تحولات منطقه

موسس انجمن حمایت بیماران سوختگی- ققنوس- گفت: درمان بیماری سوختگی در اولویت دولت و وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی نیست و به همین خاطر حتی یک تخت استاندارد سوختگی در کشور نداریم و در درمان سوختگی ۴۰ سال از دنیا عقب هستیم.

حتی یک تخت استاندارد سوختگی در کشور نداریم/ در درمان سوختگی ۴۰ سال از دنیا عقب هستیم
زمان مطالعه: ۶ دقیقه

به گزارش قدس آنلاین؛ محمد جواد فاطمی، صبح امروز در  نشست خبری انجمن ققنوس که به مناسبت اول دی روز ملی پیشگیری از سوختگی با حضور نمایندگانی از سازمان های  اورژانس و آتش نشانی برگزار شد با اشاره به این که سوختگی یک مسئله چند بعدی است و به همین دلیل علاوه بر جامعه ، حاکمیت هم در آن تاثیر گذار است. در واقع جامعه باید رفتار کم خطری داشته باشد و نقش حاکمیت هم از آن جهت اهمیت دارد که باید در حوزه سوختگی سیاست گذاری و قانونگذاری کند و به مردم آموزش دهد. 

وی با بیان این که همه در معرض خطر سوختگی هستیم، افزود: اگر واقعا به این نکته واقف باشیم قطعا فکری برای  پیشگیری و درمان سوختگی خواهیم کرد.

فاطمی، رابطه سوختگی با فقر را مستقیم خواند و تصریح کرد:  یعنی این بیماری فقرا است یا به عبارت دیگر مردم در کشورهایی که سطح درآمدی پایین دارند بیشتر می سوزند؛ چون افراد فقیر جامعه معمولا از لوازم گرمایشی،  پخت و پزغیر  استاندارد استفاده می کنند.

این فوق تخصص جراحی پلاستیک، با اشاره به تشکیل  کمیته ملی پیشگیری از سوختگی در گذشته، افزود: با این که ۴۰ دستگاه و سازمان مرتبط با سوختگی در این کمیته عضویت دارند اما آنقدر مشکل سوختگی بزرگ و پرهزینه است که صورت مسئله آنرا پاک کرده اند به طوری که هیچ کس با سوختگی کاری ندارد.

رئیس هیئت مدیره انجمن ققنوس، با ابراز تاسف از این که کشور هیچ برنامه مدون و سیاست کلانی در حوزه  پیشگیری و درمان سوختگی ندارد، افزود: چون کسانی که دچار سوختگی می شوند بیشتر از قشر فقیر جامعه هستند و صدایشان شنیده نمی شود.

فاطمی  با بیان این که در ایران هیچ بیمارستان خصوصی دارای  بخش سوختگی نیست، اضافه کرد: حتی سازمان تامین اجتماعی  که دارای ۲۸۸ بیمارستان ملکی در کشور است یک تخت سوختگی ندارد چون هزینه های سوختگی بالا است و احساس می کند ارائه چنین خدمتی  برایش به صرفه نیست، یا  دانشگاه علوم پزشکی تهران فاقد بیمارستان سوختگی است

وی  از وجود ۳۵  بخش و بیمارستان سوختگی  در کشور خبر داد و افزود:  مثلا بیمارستان امام رضا(ع) در مشهد مقدس بخش سوختگی دارد. البته توصیه می شود ما به جای بیمارستان تک تخصصی سوختگی در کشور بخش سوختگی در بیمارستان های جنرال  داشته باشیم. با این وجود نکته اساسی اینجاست که در حال حتی یک تخت استاندارد سوختگی در کشور نداریم که نتیجه آن معضل شدن سوختگی در کشور است که سال هاست درباره آن فریاد می زنیم.

وی  با اشاره به این که طبق برنامه دوم توسعه کشور قرار بود حداقل ۱۰ درصد  تخت های بیمارستان های جنرال کشور به بیماران روانی و سوختگی اختصاص پیدا کند، تصریح کرد: اما تا کنون این مصوبه اجرایی نشده به طوری که حتی یک درصد تخت های  بیمارستانی به این  گونه بیماران اختصاص نیافته است.

رئیس انجمن حمایت از بیماران سوختگی، مجموع تخت های سوختگی را در بیمارستان های کشور ۱۳۵۰  تخت اعلام کرد و افزود: این درحالی است که طبق  برنامه باید تا سال ۱۳۹۴ حداقل ۲۴۰۰ تخت سوختگی می داشتیم. یا  قرار بود  تا سال ۹۴ حداقل ۴۵۰  تخت ویژه سوختگی- برن آی. سی. یو در کشور داشته باشیم اما در حال حاضر فقط ۱۵۰ تخت ویژه سوختگی داریم.

وی در پاسخ به قدس درباره  آمار بیماران سوختگی، هزینه های درمان آنان و بودجه تخصیصی دولت برای درمان بیماران سوختگی هم گفت: در سال حدود حدود ۳۰۰ هزار نفر در کشور دچار سوختگی می شوند  که از این تعداد ۳۰ هزار نفر در بیمارستان ها بستری می شوند و ۳ هزار نفر هم بر اثر شدت آسیب ها جان شان را از دست می دهند.

فاطمی، سپس به بحث  هزینه ها  و بودجه  درمان سوختگی پرداخت و گفت: برای درمان استاندارد هر بیمار سوختگی که بستری می شوند  حداقل ۱۰۰ میلیون تومان نیاز است یعنی برای ۳۰ هزار بیمار سوختگی در سال حداقل  ۳ هزار میلیارد تومان بودجه باید اختصاص پیدا اما دولت و وزارت بهداشت یک دهم این رقم را هم برای درمان سوختگی اختصاص نمی دهند. نتیجه آن این می شود که ما درمان استاندارد در سوختگی  نداریم. مثلا بیمار سوختگی را به حمام می بریم و بعد از شستنش از پماد برای درمان استفاده می کنیم که این روش درمانی از مدت ها پیش در دنیا منسوخ شده است.

وی با تاکید بر این که بیماری سوختگی  در اولویت دولت و وزارت بهداشت نیست، تصریح کرد: این وزارتخانه کمکی برای درمان بیماریسوختگی نیست به طوری که همه بیمارستان های سوختگی کشور ورشکسته هستند و انجمن ققنوس شیر میان وعده دو بیمارستان سوختگی را می دهد. یا بیمارستان های سوختگی در تامین عذای بیماران مشکل دارند.

وی در همین زمینه افزود: کشورهای توسعه یافته و در حال توسعه با بیمارستان های استاندارد و استفاده از تجهیزات مدرن و پانسمان های نوین سوختگی  اقدام به درمان بیماران سوختگی می کنند ولی ما نه بیمارستان های استاندارد و نه  فناوری پانسمان های مدرن را داریم. البته  کمی پانسمان های نوین سوختگی وارد کشور می شود که آن ها هم برای افراد خاص اختصاص پیدا می کند. به هرحال به جرئت می توان گفت ما در درمان سوختگی ۴۰ سال از دنیا عقب هستیم.

 فاطمی، عدم تکمیل و راه اندازی بیمارستان سوختگی کن را به فقر بیماران سوختگی ربط داد و افزود: این بیمارستان  دولتی است. یعنی عمدتا محرومان کشور از آن استفاده خواهند کرد به همین خاطر از ۱۹ سال پیش که کلنگ آن زده شد هنوز به بهره برداری نرسیده در حالی که بیمارستان نیکان غرب که خصوصی است در کنار بیمارستان کن ۴ ساله ساخته شده است.

فاطمی در پاسخ به سوال دیگر قدس گفت: ضریب اشغال تخت های سوختگی در کشور باید ۵۰ درصد باشد اما در کشور تخت خالی سوختگی نداریم.   

موسس انجمن ققنوس با بیان این که حل معضل بیماری سوختگی در ایران صرفا  افزایش تخت های سوختگی  نیست، تصریح کرد: در واقع پیشگیری از سوختگی راهکار اصلی حل این مشکل است .

وی با اشاره به اینکه همه کشورهای پیشرفته  که مشکلی در درمان سوختگی ندارند  روز آگاهی از سوختگی  یا هفته ملی پیشگیری از سوختگی دارند، افزود: اما جای تاسف است  در ایران که بیشترین سوختگی را داریم و با این که می دانیم اگر یک دلار در پیشگیری از سوختگی سرمایه گذاری کنیم  ۲۸ دلار سود می بریم روز ملی پیشگیری از سوختگی نداریم  و حتی  گاهی در مقابل ایجاد آن مقاومت هم می شود. البته خوشبختانه  طرح نام گذاری یک روز به نام روز ملی پیشگیری برای تصویب به  شورای عالی انقلاب فرهنگی ارائه شده و بزودی تصویب خواهد شد. 

فاطمی، همچنین از افزایش حامیان انجمن ققنوس طی سال های اخیر خبر داد  و افزود: ۳۰ جراح پلاستیک با این انجمن همکاری می کنند. همچنین یک مرکز لیزر   تعهد کرده تا ۴۰ درصد به بیماران سوختگی  تحت پوشش این انجمن تخفیف بدهد.  ضمن این که سال گذشته ۲ میلیارد و ۶۰۰ میلیون تومان  به صورت مستقیم و غیر مستقیم  به این انجمن کمک شده  که هزینه کرد آنها  کاملا  شفاف است.

ضرورت آموزش در حوزه سوختگی از سوی مدارس و رسانه ها

مهدی مومنی، مدیر پیشگیری منطقه ۲ آتش نشانی تهران هم در این نشست خبری بر پیشگیری از سوختگی تاکید کرد و گفت: پیشگیری بر درمان ارجحیت دارد، بنابراین برای کاهش حوادث سوختگی باید از تجهیزات و وسایل گاز سوز استاندارد در خانه ها استفاده کنیم.

وی با اشاره به ضرورت  آموزش  در حوزه سوختگی از سوی مدارس و رسانه ها، گفت: با توجه به اینکه بخش اعظمی از سوختگی در چهارشنبه آخر سال صورت می گیرد اطلاع رسانی در این خصوص و خطرات  ناشی از آن بسیار کم است. بنابراین باید در این زمینه نیز تلاش بیشتری انجام شود.

با کمبود بیمارستان سوختگی  مواجه هستیم

خسرو شاکری، مدیر سلامت اورژانس استان تهران هم در این نشست خبری هم این نشست، کمبود بیمارستان های سوختگی را مهمترین چالش  بخش اورژانس در حوزه سوختگی دانست و گفت:  جدا از این موضوع مُسکن های قوی برای  ارائه به بیماران سوختگی نداریم. یعنی در این  زمینه هم محدودیت هایی وجود دارد که باید با سیاست گذاری های جدید این مشکل رفع شود. 

منبع: قدس آنلاین

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.