبوده اند.
سالها، شهر مالمو در جنوب سوئد کانون خشونت گروهها بود. این شهر که نقطه ورودی اصلی مهاجران به سوئد بود میزبان یکی از بدنام ترین محله های حاشیهنشین کشور موسوم به "روزنگارد" است. در دهه بعد از سال ۲۰۱۰ خشونت در این شهر کاهش یافته و به شهرهایی مانند اوپسالا نیز رسیده است.
پلیس، کاهش خشونت در روزنگارد را که به سرکوب باندهای تبهکار نسبت می دهد که در سال ۲۰۱۹ آغاز شد. در جریان این سرکوب بدترین جنایتکاران به زندان افتادند. مقامات همچنین به یک تاکتیک ضدخشونت امریکا متوسل شدند تا کل جامعه را متقاعد به تعقیب اعضای واقعی و بالقوه باندهای تبهکار برای اجتناب از خشونت کنند و تمرکز را از مجازات به پیشگیری تغییر دهند.
نظر شما