به گزارش قدس آنلاین، بیش از ۵۰۰۰ کیلومتر سواحل دریایی و سواحل جزایر در کشور وجود دارد که رهبر معظم انقلاب از آن به عنوان گنج و ذخیره یاد میکنند که به آن توجه نشده است؛ یکی از بخشهایی که میتوان از آن بهره گرفت، توسعه آبزی پروی و فعالیتهای صیادی در نوار ساحلی جنوب و شمال کشور است.
حضرت آیتالله خامنهای رهبر معظم انقلاب اسلامی در آبان ماه سال جاری در راستای اجرای بند یک اصل یکصد و دهم قانون اساسی و پس از مشورت با مجمع تشخیص مصلحت نظام، سیاستهای کلی توسعه دریا محور را برای اقدام به روسای قوای سه گانه و رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام ابلاغ کردند.
در بند ۹ این سیاست ها که به به طور مستقیم درباره بخش شیلات است، آمده:«حمایت از سرمایهگذاران بومی و محلی در طرحهای توسعهای و حمایت از فعالان اقتصادی و بنگاههای کوچک و متوسط جوامع محلی در حوزههای مختلف از جمله صیادی، کشاورزی، صنعتی و گردشگری.»
ظرفیت تولید۴.۶ میلیون تن آبزی پروری در سواحل کشور
حسینی رئیس سازمان شیلات در حاشیه نمایشگاه شیلات امسال در این ارتباط اظهار داشت: به دنبال توسعه سواحل و جزایر برای پرورش آبزیان در کشور هستیم، طبق دستور مقام معظم رهبری به دلیل سواحلی که کشور دارد باید این مهم در سواحل و جزایر گسترش یابد.
وی افزود: براساس مطالعات انجام شده ظرفیت تولید۴.۶ میلیون تن آبزی پروری در دریا و بیش از ۸۰۰ هزارتن پرورش میگو در سواحل وجود دارد که یک پتانسیل بالقوه است.
رئیس سازمان شیلات ادامه داد:طبق برنامه تولید ۴۰۰ هزار تن پرورش ماهی در قفس در ۱۰ سال و ۱۰۰ هزار تن در پنج سال و حدود ۱۶۰ هزار تن پرورش میگو را در دستور کار داریم که این بحث کاملا با توجه به فرمایشات رهبر معظم انقلاب در حوزه ایجاد ثروت، توسعه سواحل و جزایر و کسب رتبه در منطقه است.
منابع بی کران و زیست بوم مناسب آبزی پروری سواحل کشور
سید مصطفی بهشتیان معاونت صید و بنادر ماهیگیری سازمان شیلات ایران در گفتگو با خبرنگار اقتصادی خبرگزاری تسنیم در این باره اظهار داشت: برنامههای سازمان شیلات برای توسعه آبزیان در سواحل کشور، بیشتر در حوزه پروش ماهی در قفس و پرورش میگو است؛ که زیست بوم مناسب و منابع بی کران مواجه هستیم به طوری که در بخش پرورش ماهی در قفس، یک میلیون تن و در بخش میگو بیش از ۲۰۰ هزار تن ظرفیت تولید داریم.
وی افزود: در پرورش ماهی در قفس علاوه بر جنوب کشور در شمال کشور نیز امکان توسعه وجود دارد، اما بر اساس مطالعات انجام شده خیلی به دنبال توسعه صیادی نیستیم و کمتر از ۱۰ درصد امکان توسعه در این بخش وجود دارد.
معاونت صید و بنادر ماهیگیری سازمان شیلات ایران ادامه داد: اما در بخش های عمیق دریا امکان توسعه صید ترال برای بهره برداری از ذخیره ۲.۴ میلیون تنی صید فانوس ماهیان، برای تولید پودر ماهی و تهیه خوراک آبزیان وجود دارد.
وی تصریح کرد: با توجه به بحث های اجتماعی که وجود دارد هنوز مجوز دریاروی به صید ترال داده نشده است اما استانداری هرمزگان در حال پیگیری این موضوع و جمع بندی است.
امکان توسعه پروش ماهیان در آبهای شور و جایگزینی با آب شیرین
علی اکبر خدایی دبیر کل اتحادیه تولید و تجارت آبزیان اظهار داشت: منابع طبیعی سواحل و دریا کمتر مورد بهره برداری قرار گرفته است که بهترین گزینه آن طرحهای آبزیان در نوار ساحلی جنوب و شمال کشور برای تولید و پرورش ماهی و میگو است.
وی افزود: امروز دنیا دیگر کمتر از آب شیرین برای تولید آبزیان استفاده میشود اما ما اولین تولید کننده قزل آلا در جهان هستیم که این از تصمیمات نادرستی بوده که در گذشته گرفته شده است و تولید را باید سمت آبهای شور ببریم.
دبیر کل اتحادیه تولید و تجارت آبزیان ادامه داد: ماهیانی مانند سیبس، شانک، زبیدی و هامور را می توان در قفس پرورش و در آب شور پرورش داد؛سواحل جنوب کشور همچنین فضای مناسبی برای توسعه پرورش میگو است.
امکان افزایش ۱۰ برابری تولید میگو
وی با بیان اینکه اکنون در سطحی بالغ بر ۱۴ هزار هکتار کشت میگو در کشور انجام میشود، تصریح کرد: بر اساس مطالعات اولیه موسسۀ تحقیقات شیلات ۱۸۰ هزار هکتار اراضی مستعد پروش میگو در سوال کشور وجود دارد و در صورتی که حتی در ۱۰۰ هزار هکتار از این راضی پرورش میگو صورت گیرد تولید این محصول در کشورمان بیش از ۷ برابر افزایش می یابد.
دبیر کل اتحادیه تولید و تجارت آبزیان ادامه داد: امکان افزایش تولید میگو در کشور از ۴۰ هزار تن فعلی به ۴۰۰ هزار تن تا ۵۰۰ هزار تن وجود دارد که علاوه بر افزایش عرضه این محصول در بازار داخلی، بازارهای صادراتی مناسبی برای این محصول وجود دارد به طوری که امکان صادرات ۲۰۰ هزار تن میگو فقط به چین وجود دارد.
خدایی گفت: البته برای افزایش بهره وری در تولید و کاهش قیمت تمام شده میگو نیز باید فعالیت کرد زیرا رقبای ما نیز در حال تلاش هستند.
نظر شما