۲ دی ۱۴۰۲ - ۰۷:۳۷
کد خبر: 948552

گرچه رسانه‌ها از طرح ایالات متحده برای تشکیل ائتلاف بین‌المللی دریایی علیه یمن خبر داده‌اند، اما به نظر می‌رسد این طرح به دلایل زیادی به رویارویی مستقیم با یمن منجر نخواهد شد.

«پولتیکو» رسانه آمریکایی در همین باره تصریح کرده اعضای کابینه بایدن تقریباً اتفاق نظر دارند آمریکا نباید به صورت مستقیم به نیروهای مسلح یمن در یمن واکنش نشان دهد. اما جدای از این موضوع، هرگونه اقدامی علیه یمن و به مخاطره انداختن امنیت حوزه دریای سرخ، موجب بروز تبعات منفی برای اقتصاد بین‎الملل خواهد بود و بستر جنگی فراگیر را فراهم می‌کند. 

یمن به عنوان یکی از کشورهای شبکه مقاومت و نیز برخورداری از موقعیت راهبردی و قرار گرفتن در ساحل دریای سرخ، برای ایران و نیز سایر کشورهای منطقه از جمله عربستان و به‌ویژه رژیم صهیونیستی اهمیت بسیاری دارد. همین اهمیت راهبردی یمن برای ایران موجب شد وزیر دفاع کشورمان نسبت به پیشنهاد تشکیل ائتلاف دریایی علیه یمن واکنش نشان داده و اعلام کند دریای سرخ منطقه ایران محسوب می‌شود و کسی نمی‌تواند در منطقه‌ای که ایران تسلط دارد، مانور دهد.

حضور آمریکا در ائتلاف دریایی علیه یمن را می‌توان در راستای تداوم حضور و نفوذ حداکثری این کشور در منطقه دانست تا از این طریق به اقدامات خود مشروعیت ببخشد و آن را توجیه کند. درواقع، این ائتلاف می‌تواند تلاشی برای جبران شکست‌های آمریکا در سیاست‌ها و مواضع اخیر آن در جنگ غزه و در قبال جریان مقاومت باشد و به عنوان ابزاری برای نمایش قدرت در برابر روسیه و چین محسوب شود.

نیروهای مبارز یمنی تلاش می‌کنند با حملات علیه اسرائیل و همپیمانان آن، تمرکز و نیروی این رژیم را در چند جبهه معطوف کرده و آن را به سمت چرخه فرسایشی توان پیش ببرند.

شرایط و تحولات در دریای سرخ به نوعی معادلات جنگ غزه را تغییر خواهد داد و به نظر می‌رسد هر اقدامی از سوی رژیم اسرائیل و قدرت‌های فرامنطقه‌ای، عملاً عرصه درگیری‌ها را گسترش داده و حامیان رژیم صهیونیستی را در مسیر بی‌بازگشت تصمیمات قرار خواهد داد.

در این بین آمریکا و دولت‌های اروپایی تلاش می‌کنند پای ایران را به ماجرای حملات دریایی یمن و جنگ غزه باز کرده تا تشکیل ائتلاف دریایی را موجه جلوه دهند، اما جمهوری اسلامی ایران تاکنون موضعی منطقی و دوراندیشانه درنظر گرفته است. کمیسیون اروپا و مقامات آمریکایی خواهان تلاش کشورمان برای حل بحران در دریای سرخ و توقف حملات یمن هستند.

این موضوع از یک‌سو بیانگر اقتدار ایران در مناسبات منطقه‌ای و در بین شبکه مقاومت است و از سوی دیگر نشان‌دهنده این است که هرگونه تصمیم و اقدام ناامن کننده و بی‌ثبات‌ساز قدرت‌های حامی اسرائیل برای مدیریت و آینده خاورمیانه بدون هزینه نخواهد بود. آمریکا و همپیمانان آن نمی‌توانند ایران را در معادلات و تصمیمات خود نادیده بگیرند. البته باتوجه به شرایط و همچنین درگیر بودن آمریکا در مسائل پرشمار داخلی و خارجی بعید است این ائتلاف به اقدامی علیه گروه‌های مقاومت بپردازد و گستره تنش را افزایش دهد.

با این حال هر اقدامی از سوی آمریکا به منزله باز شدن جبهه جدید درگیری در منطقه خواهد بود که امکان دارد مدیریت آن از کنترل طرف‌های نزاع خارج شود. درنتیجه این شرایط و افزایش تنش صرفاً به سود رژیم صهیونیستی خواهد بود. از سوی دیگر، اقدامات و عملکرد گروه‌های یمنی در دریای سرخ به نوعی بازی را به نفع حامیان فلسطین تغییر داده است. یمنی‌ها را می‌توان نمونه اعلای تجلی مقاومت در تحولات جنگ غزه دانست. 

بنابراین در حال حاضر ظرفیت‌های یمن برای دفاع از خود و هزینه‌سازی برای هرگونه اقدام ائتلاف‌کنندگان علیه این کشور بسیار بالاست و همچنین ایران با هشدار وزیر دفاع نسبت به طرح تشکیل ائتلاف دریایی علیه یمن به نوعی در برابر تهدیدات امنیتی منطقه اتمام حجت کرده و موضعی صریح خواهد داشت.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.