تحولات لبنان و فلسطین

عضو هیئت علمی دانشگاه پیام نور دزفول می گوید: امروزه پدیدۀ نگهداری حیوانات خانگی و دلبستگی و همزیستی با آن ها به عنوان مسئله ای نوپدید در جامعه ایران روند صعودی به خود گرفته است.

همزیستی مسالمت آمیز با دختر و پسرهایی که آدم نیستند

رحمان باقری در گفت و گو با قدس آنلاین اضافه می کند:ما جامعه ای در حال گذار هستیم و عواملی که در گذشته زندگی ما را کنترل می کردند تا حدودی از بین رفته و با ورود فناوری، این جوامع به سمت ارزش های دیگر روی آورده اند و جامعه از بخشی ازعوامل تنظیم کننده خودش دور شده است.

وی یکی از پیامدهای منفی فضای مجازی را آشنایی نسل جدید و به اصطلاح نسل ضد با شیوه های زندگی در دنیای خارج می داند و می گوید:وقتی نوجوانان ما با الگوها و سبک زندگی در خارج آشنا می شوند با وجود مشکلات متعدد اجتماعی و اقتصادی، دست به گزینش می زنند و به دنبال چیزهایی می گردند که به عقیده آن ها تا حدودی فرد را آرام کند و او را  از دنیای فعلی رها کند.

وی روی آوردن به نگهداری حیوانات خانگی را یکی از پیامدهای الگوپذیری از دنیای خارج می داند و ادامه می دهد:نخستین پیامد منفی این موضوع ایجاد دلبستگی عاطفی بین کودکان و حیوانات است؛کسی که تعلق عاطفی به یک حیوان داشته باشد سخت می تواند تعلق عاطفی با انسان برقرار کند.

این پژوهشگر علوم اجتماعی همچنین با اشاره به اینکه متأسفانه نگهداری از حیوانات خانگی درحال تبدیل شدن به معضل تجمل گرایی شده است،می گوید:در گذشته تنها قشر مرفه جامعه درگیر این موضوع و نگهداری از سگ ها بودند،اما در حال حاضر طبقه متوسط جامعه نیز اصرار زیادی برای نگهداری از حیوانات در منزل دارند.

وی ادامه می دهد:بسیاری از کسانی که از حیوانات خانگی نگهداری می کنند تصور می کنند این موضوع نشان دهنده تمایز آنان با دیگران است و نگهداری از حیوانات را نشانه رفاه ، خوش ذوقی و فرهنگ بالا می دانند.

باقری با تاکید براینکه نگهداری از این حیوانات خانگی هزینه های سنگینی را به دوش فرد تحمیل می کند، می گوید: امروزه تنها نگه داشتن حیوانات مورد بحث نیست، بلکه نژاد حیوانات ، تغذیه و حتی نگهداری آن ها نیز تبدیل به معضل تجمل گرایی شده است که گاه همین هزینه ها بیشتر از هزینه نگهداری از یک کودک است.

این استاد دانشگاه می گوید: گاهی افراد با این تفکر که این حیوانات توقعی ندارند و نگهداری از آن ها بسیار بهتر و کم هزینه تر از یک فرزند است و مسئولیتی را به دوش فرد تحمیل نمی کند به این امر روی آورده و از زیر بار تشکیل خانواده و بچه دار شدن شانه خالی می کنند.

باقری با بیان اینکه پدیده سگ گردانی باعث بروز مشکلات متعددی از قبیل دلهره، اضطراب، هراس و ترس؛ سلب آسایش و آرامش روانی همسایگان به ویژه در محیط های آپارتمانی و بروز نزاع و درگیری بین مردم می شود،می افزاید:این موضوع همچنین باعث تحمیل هزینه های سنگین خرید، مراقبت و نگهداری حیوانات یاد شده بر اقتصاد جامعه و خانواده ها؛ آلوده کردن و ایجاد مشکلات بهداشتی در اماکن و معابر عمومی؛ انتقال و فراگیری بیماری های فراوان مشترک بین انسان و حیوان و تغییر تدریجی سبک زندگی ایرانی اسلامی و جایگزینی احساسات و روابط عاطفی با حیوان به جای روابط انسانی و خانوادگی شده است.

وی با تأکید براینکه ما باید عوامل تنظیم کننده درونی را در بین جوانان به اندازه ای تقویت کنیم که گرایش به مسائل دیگر نداشته باشند،می گوید:کسانی که متولی امور فرهنگ و اقتصاد جامعه هستند، نتوانستند کانون خانواده را جایگزین برخی مسائل مثل نگهداری از حیوانات کنند و هزینه های تشکیل خانواده آن قدر افزایش پیدا کرده که برخی نگهداری از سگ و دیگر حیوانات را به تشکیل خانواده ترجیح می دهند.

وی با ابراز نگرانی از اینکه برخی از صاحبان سگ های خانگی،حیوانات خود را با عنوان پسرم و دخترم یاد می کنند که این می تواند برای آینده جمعیتی هم بسیار نگران کننده باشد،ادامه می دهد:سرمایه های اجتماعی که همان ارتباطات و تعاملات اجتماعی است در این سبک زندگی به تدریج در حال ازبین رفتن است.

منبع: قدس آنلاین

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.