تحولات لبنان و فلسطین

دبیر مرکز مطالعات راهبردی جمعیت کشور آسیب های الگوی تک فرزندی را تصریح کرد.

پاسخ یک صاحبنظر به  پرسشی راهبردی؛ یک فرزند با کیفیت مهمتر است یا چند فرزند بی کیفیت؟

صالح قاسمی به قدس آنلاین می گوید: از دیدگاه ما الگوی تک فرزندی الگویی است که از سر محبت و عشق شدید والدین به فرزندشان شکل می گیرد اما واقعیت این است که بزرگ ترین ظلم والدین نسبت به فرزند خویش است که به اشتباه می پندارند؛ تک فرزندی عنوان جالب و جذابی است.

قاسمی می افزاید: همواره یک سئوال راهبردی و کلیدی مطرح می شود که آیا یک فرزند با کیفیت ترجیح دارد یا چند فرزند بی کیفیت؟ این پرسش در واقع سئوال انحرافی است که با مفهوم کیفیت فرزند، موضوع را جا به جا و دگرگون می کند.

مؤلف کتاب پژوهشی «جنگ جهانی جمعیت» پاسخ سئوال را در تعریف عبارت کیفیت می داند و ادامه می دهد: ابتدا باید بدانیم تعریف کیفیت چیست و سپس بدانیم یک فرزند با کیفیت بهتر است یا چند فرزند بی کیفیت؟ و نتیجه گرفت کدام به کیفیت نزدیکتر است؟ چند فرزندی یا تک فرزند؟

پاسخ به یک پرسش راهبردی؛ یک فرزند با کیفیت مهمتر است یا چند فرزند بی کیفیت؟
صالح قاسمی، دبیر مرکز مطالعات راهبردی جمعیت کشور

قاسمی توضیح می دهد: چنانچه کیفیت از منظر دانشمندان حوزه تربیت بررسی شود پاسخ این است که امروزه کارشناسان و صاحب نظران حوزه تربیت تعریف صحیح تربیت و کیفیت فرزند را در مجموعه مهارت های فردی، خانوادگی و اجتماعی فرزندان می دانند که یکی از بهترین تعاریف است. 

کسب مهارت های فردی و اجتماعی با همسالان

صاحب نظر حوزه مطالعات راهبردی تمدن نوین اسلامی تصریح می کند: در واقع علم تربیت نیز بر این باور است که بیشتر مهارت ها در رابطه فرزند با همسالانش اتفاق می افتد. بنابراین از کل صد درصد دوره تربیت، نزدیک به ۲۰ تا ۳۰درصد در رابطه بین فرزند با والدین شکل می گیرد و حدود ۷۰ تا ۷۵ درصد از مهارت های تعامل، همکاری، گذشت، پایداری و مقاومت، مطالبه حق، مهارت ارتباط با دیگران، طراحی های مشترک و غیره در رابطه فرزند با همسالان کودک به دست می آید که معمولا در رابطه با پدر و مادر چنین مهارت هایی کسب و تجربه نمی شود.

الگوی زندگی تک فرزندی، الگوی مصرف کنندگی است و در واقع هرآنچه فرزند می خواهد برایش فراهم می شود چون تمام منابع مالی خانواده در اختیار او و منحصرا برای اوست.این پژوهشگر جمعیت و خانواده می افزاید: مهارت های اقتصادی نیز از مهارت های چند فرزندی است که در واقع برای اهداف اقتصادی از سنین خردسالی تلاش آغاز شده تا به اهداف اقتصادی بزرگ تر در بزرگسالی می رسد. در حالی که الگوی زندگی تک فرزندی، الگوی مصرف کنندگی است و در واقع هرآنچه فرزند می خواهد برایش فراهم می شود چون تمام منابع مالی خانواده در اختیار او و منحصرا برای اوست.

دبیر مرکز مطالعات راهبردی جمعیت کشور قضاوت در این باره را به مردم می سپارد و ادامه می دهد: با این تفاسیر مردم می توانند قضاوت کنند که مجموعه مهارت های رفتاری، فردی، خانوادگی، اجتماعی و اقتصادی در الگوی تک فرزندی بیشتر تجربه و تمرین می شود یا با تعامل فرزندان با همدیگر در الگوی چند فرزندی؟

این جمعیت شناس می گوید: آمار ها نشان می دهد کسانی که در الگوی تک فرزندی بزرگ می شوند، پس از ازدواج، در زندگی زناشویی و مشترک شان، دچار مشکلات بسیاری هستند چون تعامل و مهارت ارتباط با دیگران را به اندازه تمرین نکرده اند و به قدر کافی با آن آشنا نیستند و از این بابت ریسک طلاق نیز در بچه هایی که در الگوی تک فرزندی رشد کرده اند، بیشتر است.

قاسمی تأکید می کند: تک فرزندی بزرگترین ظلمی است که والدین از سر عشق و محبت، به فرزندشان روا می دارند.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.